maanantai 2. maaliskuuta 2015

Leipää!

Himputin hyvää leipää!
Totesin tänään, että sämpylät pakkasesta on loppu. Olen tykännyt siitä, että jos leipä loppuu, niin ainakin on sämppäreitä pakkasessa, josta voi ottaa. Tänään sitten piti tehdä sämpylöitä, mutta teinkin leivän. Googlasin äkkiä ohjetta ja sattui Siken sämpyläohje silmiini, sitä omaan tyyliin soveltaen tein kutakuinkin näin:

Litran verran vettä (sekoitin maidon jämän joukkoon kun sattui päiväys olemaan likellä, sitä tuli ehkä pari desiä)
n. 11-12 dl jauhoja, joista ehkä 6 dl vehnäjauhoja, 2 dl ruisjauhoja 1 dl grahamjauhoja ja ehkä 2 dl kauraryynejä jotka turvotin ensin lämpimässä vedessä (ryynit ostin vahingossa kun piti hakea kaurahiutaleita ja ne on pyörineet kaapin pohjalla vailla käyttöä. Jauhopussejakin on kertynyt niin, että olen ajatellut käyttää jauhot pikkuhiljaa sämpylöihin) Ohrajauhopussi oli myös esillä, mutta sitä en tainnut joukkoon sekoittaa. Kourallinen kaurahiutaleitakin taisi upota messiin.
Yksi pala hiivaa
2,5 rkl suolaa

Laitoin hiivan ja suolan lämpimään veteen ja sekoitin. Sekoitin jauhot keskenään toisessa astiassa. Kaadoin jauhot pikkuhiljaa nesteen joukkoon hyvin sekoittaen. Taikinasta jäi melko löysää, joten lisäsin jonkin verran vehnäjauhoja vielä joukkoon. Annoin taikinan kohota liinan alla ehkä tunnin. Sekoitin taikinaa ja kaadoin sen pellille, taputtelin jauhoisilla käsillä ja tökin haarukalla reikiä. Annoin kohota vielä vähän aikaa liinan alla, niin että uuni lämpeni 230 asteeseen. Taikina oli sen verran löysää, että siitä ei saanut varsinaista limppua kasaan, joten annoin sen vain vapaasti muotoutua pellille. Käsiä ei siis tarvinnut taikinaan iskeä. Heivasin koko komeuden uuniin n. 35 min. Leivästä tuli oikein hyvää ja kuohkeaa, se kohosi uunissa komeasti ja pinta oli rapea. Sain kolme isoa palaa pakastimeen tätä leipää ja neljäs palakaan ei kauaa kaapissa happane. Voin, juuston ja paparikan kanssa hujahti iltapalana pari siipaletta kevyesti. Suosittelen kokeilemaan! Ja huom! Tähän leipään ei tule rasvaa lainkaan. (paitsi tietysti leivän päälle jos niin haluat...)

Oikeasti ohjeessa taikina laitetaan jääkaappin yöksi ja leivotaan vasta aamulla. Silloin ei nesteen tarvitse olla lämmintä. Minä olin tietenkin hätäinen, joten tein leivän heti. Leipävuoassa olisi varmaan saanut kauniimman muotoisen leivän, mutta eihän se muoto vaan se maku... Suolaa ohjeessa on aika reilusti, lopputulos maistui kyllä erittäin hyvältä, mutta ehkä seuraavaan leipään voisi laittaa hiukan vähemmän suolaa. Oma ohje tosiaan oli hyvinkin sovellettu, joten kannattaa kurkata alkuperäistä ohjetta jos ei halua lähteä soveltamaan.

Olkkarin näkymiä kirjahyllyn poistuttua.
Kirjahylly lähti ja sain taulunkin seinälle sohvan taakse! Yläkerrasta kantautui toinen jalkalamppu nurkkaan valaisemaan. Meillä palaa aina iltaisin jalkalampussa valo jos olohuoneessa satutaan olemaan. Kattovalo on kai liian kirkas. Olkkari näyttää nyt niin ihanan tilavalta! (ja isännän mielestä televisioruutu liian pieneltä...) Raivaus jatkuu!

Betonilyhty.

2 kommenttia:

  1. Minä leivoin viimeviikolla ruisleipee,kyllä oli niiin herkullista ainakii lämpimänä slurps,,,,
    Tilaa pitää olla ainakin mun huushollissa,liika törky on liikaa,ei tarvii olla ku ihan välttämätön tavara,jotta pääsee kunnolla liikkuu sisälläkin,tilaa pitää olla :)

    Hieno betonilyhty!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, ruisleipä <3 Oppiskohan itekin tekemään. Mut hyvää on omatekemä leipä! Ja tietää tasan tarkkaan mitä siinä on! Lyhdyn väsäsin vanhan lampunkuvun päälle. Se onnistuikin aika hauskasti. Ensi kesänä on tehtävä näitä betonitöitä lisää!

      Poista