keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Ensimmäisiä talollisen hommia

Järkyttävä kesäflunssa on verottanut emännöintiä, tosin ehkä ihan hyvä niin, sillä terveenä olisin varmaan jo puhkunut intoa mennä tiluksille (kun kipeänäkin on vaikeuksia pysyä nahoissaan!) hääräämään tai ryhtyä pakkaamaan, mutta koetan vielä hetken pidätellä intoa, jotta myyjät saavat rauhassa heitettyä hyvästit talolle ja siirrettyä loput tavarat talosta pois.  Sitäpaitsi, ei tässä olisi edes ollut aikaakaan tehdä mitään, on ollut Viron reissua, työssäkäyntiä ja kaikkea mahdollista!

Ensimmäinen ostos uuteen kotiin!

Kuitenkin oli puhe siitä, että meillä on vastuu marjapuskista ja räksien karkoittamisesta. Käytiin sitten tiluksilla kun siskon porukka tuli käymään ja hillitön räksäparvi lähti lentoon notkuvista marjapuskista. Minä siinä sitten panikoimaan, että nyt täytyy saada karkottimia kehiin tai marjasato menee parempiin suihin! Holmes kaivoi kotona kaikki vanhat cd-levyt esiin, joihin minä ripustelin siimat ja muita killuttimia. Yksi tuulikellokin löydettiin. Holmes kävi ne ripustelemassa paikan päälle, toivottavasti auttaa.

Olisin NIIIN paljon halunnut päästä testaamaan uutta sahaa omenapuihin, joissa näytti olevan joitakin kuivia oksia. (vaikka nyt ei olekaan omenapuiden leikkuuaika virallisesti... Vaan eipä mennyt hukkaan keväällä ostamani saha!) Mielessäni olen myös pohtinut, miten meidän marja& omenatarha pidetään hoidettuna, nyt marjapensaat olivat kutakuinkin aika pusikoituneet osaksi villiintynyttä peltoa ja sieltä myyjät olivat niitä raivailleet esiin. Eli varsinaisesti nurmikkoa ei pensaiden alla kasva. Mietin, että jos aluetta saisi kuitenkin pidettyä siistinä ruohonleikkurilla (riippuu tietysti myös kivistä ja maaston epätasaisuudesta...) niin etteivät pensaat aivan katoa pusikkoon... Itse en tykkää hirveästi ajatuksesta nurmikosta marjapensaiden välissä, mutta toisaalta alue on aika iso (kymmeniä pensaita) joten sen kattaminenkin olisi aikamoinen prosessi ja rikkaruohot kun tuppaavat silti kasvamaan väleistä. Kas siinäpä pulma ja pohtimista talven pimeisiin iltoihin!

Isäntä kävi ostamassa ensimmäisen hankinnan taloa varten. Kirppikseltä sattui löytymään osuva kyltti! :) 

Olen miettinyt kaikkea hullua ja varsin epäolennaista talon ja pihan suhteen. Kuten esim. sitä, että ensimmäisenä aion ripustaa huussin oveen keraamisen kyltin jonka tein jo joku aika takaperin, se on kissan pään muotoinen kyltti ja siinä lukee "huussi". Eikös se olekin erittäin tärkeä asia ja ensimmäisiä hommia, mitä on saatava tehtyä? (kun voisin oikeasti miettiä vaikkapa jätehuoltoa tms..) Holmes taas sanoi, että ensimmäisenä hän aikoo marssia kauppaan ja ostaa ison riippukeinun pihalle. Holmesin kanssa juteltiin eilen illalla nukkumaan mennessä talosta. Keskustelu käytiin kutakuinkin seuraavalla tavalla:

Emäntä makoilee jo kyljellään sängyllä peitto leuassa ja isäntä on vasta tulossa petiin pitkä vihreä aamutakki päällään, riisuu sukkia jalastaan.
"En tiiä oonko vähän kahjo, mutta ajattelen vaan sitä, että miten mahtavaa on, kun saadaan ekaa kertaa päästää kissat irti talossa sisällä", isäntä sanoo laittautuessaan maate. 
"Mulla ihan sama! Mietin just, että miten ne on aluksi ihmeissään ja vähän peloissaan ja sitten ne jossain vaiheessa tajuaa, että jäädäänkin sinne ja kirmaavat tyytyväisinä portaita ylös ja alas." Emäntä tuumii tyytyväisenä, silmät jo puoliksi kiinni, unealiaan raukeana.   
"Niinpä. Meidän oma talo." Isäntä puhahtaa ja laittaa käsivarren silmiensä päälle, huokaisee tyytyväisenä ja käy nukkumaan.

Päässäni olen myös suunnitellut kompostin laittoa. En tiedä onko sekin vähän hullua, mutta erityisen suurta iloa tuottaa minulle ajatus, että saan kompostoida! Mahtavaa, upeaa, huippua! Ei enää ruoantähteiden kippaamista sekajätteeseen ja huonoa omaatuntoa, vaan oma komposti josta tulee hyvää tavaraa kasvimaalle! Voiko enää onnellisemmaksi ihminen tulla? Olen ajatellut rakennella jonkinlaisen reilun kokoisen "karsinan" muotoisen kompostin, jonne voisi kottikärryillä suoraan kuskata puutarhajätettä. Ystävällä oli tämmöinen komposti pihamaalla. Eli vaan laudasta tms materiaalista rakennetut neljä seinää ja yhdellä seinällä kottikärryn mentävä aukko. Toiselle reunalle voi sitten ruveta keräämään jätettä ja tarpeeksi kauan kun on kerännyt, niin kääntää karsinan toiselle laidalle ja ryhtyä keräämään lisää tavaraa toiselle puolelle. Jos tajusitte tästä selityksestä mitään! Ehkä hommaamme myös ihan pikakompostorin ruokajätteille. (kävi kyllä myös mielessä voisiko huussia hyödyntää kompostina, mutta pitää ottaa asioista ensin selvää) Haaveena on myös sekajäteastian lisäksi energiajäteastia! Oi autuutta on se, kun saa kierrättää!

Vinkkejä kompostointiin otetaan vastaan :)

7 kommenttia:

 1. Elokuussa voi leikellä omppupuita! Ei muuta ku uus saha laulamaan! Mä saan jotain ihme tyydytystä hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaamisesta.

  Kompostoinnista tuli mieleen, kävin tuossa alkuviikosta tekemässä lehtijuttua ja siinä kun ukko vauhtiin pääsi niin jutteli muun muassa kompostoinnista. Sillä on sellanen laudoista tehty karsina, mitä tossa kuvailit. Se on sillä lehtikompostina ja lehdet kun vähän huonosti pakkaa maatumaan tai siis tosi hitaasti niin sillä oli siihen lääke. Se kastelee nokkoskäytteellä sen kompostin muutaman kerran kesässä. Sieltä tulee vuodessa parissa muhevaa mustaa multaa.

  Nokkoskäyte: kerää nokkosia (tai mitä tahansa vihreää, mitä tummempi lehti sen parempi) ja laita ne vesisaaviin. Paino päälle ja vettä sen verran, että kasvit peittyy. Anna pulputella (ne tosiaankin käy siellä) kaks viikkoa ja käytä laimennettuna. Litra käytettä ja yhdeksän litraa vettä. Jos et haluu laimennella niin anna muhia neljä päivää ja käytä sellaisenaan. Varmaan silti tiesitkin ton, mut kerroinpahan silti :P

  VastaaPoista
 2. Juu, kyllä elokuussa saha laulaa ihan taatusti :D Ja marjapuskia on iiihan pakko kans leikata. Hyviä vinkkejä kiitos! Oon kuullu tosta nokkoskäytteestä kans, jotkut kai käyttää sitä ihan lannotteenakin/ torjuntaan. Hyvä luomuvinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toi laimennussuhde oli just siihen, et jos käyttää lannoitteena. Unohdin sanoa. On hyvää tavaraa!!

   Poista
 3. Onnea teille uuteen kotiin! Muistan, miten kutkuttavaa se alku oli 15 vuotta sitten, kun muutimme tähän kotiin. Alkuhuumaan kuuluu naulailla kaikenmaailman kylttejä sinne tänne ja suunnitella pää höyryten uudistuksia, joista useimmat sitten osoittautuvat "huuhaaksi" tai muuten vain mahdottomiksi. Tuota nokkoskäytettä tein monen vuoden tauon jälkeen ja kasvit tykkäävät. Kompostointi kuuluu myös pihanomistajan etuoikeuksiin. Kaikkea hyvää Pellonperälle!

  VastaaPoista
 4. Hitunen: kiitokset kommentista :) Kyllähän tämä melkoinen elämänmuutos on! Hieno sellainen. Varsinkin puutarhurille, kun pääsee laittamaan pihaa ja viljelemään. Kun vaan malttaisi pysyä nahoissaan ;)

  VastaaPoista
 5. Tässä blogissa on mun mielestäni tosi toimiva ja järkevä kompostointisysteemi.

  http://rantakasvi.blogspot.fi/2012/07/nain-meilla-kompostoidaan.html

  VastaaPoista
 6. ^ Kiitti vinkistä, kävin kattomassa. Komiat on kompostit! Pitää suunnitella omaa. Ainakin tilaa löytyy ties minkälaisille systeemeille.

  VastaaPoista