maanantai 20. elokuuta 2012

Perennamaan kunnostus

Ennen...
...jälkeen!

Vuorenkilpien alta löytyi laattoja!

Hieno kolokivi.

Samettikukat.

Sain ystävän yllättävälle vierailulle ja se auttoi kun sai jutella. Ei synkistänyt enää. Sain sitten virtaa niin paljon, että päätin lähteä kukkamaan kimppuun. Isäntä ja isännän isä laittoivat eilen vanhat kottikärryt kuntoon, vaihtoivat renkaan. Ja ulkovarastosta löytyi lapio ja hara ynnä muita sopivia työvälineitä. Sitten vaan työhön!

Tuo ennen-kuva on vähän huono, mutta kai siitä käsityksen saa. Rikkaruohoja penkissä oli aika roimasti. Vanhan kaivon ympärillä olevat laatat olivat hautautuneet täysin vuorenkilpien joukkoon ja jääneet suurimmaksi osaksi nurmikon alle. Ihmettelin kun lapio kolahti jatkuvasti kiviin, kunnes hoksasin että siellähän on laatoja enemmänkin. Ryhdyin niitä sitten kaivamaan esiin. Oli jotenkin terapeuttista riipiä vuorenkilpiä mäkeen! Tuossa kukkamaassa on todella hyvä ja kuohkea multa. Ei ihme, että kasvit viihtyvät! Talolta päin valuu vedet kukkamaahan päin, ja niinpä ensimmäisestä kuvasta katsottuna, vasen reuna oli aika märkää.

Jouduin myös varomaan mooseksenpalavapensasta, joten kitkeminen penkin keskeltä oli haasteellisempaa. Homma jäikin vielä kesken. Jaoin joitakin jaloangervoja ja istutin niitä uusiksi samettikukista vasemmalle puolelle. Penkissä oli myös paljon luonnonkiviä, niitäkin kaivelin esiin ja siirsin uusiin paikkoihin. Löysinpä vuorenkilpien keskeltä myös kastelukannun pään. Joltakin sinne luiskahtanut joku aika takaperin.

Talolta tuonne kaivolle on aikoinaan johtanut myös laattakuja, joka on täysin nurmikkoon hautautunut. Mitähän sille pitäisi tehdä?! Tiukkaa vääntöä on vielä luvassa! Aion myös ehkä siirtää tuosta kukkamaasta pionin muualle, sillä se on jäänyt pahasti muiden kasvien peittoon.

Pitäisi löytää paikka vielä tuijalle ja kirsikkapuulle, sekä salkoruusuille. En halunnut istuttaa tuijaa kaivon eteen, koska siitä kasvaa kuitenkin aika iso vuosien saatossa. Sitten näkymä kaivolle peittyisi. Perennamaan keskellekään en viitsinyt sitä istuttaa. Odottakoon ruukussa vielä toistaiseki. 

Mukavaa viikkoa kaikille lukijoille!

ps. 11 pulloa mehua kellarissa...

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana piha!! Löysitte kyllä todellisen maanpäällisen paratiisin!

    VastaaPoista
  2. :) Kiitti, kyl se tässä varmaan muotoutuu pikkuhiljaa kun kunnostelee vanhat perennamaat ja leikkaa pensaat & puut jne... Hommia piisaa! Mut kyllä tää aika unelmien täyttymys on :)

    VastaaPoista