perjantai 21. syyskuuta 2012

Perhosia, syksyä ja kompostointia


Kuvailin yksi päivä perhosia, jotka viihtyivät nauhuksissa. Sainkin muutamia aika hyviä otoksia. Tässä vähän maistiaisia teillekin. Olen ollut todella tyytyväinen tuohon kameran makroasetukseen. Sillä saa erittäin hyviä lähikuvia.

Tässä sitten se mun "musta" salkoruusu. Eli ostin Puutarhan Kevät-messuilta salkoruusun juurakoita, pinkkiä ja erittäin tummapunaista, miltei mustaa. No, hän oli matkalla muuttunut valkoiseksi. Eihän tuo haittaa. Kaunis on silti! Salkoruusun piti kukkia vasta toisena vuonna, mutta tämä ainakin kukki jo ensimmäisenä. On siis ruukussa ja esikasvatin sitä sisällä aikaisin keväällä.

Kylppäriremppaa pukkaa päälle pikkuhiljaa. Tekijäkin on jo löytynyt ja nyt tarvitsisi valita kaakeleita. Että osaakin olla vaikeaa! Ja tietysti se malli, mihin isännän kanssa tykästyttiin on se, joka ei ole kukkarolle niin sopiva mitä olisi lattiaan... No, ehkä tästä johonkin kompromissiin päästään.

Syksy on täällä, eikä se tunnu enää niin pahalta, kun siihen asennoituu. Odotan, että pääsen haravoimaan! Ostin Globe-kompostorin talous& puutarhajätteelle ja sitä ollaan täytelty pikkuhiljaa. Lykkäsin sinne satsin myös huonoja omenia, näyttäisi olevan muumiotautia. Myöhemmin sitten lukaisin, että niitä saisi laittaa ainoastaan pikakompostoriin, jossa lämpö nousee niin korkealle, että se tuhoaa taudin. Toisaalta taas, muumiotauti leviää tuulen mukana, eli jos naapurissa sitä on, niin sitä on meilläkin. Täytyisi sitten koko naapuruston omenat hävittää samalla. On jotenkin kutina, että tuo Globe (maapallon muotoinen L&T:n kompostori) olisi hyvä meidän tarpeisiimme. Toki en sinne kaikkea puutarhasta tulevaa voi tunkea, koska täyttyisi niin nopsaan, mutta väliaineena. Nyt sitten on mennyt ruohonleikkuujätettä, kesäkukkaa ja lehtiä talousjätteen seuraksi. Katsotaan miten käy. Syksy ei varmaan ollut paras mahdollinen aika aloittaa kompostointia, mutta en millään tohdi heittää biojätteitä sekajätteeseenkään, kun kerta mahdollisuus kierrättämiseen on.

Kompostointi on ehkä parasta maailmassa! Ehkä minussa on jotain perusteellista emännän/viherpiipertäjän tai jonkun vastaavan vikaa, mutta tunnen suurta mielihyvää ja iloa, kun saan kipata biojätteet omaat kompostiin.

Syksy on hyvää aikaa istutushommille. Pitäisi mennä kaivamaan ystävän pihamaalta ruusuja jatkeeksi ruusupenkkiimme. Jonkinlaista hortensiaa havittelen myös. Naapurustossa kukkivat valtavat hortensiat, on ne vaan niin kauniita. Hortensian kukkia voi katkoa ja laittaa koristeeksi, kuivavat nätisti. Niin ja se kirsikkapuun paikka on edelleen harkinnassa, raukka joutuu vielä kitumaan ruukussa...

Ihanaa viikonloppua kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti