torstai 25. lokakuuta 2012

Kuurankukkia

Vanille Fraise.

Sain siistittyä näiden puiden aluset ja leikattua juurivesat.


Haukkoo henkeään keraaminen ukkelikin kuuran alla.

Lyhtykin löysi paikan.

Hurjan kaunis aamu ja päivä Pellonperällä, luutavasti muuallakin! Kuura on peittänyt lehdet ja maan, kauniisti sitä on ripoteltu lehtiin ja korsiin. Pikapikaa kävin kuvailemassa pihamaalla crockseissani ja ohuessa takissa hytisten. Kaunista.

Halusin lyhdylle paikan, josta myös tiellä kulkijat näkisivät kynttilän valon ja saisivat siitä iloa. Keksin sitten virittää tuohon kaivon kannelle (tai siis öljypömpelihän siellä maassa on) tuon metallitynnyrin ja siihen lyhdyn. Vuorenkilpireunuskin on hieno. Saatiinkin peräti kolmisen kappaletta lyhtyjä tuparilahjaksi, ihanaa, tykkään lyhdyistä kovasti.

Olen tässä pohdiskellut dilemmaa lintujen talviruokinta. Haluan ehdottomasti ruokkia lintuja, täällä niitä on varmaan vielä enemmän kuin kaupungissa. Googlailin lintulaudan sijoituspaikkaa ja BirdLifen sivuilla tuumattiin, että lintulaudan tulisi olla n. 10 m rakennuksista ja kasvillisuuden lähellä, jotta linnut pääsevät piiloon tarvittaessa. Itse olin ajatellut virittää lintulaudan tuohon tien puolelle, että meitin kissat näkisivät ikkunoista linnut. On kyllä lähellä ikkunoita, siinä on riski, että linnut lentävät ikkunaan. Toisaalta kissat viettävät paljonkin aikaa ikkunoissa, joten sen varmaan pelottanee lintuja. Haluaisin itsekin lintuja katsella ikkunasta ja tuohon tien puolelle olisi helppo luoda lumikäytävät. Samoin olisi helppoa säilyttää siemeniä pannuhuoneessa pömpelissä, mistä ne saisi kätevästi kiikutettua lintuladalle.

Toinen dilemma on lintulauta itsessään. Millainen? Sen tulisi olla hyvin puhdistettavissa, joten sen puoleen metallinen olisi kätevä. Toisaalta jotkut linnut taas voivat karttaa metallista lautaa. Lintujen ei pitäisi päästä ulostamaan ruoan joukkoon, joten automaatin pitäisi ehkäistä tämäkin ongelma. Liian pientä lintulautaa joutuu jatkuvasti täyttämään. En ole kovin hyvä nikkaroimaan mitään, kärsivällisyys ei riitä, joten täytyy mennä kaupan kautta. Orava söi viimevuonna muovisen talipallotelineen, joten ei sellaista tänä vuonna...

Vinkkejä otetaan vastaan! Millainen lintulauta teidän pihassa nököttää ja miten olette sijoittaneet sen pihaan? Milloin aloittelet lintujen ruokintaa?

Nyt kaivan vaatteet päälle ja lähden lenkille. Näin kaunista päivää ei voi viettää pelkästään tietokoneen äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti