keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Laattaa, sisustusta yms

Alttari.

Etsi kuvasta kissa!

Uusi verho

Puun istutus.

Betonilaatta.

Bling bliiing.

Valkoisessa laatassa on hennosti hopeinen aaltokuvio.

Tuunailin jo aikaa sitten tuolta ulkorakennuksen yläkerrasta löytyneistä puulaatikoista tällaisen "alttarin". Ei se nyt mikään alttari alttari ole sanan varsinaisessa merkityksessä, vähän varovaisesti käytän tuota sanaa. Ehkä parempi sana olisi hiljentymispaikka. Siinä on monta tärkeää elementtiä ja jo pidemmän aikaa olin halunnut tehdä tämmöisen. Sain tuon "ikonin" tai Jeesuksen kuvan isännän äiteeltä, joka osti sen minulle. Tykkään siitä kovasti. Halusin korostaa sitä laittamalla tuohon ympärille tuollaiset vanhat kehykset, jotka olin saanut yheltä tutulta, olisivat varmaan menneet roskiin muutoin. Punaisen ristin olen saanut myös yhdeltä ystävältä, se lienee ollut hänen edesmennen äitinsä, ehkä joku matkamuisto. Minusta se on kaunis ja halusin laittaa senkin tuohon. Kynttilä ja kynttilänalus on vain rekvisiittaa, tuossa ei uskaltaisi polttaa kynttilää niin lähellä noita puuelementtejä. Lyhdyissä sitten vain vieressä. Alhaalla laatikossa on kiviä. Isoin on poimittu isännän kanssa meren rannalta. Se on ollut meillä niin rottien häkissä kuin ovistopparinakin, kulkenut mukana jo vuosien ajan. Pienempiä kiviä olen keräillyt mm. Tanskasta reissussa ollessamme. Puulaatikoiden päällä on myöskin meren rannalta viime kesänä poimimani juurakko. Tehtiin isännän kanssa juhannusreissu Kaskisiin ja ajeltiin meren rantaa pitkin pysähdelleen hienoihin paikkoihin. Vielä puulaatikon oikeassa laidassa on tupaantuliaislahjaksi saatu "sadonkorjuun enkeli", joka sopi mielestäni kokonaisuuteen niin hyvin. Hiljentymispaikan eteen on tarkoitus hommata tyyny, ehkä sellainen pyöreä kaislatyyny polvistumista varten.

Sain tänään ystävältä puun! Se on balkanin hevoskastanja ja kasvaa siis iiiiisoksi! Istutettiin se isännän kanssa tuohon kuivuneen kuusen tuntumaan, saa sitten kasvaa siinä isoksi rauhassa kun kuusi kuitenkin kaadetaan pois. Siinä oli aika luonnollisen oloinen paikka isolle puulle tässä pihapiirissä. Kiitos vaan Tinasin Tiina!

Istutuksesta himppasen... Ostin Agrista tukikepit. Ensin pitäisi kaivaa niin iso kuoppa, että tukikepit mahtuvat sinne kuoppaan myös. Ne isketään tiiviisti ja tukevasti maahan moskalla tai kumivasaralla. Tarvittaessa tehdään kangella reijät. Istutin puun samaan syvyyteen kuin se oli ollutkin, varresta näkyi hyvin raita missä syvyydessä puu oli ollut. Lisäsin vähän säkkimultaa kuoppaan ja poljin päältä tiiviiksi. Sitten kastelu. Märkää on ollut, mutta kastelin kuitenkin vielä varmuuden vuoksi. Tukeminen pitäisi tapahtua tervanauhalla tai muulla vastaavalla (ei hiertävää materiaalia) kutakuinkin keskivaiheilta. Puun latva saa heilua tuulessa, se vahvistaa juuristoa. Minulla ei sattuntu nyt tervanauhaa olemaan, joten viritän jotain varmaan sukkahousuista :D Katsotaan keväällä miten puu lähtee kasvuun ja viihtyy paikassaan!

Agrista lähti matkaan myös alennusmyynnistä pari pussia kirjopikarililjoja. Oi, ne on niin ihania. En tiedä mahtoiko sipulit olla jo entisiä, eivät näyttäneet kovin hehkeiltä, en kyllä niitä isommin kaupassa ruvennut syynäämään. Iskin maahan kuitenkin, katsotaan keväällä kuinka käy.

Ostettiin myös säkki auringonkukan siemeniä. Nyt vielä pitäisi saada kauraa jostain edullisesti lintujen sekoitukseen. Olisi hyvä jos saisi jostain maatilalta suoraan kauraa ostettua isomman satsin. Ei tarvitsisi jatkuvasti rampata hakemassa pieniä pusseja, tulee kalliiksikin. Eli lintujen talviruokintasysteemikin on yhden askeleen eteenpäin!

Laatoista vielä! Tuossa huonot kuvat seinälaatoista. Valkoinen tulee sinään ja siinä on siis hento, hopeinen aaltokuvio läpi laatan, joka näkyy ehkä alimmassa kuvassa kun klikkaa suuremmaksi. Myyjä luonnehti laattaa "koivuntuohimaiseksi". Tykkään siitä kovin! Suihkun taakse tulee tuo musta bling bling, siinä näkyy hyvin tuo kimalle. Vähän jotain yleellistä. Nuo kiiltävät, mustat laatankohdat on syvenyksiä, kimaltelevat vähän niinkuin koholla. Elävyyttä siis valon taittuessa.

Valupäivänä saattui jäämään betonia himpan yli ja sehän piti äkkiä saada johonkin. Uhrasin sitten yhden mansikkalaatikon ja junttasin betonit sinne. Painoin pari lehtikuviota. Ajattelin, että kyllä jostain puutarhasta löytyy tämmöisellekin laatalle paikka. Ei mennyt hukkaan!

4 kommenttia:

 1. Ollos hyvä :) Nyt sillä on ympärillä tilaa kasvaa. Odotan innolla, että saatte lätkittyä noi laatat seinille, et millanen siitä tulee. Tehän ette varmaan odota :P Glögiä saa Pehtorskasta, en sit uskaltanu kumminkaan yksikseni mennä.

  Sain ihan sikana juttuideoita ja yhden ihanan pionin nimen, en löytänyt googlettamalla siitä mitään, toivottavasti muistin nimen oikein. Ihana semmonen löyhän puolikerrottu oranssin-korallinpunertava. Tosi kaunis. Kukkavarret nousee kuulemma selvästi lehdistön yläpuolelle, Lehdistö on tosi tiivis, n. 70cm korkea. Must have!!

  VastaaPoista
 2. Heh, tarttet henkistä tukea Pehtorskaan menoon :D Kiva kun oli tuottoisa reissu. Pitäs kyl useemmin meidänkin näkyillä! Voitas toteuttaa puolin jos toisinkin jotain puutarhaidiksiä. Ois kivaa!

  VastaaPoista
 3. No tarviin, tiedä vaikka joutuis johonkin pakkotyöhön ykskaks yllättäen ;) Kevättalvel sit viimeistään, aletaan nuorentaa niitä marjapensaita!

  VastaaPoista
 4. Tiina: ois kyl mahtia. Mahdatko silti malttaa irrottautua omasta puutarhastas? ;) Jos mä tuun vaihtarina sulle orjaks sitte x)

  Joo mieti nyt, vanhasta tottumuksesta menis istumaan lautavarastoon tai sinne pukukopperoon koululla!

  VastaaPoista