keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Lintujen ruokintapaikan tuunausta

Yks karvainen rempantekijä.

Huonoa kuvaa laatoista, mutta raidasta saa jo idean!

Siskon kanssa laitettiin lintulauta vihdoin.

Lähikuvaa hienosta virityksestä.

Siemenkakku joitakin vuosia takaperin.
Saatiin siskon kanssa viritettyä se lintulauta. Sisko käytteli rautakankea ja minä tuunasin tuon jalan. Tosin, isäntä voi joutua vähän fiksaamaan tuota yläpalkkia, kun se ei EHKÄ ole ihan hirveän tukeva, ainakaan kun tuo siemenpömpeli tulee täyteen siemeniä... Siis, emäntämäisiä puuhia, ihan itse sahasin tuon jalan alapään teräväksi, että se uppoaisikin maahan ja sitten naulasin tuon palkin ja vieläpä laitoin naulat niinkin, ettei tuo pömpeli luiskahda pois tuosta palkin päältä. Ostin Halpa-Hallista tuon pytyn, maksoi muistaakseni alle 20e. Tuo on aika iso ja toimiva, vaikkei ehkä kauneimmasta päästä. Vetoisuus on ainakin pari litraa. Ei tarvitse olla heti täyttämässä. Eikä kastu kun on hattu jne. Aion kiinnittää tuohon tolppaan havunoksia saamani vinkin mukaisesti. Ehkä talvella lyhteenkin. Oi, se näyttää niin hienolta sitten kun tulee lunta! Nään jo sieluni silmin, miten se kuhisee lintuja! Ihanaa. (emännässä voi olla jotain vikaa, kun intoutuu tällälailla kompostoinnista ja lintujen talviruokinnasta...) Tuohon saa myös tarvittaessa viritettyä jonkinlaisen verkkosysteemin. Katsotaan nyt miten kaikki kulmakunnan kissit rupeavat pyörimään ilmaisen ruokabaarin ympärillä...

Tuo on aika aukeaa paikkaa tuossa etupuolella, mutta kuvassa ei näy, että lähellä on pihlaja johon linnut voi ampaista pakoon eikä isot kuusetkaan ole kovin kaukana. Ikkunassa tulee olemaan varmaan 24/7 kolme (kohta neljä...) karvaista kissanpelättiä. Saatiin muuten isännän porukoilta kauraakin säkillinen. Nyt voi tehdä sitten omia sekoituksia auringonkukasta ja kaurasta, joskus kun oikein on varoissaan (ai millon?) voisi murskata joukkoon pähkinöitäkin. Tulipa vinkki kaurasta lähempääkin, kiitosta vain, tiedetään kenen puoleen käännytään jos kaurat loppuu kesken! :) Niin ja tuo toinen häksätin tuossa lintulaudan vieressä on talipalloteline. Tuo jojo siis venyy ja sinne voi tunkea talipallot väleistä. Taidettiinpa joku vuosi ängetä sinne talipötkökin. Ainoa huono puoli tuossa on, ettei ole mitään hattua, talipallot ainakin kastuu jos tämmöisiä kelejä on. No, pakkasia odotellessa....

Laitoin tuohon vanhan kuvan vielä siemenkakusta, joka tehtiin isännän kanssa linnuille joku talvi takaperin. Bloggasin siitä vanhassa blogissa, mutta laitetaan nyt uusillekin tuttavuuksille vinkiksi. Käytettiin muistaakseni munkkirasvaa siemeniä ja pähkinöitä. Täytettiin kakkuvuoka siemenillä ja sulatettiin munkkirasva kattilassa ja kaadettiin muottiin. Annettiin jähmettyä kylmässä. (aika kauankin, yli vuorokausi muistaakseni, yksi kakku meni pilalle kun otettiin liian aikaisin pois, mureni) Piti vähän hiustenkuivaajalla lämmittää kakkua päältä, että saatiin pois muotista. Mutta olipa vaan kaunis! Tänä vuonna voisi taas toteuttaa tämänkin. Jouluksi vaikka.

Nyt vielä semmonen toive tuonne Taivaan Iskälle, että jos mitenkään ois mahollista, niin tykkäisin kauheesti jos tulis vähän lunta ja pakkasta, niin vois sitten jo hyvällä omalla tunnolla ruveta ruokkimaankin lintusia? Mutta ymmärrän, kaikki ajallaan!

Yksi kylppärikuvakin. Vaikka on pimeätä, niin kyllä tuosta raidasta saa aika hyvin idean. Valo osuu sopivasti niin, että laatan muodonvaihtelut tulevat ilmi. Oi että kun se näyttää niin hienolta! Raidan kohdalle tulee siis suihku. Pyykinpesukone jää oikeaan nurkkaan heti ovesta tullessa. Siinä oli ennen käsienpesuallas. Sitä emme säästäneet, vaikka oli se kyllä aika kätevä siivotessa. Onneksi kesällä voi pestä kaikkea pihalla ja kaivosta saa vettä! Nyt kun saisi vielä loppuun asti tämän rempan ja pääsisi omaan suihkuun ja saunaan! Tänään ja huomenna taas jatketaan.

Nyt vähän siivoilujen pariin. Mukavaa keskiviikkoa kaikille!

6 kommenttia:

 1. Meillä on aloitettu lintujen ruokinta jo muutama viikko sitten. Joskus voi käydä niin, että linnut oppivat menemään muualle, jos ei aloita ajoissa. Yllättävän paljon erilaisia lintuja käy tässä uudessa paikassa, vaikka ei niin paljon kuin vanhassa metsän laidassa.

  VastaaPoista
 2. ^ Mä luulen, että meilläkin kävis aika paljon lintuja, kun tässä on tätä puustoa aika runsaasti lähettyvillä kans. Oon seuraillu lähinnä noita nettisivujen ohjeita, et pitäis alottaa ruokinta vasta kun lumi peittää maan (no... eipä tiedä peittääkö ollenkaan vai millon se sit tapahtuu...) ja tulee pakkaset, eikä luonnosta löydy enää mitään syötävää. Ehkä mäkin tässä piakkoin alottelen sit vaan.

  VastaaPoista
 3. Hienot laatat! Noi tehostelaatat näyttää tos kuvas siltä niinku niis olis keskellä pyöreä painauma. Hassusti valo peilailee.

  VastaaPoista
 4. Tiina: joo, ei seinässä oo painaumaa, mut laatoissa itessään on osa niinku koholla, osa kuopalla, miten sen selittäis...

  VastaaPoista
 5. Mä olen ruokkinut lintuja jo muutaman viikon.
  Ihana siniharmaa kisu <3

  VastaaPoista
 6. Sesse: joo, se on meitin kolli Nuhru. Liikavarpainen :) Mä alotin sit tänään sen lintujen ruokinnan.

  VastaaPoista