lauantai 24. marraskuuta 2012

Puun tukeminen

Nauha solmitaan ensin toiseen tolppaan tiukasti...

...sitten kiepaistaan vastakkaisen tolpan takaa...

...ristiin niin, että puu jää löyhästi väliin...

...kieputellaan ympäri...

Ja tältä pitäisi näyttää lopputuloksen kun toinenkin pää on kieputettu!

Ei kuristeta puuparkaa, ilmaa tulee jäädä väliin.

Tässä kuvasarjaa puun tukemisesta. Tapoja on varmaan monenlaisia, tässä niistä yksi! Tolpat pitää iskeä tukevasti kuoppaan, joka on kaivettu puulle ja ne saisivat olla vähän ulospäin puusta kallellaan, että sidonnasta tulee kireä. Sidontaan käytetään tervanauhaa tai jotain muuta pehmeää materiaalia, joka ei vahingoita puun kuorta. Itse käytin matonkudetta, kun ei ollut tervanauhaa. En yhtään tiedä miten kude kestää, mutta jää nähtäväksi. Ainakin se on joustavaa materiaalia, eikä hankaa. Nauhan saa vetää aika kireään, niin että siitä todella on puulle tukea. Jos se on löysässä, ei siitä ole mitään iloakaan. Tuenta tulee olla jämäkkä, mutta nauha ei saa hangata.

Puu tuetaan yhdestä kohtaa, joskin olen nähnyt joskus sidottavan kahdestakin kohtaa. Tuenta auttaa puuta kasvamaan suoraan ja juurtumaan nopeammin. Latva saa kuitenkin heilua tuulessa, se vahvistaa puuta. Tuenta saa olla paikallaan ainakin pari vuotta. Se on siis syytä tehdä jämäkästi, että kestää. Toki on myös hyvä tarkastaa sidonta sopivin väliajoin, ettei siitä koidu puulle mitään haittaa :)

Tässä vielä hieno lintulautamme!

Eilen tehtiin viimeinen silaus lintujen ruokintapaikalle. Kiinnitin tuollaisen ison vaahteranoksan tolppaan, että linnut voi siinäkin sitten istuksia. Ja havujakin. Laitoin eilen iltapäivällä siemenet, enkä nähnyt yhtään lintua eilisen aikana (pimeäkin tuli kyllä nopeasti). Tänään ovat talitiaiset ja sinitiaiset rantautuneet ruokintapaikalle. Taisi joku varpunenkin pyörähtää! Nyt saadaan nauttia lintujen tarkkailusta. Täällä onkin kolme erityisen innokasta, karvaista tarkkailijaa ikkunan takana...

Viikonloppuja!

1 kommentti:

  1. Milloin puun tukemisen voi lopettaa eli milloin tukikepit ovat turhia?

    VastaaPoista