tiistai 15. tammikuuta 2013

Komposti pöhisee unissanikin

Näin unta kompostoinnista. Unessa talvikutakuinkintäysi komposti oli lähtenyt lauhojen kelien myötä käymään! No eihän se oikeasti ole, mutta pian tulee kevät ja sitten taas... Paasasin eilen isännälle seuraavanlaista asiaa: kompostoimisen myötä kirkastuvat elämän realiteetit, kuinka paljon jätetää kahden ihmisen taloutemme tuottaa? Voin sanoa, että melko paljon. Ostin kompostin joskus kesän lopulla, ehkä elo/syyskuussa ja aloitimme sen täyttämisen syksyllä, vaikka se ei ollut ehkä viisainta. En kuitenkaan hennonnut heittää biojätteitä enää sekajätteenkään joukkoon. Tällä hetkellä, komposti on aika täynnä. Tietysti siksi, että se ei toimi talvella, sillä se on tavallinen eikä lämpökompostori. Syksyllä se toimi aivan pakkasiin saakka, eli kävi, jätteen pinta laskeutui kun se hajosi. Nythän näin ei tapahdu ennen kevättä.

Jos miettii, että olemme käyttäneet kompostia ehkä viitisen kuukautta ja siitä ajasta komposti on toiminut ehkä 2kk ja rupeaa olemaan nyt kutakuinkin täynnä. Se on melko paljon kaatopaikalle kertyvää biojätettä, josta vapautuu metaanikaasuja ilmaan, jotka ovat yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kaasuista. Toki joukossa on myös väliainetta, puutarhajätettä, jotta komposti toimisi mahdollisimman hyvin. Monesti olen kuullut ihmisten perustelevan kierrätyksen tai jotain muuta ekoilun puuttumista sillä, että yksilön teot eivät paljoa merkitse tässä maapallon mittakaavassa. Minun mielestäni 310 litraa biojätettä, jonka voisi hyödyntää omassa puutarhassa alle puolen vuoden aikana, on melko paljon kahden ihmisen taloudessa! Vaikeaa tietysti arvioida paljonko jätettä kertyisi jos komposti olisi kokoajan käynnissä, vähemmän tietysti. Kuitenkin se on merkittävää. Kyllähän monissa talouksissa kierrätetään biojätettä pihassa olevan keräysastian kautta. Kuitenkin mietin, että kuinka suuri prosentti asukkaista käyttää tätä mahdollisuutta...

Mutta mikä olisikaan tyydyttävämpää kuin kierrättää kotosalla kertyvät biojätteet omalle kasvimaalle vaikkapa!

No niin. Se kompostoinnista. Siitä on vaan pakko puhua. Sitä on pakko hehkuttaa. Se on elämän suola - kompostointi. Nyt muihin aiheisiin.

Toinen ekoiluasia on tämä syömäpuoli. Eilen huokaisin puhelimessa siskolleni, että olisi se vaan niin paljon helpompaa ryhtyä kasvissyöjäksi, kuin opetella tappamaan kukkoja. (hän oli tappanut kotikanalassa kasvaneita kukkoja, jotka päätyivät lautaselle) Olen pyöritellyt ajatusta päässäni pitkän aikaa. Eläinystävänä se herättää paljon tuntemuksia, eläinten olot ja niiltä silmiensä sulkeminen. Ollaan isännän kanssa suunniteltu, että otettaisiin (oikeasti!) kanoja. Tuohon ulkorakennuksen päätyyn saisi erinomaisen kanalan. Siinä on luukku seinässä, jonka kautta kanat pääsisivät helposti tarhaan. Kuitenkin, vaatisi aika paljon enemmän panostusta, että kanat voisivat eleillä talven ylitse meillä myös. Se vaatisi lämmityslaitteistoa, remonttia  yms. Kuitenkin yksi vaihtoehto olisi, että kanat joutuisivat syksyllä pataan. Pystyisimme hyödyntämään kanoista lihan, kaulat, kivipiiran ja sydämen, ehkä jotain muita osia myös, sillä kissamme syövät raakaruokaa. Olisihan se niin paljon parempi kananelämä, omassa pienessä yhteisössä kesän ajan, ulkoilumahdollisuus, ravitsevaa ruokaa ja sitten päivien päättäminen ilman pitkää ja rasittavaa kuljetusta. Ja sitten vielä se, että pystyisimme hyödyntämään ne niin hyvin omaksi ja kissojen ravinnoksi. Kuitenkin tämä vaatisi (minulta) huomattavaa henkistä kanttia, eläinystävänä kun kiintyisin kuitenkin kanoihini. Mutta jos syön kanaa, niin minun täytyy hyväksyä kaikki se, mitä kanan elämässä tapahtuu ennen lautaselleni joutumista.

Olisihan se helpompaa, ryhtyä "vain" kasvissyöjäksi.

3 kommenttia:

 1. Elämä perustuu nälkään ja kipuun,kaikilla on nälkä,kipua elävät kokevat.Onki matokin haluaa pois koukusta.Näin eko menee vedessä,maassa,ilmassa samat perus ilmiöt.Rohkein pärjää.Liha kilo vaatii tuhansia litroja vettä,lopulta kuitenkin kuollutta ravintoa.?!
  Markan serkku

  VastaaPoista
 2. Itsekin usein päivittelen tuota jätemäärää, mitä kaksistaan jo tulee. Kompostointi on vähintä, mitä talollinen voi tehdä. Kierrätys kaiken kaikkiaan on järkevää ja jopa hauskaa. Kanoista olen joskus haaveillut, mutta paljon reissaavalle eläimet ovat hankala yhtälö. Yksi Tyyne saa riittää. Iloista kevään odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Hitunen: meillä ollaan kotihiiriä jo pelkästään senkin takia, että taloudessa on neljä kissaa ja akvaario... Kiteytytkin sen loistavasti: kierrätys on hauskaa! Oikeastaan se on jo elämäntapa itselleni eikä mitenkään erityistä. Esim. kirpparit.

  VastaaPoista