torstai 14. helmikuuta 2013

Viime vuoden hommat, tulevan vuoden hommat

Aloitin ihan vanhanaikaisesti käsin kirjoittamalla pitämään puutarhapäiväkirjaa. (vaikka toki tännekin raportoin milloin mistäkin hommasta mitä on tullut pihalla tehtyä.) Sain isännältä joululahjaksi tuollaisen tyhjän kirjasen, johon on hyvä kirjoitella. Järkevää kirjoitella ylös mitä on mihinkin istuttanut, pitkän talven jälkeen kun ei tahdo enää muistaa! Listasin päiväkirjaani mitä kaikkea tuli tehtyä jo tähän taloon muuttovuonna loppukesästä ja syksystä. Tässä pieni kooste:

- toisen perennapenkin osittainen kunnostus
- kaivon ympäristön laattojen kaivaminen esiin
- kompostin hankkiminen ja kompostoinnin aloittaminen
- hevoskastanjan istutus ja tukeminen
- syyshortensia Vanille Fraisen istuttaminen
- etupihalle syreenin istuttaminen (huono paikka, lumet jymisevät suoraan syreenin niskaan...) 
- takapihalta pensas pois, tilalle pisaran muotoinen perennapenkki jossa kuunliljaa, kirsikkapuu, sipulikukkasia kevättä varten, sekä valeistutukseen säleikkövilliviinit ja tähtiputki
- krookuksia, mustia tulppaaneja, kirjopikarililjaa

Tulevan vuoden (ehkä paremminkin vuosiEN...) lista olikin sitten pidempi:

- kissatarhan rakennus (tämä nyt ei varsinaisesti liity puutarhanhoitoon mutta onpahan pihahomma tämäkin) Voipa olla, että naamioin tarhan kasvein jokatapauksessa.
- kanalan rakennus
- pellon kunnostamisen aloitus
- kasvimaan tekeminen
- kaivon käyttökuntoon laittaminen
- toisen perennamaan kunnostus
- talon päädyssä olevan perennamaan siirto (kivijalan vieressä olevien perennojen siirtäminen, mutta minne...?)
- hedelmätarhan kunnostus
- kasvihuoneen pystytys
- kuivan kuusen operointi (jätänkö tolpan köynnöskasvia varten?) 
- kompostin jatkokompostoitumispaikka

Kirjoittelin myös ylös toivekasveja, mitä haluaisin hommata/saada pihaan:

- luumupuun taimia (näitä ehkä saan tutulta)
- köynnöshortensia (must have!)
- tammen taimi on jo varattuna ;)
- jotakin ruusua halajaisin tuohon muiden ruusujen vierelle
- jotakin varjokasvia kuusten alle leviämään vapaasti kasvavaksi, rönsytiarellaa, pikkutalviota, rentoakankaalia tai taponlehteä? (tai ehkä näitä kaikkia!!)
- rhodoja haaveilen varjopaikoille pihaan, mutta alppiruusut viihtyvät hyvin esim.mäntyjen alla, meidän pihassa on enemmänkin kuusia. Liian kuiva paikka ei saa olla, joten mahtaisiko tuo kuusten nurkkaus olla niille hyvä? Varjokasvit saisivat sitten levitä rhodojenkin alle....
- lisää sipulikasveja kevättä varten

Siinäpä sitä listaa ja suunnitelmaa. Tuo hankintalista on aikas lyhyt ja ehkä parempi niin kukkaron kannalta, tosin luulen että kesän edetessä se saattaa lista kummasti pidentyä... Ajattelin, että jos tuo pellon kunnostus pala palalta onnistuisi, niin kasvien hankkiminen yhdelle palaselle ei olisi mikään mahdoton tehtävä. Monilta ystäviltä saa vaihtareina perennoja ja kerran vuodessa raaskii jonkun kasvin tai puun ostaakin. Pitäisiköhän järjestää perennojen vaihtaripäivät? Lähipiirin tuttavat saattaisivat hyvinkin innostua. Oi se olisi ihanaa! Tarjoilisin aurinkovarjon alta jotakin kylmää hedelmämehua vierailijoille.

Sellaisia suunnitelmia ensi kesälle. Saapa nähdä mitä tulee toteutettua ja mitä ei. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä yhtenä vuotena. Kriittisimmät noista on kissatarhan tekeminen ja toki toivoisin kompostin jatkojalostuspaikkaa myös. Kaiken muun ehtii kyllä... ennemmin tai myöhemmin.

Iloista viikonloppua lukijat! Toivotaan että aurinkokin näyttäytyisi taas pilviverhon takaa...

2 kommenttia:

  1. Hienoja suunnitelmia ja paljon olet jo saanut aikaan. Hyvää Ystävänpäivää!

    VastaaPoista
  2. My life: hyvää eilistä ystävänpäivää :) Ihmeen paljon ehdin jo kyllä tehdäkin kun ajattelee että muutimme heinäkuun lopussa vasta tähän taloon... Mitä sitä ehtiikään ensi vuonna jos vaan fysiikka kestää 8)

    VastaaPoista