tiistai 5. maaliskuuta 2013

Imurin sisällöstä kissojen lajityypilliseen käyttäytymiseen

Oletteko koskaan putsanneet imurianne? Muutenkin kuin vaihtamalla pölypussia? No en minäkään! Mutta tänään oli niiiin paljon kissankarvaa ja hiekkaa jokapaikassa, että tuli raivonpuuska ja ryhdyin siivoamaan. Siinä sitten imuri oli jotenkin tukkoinen (arvaahan sen, kun sahanpurua on imuroitu rempan jäljiltä ja se tukkii koko imurin. Isäntä kyllä putsasi paineilmalla imurin aiemmin, mutta niin vaan kaikki pienet hituset tunkeutuu jokapaikkaan imurissa.) ja avasin luukun vaihtaakseni pölypussin. Totesin, että silloin kun imuri saatiin (ehkä 5v sitten tai jotain?) oli siinä jotkin suodattimet valmiina. No, ajattelin että olisiko se korkea aika vaihtaa nekin ja otin irti suodattimet. Nehän oli aivan harmaana pölystä ja kaikesta möhnästä, hyi! Käänsin koko imurin nurinpäin ja ravistelin ja puhalsin kaikki muruset pois sisältä. Aikamoinen keko sitä tavaraa sieltä tulikin. Suodattimien vaihtamisen ja pussin vaihdon jälkeen imuri hyrräsi ihan eri malliin.

Tänään lähti meidän keittiöstä matot. Muovimattojahan ne on olleet, mutta tänään päätin, että meidän keittiössä ei tarvita mattoa. Tässä karvataloudessa (lue neljä kissaa, ei me isännän kanssa niin karvasia olla...) on ihan turha panostaa sisustuksellisiin asioihin, jos vaan voi helpottaa elämistä ja siisteyttä muilla valinnoilla. Se vaan nyt on fakta, että karvaa on, enkä minä ole sellainen emäntä joka imuroisi joka päivä. Tai edes jokatoinen. Olen melko sinut karvan kanssa, tosin kyllähän se välillä ärsyttää kun olisi kiva käpertyä torkkupeiton alle, mutta se muistuttaa lähinnä jotain karvapalloa ja astmakohtaus on lähellä kun sen alle ryömii. Mutta ei se karva, vaan HIEKKA. Tänään mitta tuli täyteen sitä, että kissanhiekkaa on joka nurkka täynnä ja sitä lentää autuaasti puoli litraa jokaisen kissan jäljiltä hiekkalaatikosta ulos. Voi raivo ja kiukku! Mikään ei ole inhottavampaa kuin tulla saunasta paljain jaloin ja astella keittiöön hörppäämään vettä ja samalla astua kissanhiekkaan. Yööööörh! Ja lisäksi keittiön matottomuutta perustelen silläkin, että kissat syövät raakaruokaa, jota niillä on tapana kiikuttaa kupista muualle ja tämä tarkoittaa sitä, että possun sydäntä on lattialla ja matolla. Helpompi siis pitää puhtaana keittiö ilman mattoja.

Tänään sattui muuten hauska juttu, kun minä olin saanut kyökin imuroitua ja isäntä lupautui moppaamaan. Laitoin sitten kloritea moppiin, kun ajattelin että hyvä olisi vetäistä desinfioivalla välillä juurikin kissojen raakaruoan jätteet lattialta. Kloritehan tunnetusti houkuttelee kissoja ja sillä kehotetaan pesemään esim. hiekkikset kuten olen tehnytkin. No, Nukkis tuli keittiöön ja alkoi pyöriä aivan ekstaasissa lattialla ja hieroa leukaansa lattiaan ihan kuin se olisi ollut kissanminttua. Nauratti. Kyllä se siitä sitten rauhottui kun tuoksu haihtui, mutta aivan ekstaasissa oli.

Sanoin isännälle, että tähän kissanhiekkarumbaan on löydyttävä ratkaisu, oli se sitten uudenlaiset hiekkalaatikot tai joku muu systeemi. Katseltiin tänään kaupoissa erilaisia kannellisia muovilaatikoita, josko niistä saisi viritettyä jonkinlaisen hiekkiksen, jossa kulkuaukko olisi yläpuolella, kuten Modcatissa. Meillä on yksi Modcat, joka kyllä vähentää hiekan lentämistä, mutta ei siltikään estä sitä. Kuitenkin vähemmän sitä hiekkaa lentää kuin ihan tavallisesta pesuvadista, jossa on aika matalat reunat muutenkin. Tämä hiekkarumbahan sai alkunsa siitä, kun Nimismies Nukka Puustinen muutti taloon ja alkoi pissailla kaikkialle muualle kuin laatikkoonsa. Tämän takia meillä oli 7 hiekkistä ympäri pirttiä. Nyt olen saanut vähennettyä niitä viiteen. Meillä on eteisessä 2 laatikkoa, olkkarissa yksi, työhuoneessa yksi ja keittiössä yksi laatikko. Tällä kertaa ei löydetty sopivaa laatikkoa, mutta huomenna meinasin käydä katsastamassa Etolan valikoimat. Jos sieltä ei löydy sopivaa, niin ei mistään.

Olen tullut kuitenkin siihen tulokseen, että haluan käyttää hiekkaa, josta kissat tykkäävät, sillä se ehkäisee pissatulehduksia kun hiekkalaatikkoa ei tarvitse vältellä. Pitkään käytimme puupellettiä joka oli niin ihanan ekologista ja itsessään hyvän tuoksuista ja halpaa, mutta Nukkiksen pissavaivojen takia siirryttiin kokonaan eläinkaupan hiekkaan, joka ei tosiaankaan täytä kaikkia minun vaatimuksiani, mutta kissoista se on ah niin pehmoista ja mukavaa. Siispä meillä eleillään kissojen ehdoilla for now. Kun kerran ollaan hankittu neljä kissaa, ne saavat meillä elinikänsä viettää hyvää ja kissalle sopivaa elämää ja päästä toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään, johon kuuluu mm. raapiminen ja kiipeily.

Ugh, olen puhunut. 

ps. jottei menisi pelkästään kissojen piikkiin tämä postaus, ostin tänään kirjakaupan alesta Suuren pelargonikirjan!

6 kommenttia:

 1. Jotkut kisuthan käy jonkin härvelin päällä pöntöllä..., vai? Kannattaisi hankkia robotti-imuri. Meillä on sellainen ja se on hyvä. Voin suositella. Koirankarvat saavat kyytiä..

  VastaaPoista
 2. Meillä ei ole kuin yksi kissi, mutta silti tuntuu, että karvaa on joka paikassa, etenkin tuo fleecepeitto tuossa soffalla on kyllä melko hurjan näköinen.

  Hiekkaongelmaa meillä ei ole, sillä kissi käy pihalla asioillaan, sillä on ulkoiluaika sitten kun hämärä laskeutuu ja linnut menevät nukkumaan :)

  VastaaPoista
 3. Toi robotti-imuri olis kyllä kova sana, mut mietin että olisko siitä iloa, kun on niin pienet tilat ja kynnykset, ettei se pääsis liikehtimään... Eija: meidän kissat asuu vakkaristi sisällä, keväällä rakennellaan tarha jossa saavat sitten ulkoilla.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on kissoilla (2 kpl) "vessoja" 4kpl. Ensin niillä oli kolme laatikkoa eli yks joka kerroksessa (kellarikerros mukaanlukien), mut sit joskus kissa oli jäänyt eteiseen ja tehnyt tarpeensa eteisen isoon varastokomeroon, niin sitten laitoin vastaisuuden varalle sinnekin hiekkiksen :)
  Fleece-peittoja meillä ei voi käyttää eikä karvoja kerääviä mattoja.Kissanhiekka on kyllä ärsyttävää lattialla...ja sitähän riittää...

  VastaaPoista
 5. Tuleehan noita karvoja muutenkin imurinsuuttimen harjaan, vaikka ei ole mitään eläimiä. Hiukset varmaan putoilee niin paljon ;) Mut hiekkoja emme levitä, kuin vain kesällä.

  VastaaPoista
 6. Sesse: joskus oon kuullut ohjeen, että laatikko per kissa, mutta mikä kelläkin toimii! Emilie: karvanlähtöä ei voi estää :D

  VastaaPoista