sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kana-asioita, sunnuntain puuhailuja

Olen siivoillut tänään. Kauheita kissankarvapalloja vierii lattioilla, joten pakko oli ryhtyä taistelemaan niitä vastaan! Imurin onkin surissut kohtuullisen ahkerasti tänään ja pyykkikone hyrrännyt. Nyt olisi vielä yläkerran siivous. Kovasti tuppaa aina energia loppumaan tähän alakertaan.

Käytiin isännän porukoilla eilen ajelemassa. Oli niin sateinen päivä, että oli ihan sopivaa aikaa ajella. Poikettiin yhden isännän porukoiden tutun luona, joilla on kanoja. Katsastamassa heidän kanalansa. Olen nyt käynyt yhteensä kolmessa eri kanalassa, jotka kaikki olivat aika erilaisia toisistaan. Mielenkiintoisia ratkaisuja on heillä ollut kanojen asuttamisen suhteen ja hyviä vinkkejä ollaan saatu omaa kanalaa varten. Tässä viimeisimmässä kanalassa oli tila eristetty kylmyydeltä heinäpaaleilla, minusta idea oli hyvä ja tilassa leijaili hyvä heinän tuoksu. Mietittiin, että jos tuon meidänkin ulkorakennuksen saisi talviasuttavaksi kanoille. Voitaisiin hyödyntää vahasta saunasta ja kylppäristä jääneitä materiaaleja kuten styroksia ja muutama levy villaakin taitaa vielä olla. Ei tarvitsisi niitäkään heittää pois. Mietittiin, että jos seiniin laittaisi kerrokset styroksia ja tunkisi villat väliin ja päälle pakkaisi niitä heinäpaaleja. Täytyisi keksiä myös kohtuu tiivis ovi. Kauhea hinku olisi päästä tekemään jo kaikkea, mutta odottelemme edelleen terveystarkastajan vastausta... Olisi aika tylsää jos ryhtyisi innolla kanalan tekoon ja byrokratia tulisikin vastaan.

Kyselin jo vähän kanojakin. Ollaan kahden vaiheilla isännän kanssa, että haluttaisiinko niitä orpingtoneja, joita käytiin ensimmäisenä katsomassa. Toisaalta ihan tavalliset maatiaisetkin olisivat kivoja. Yksi tuttu sanoi, että hänen tuttavallaan on luomulattiakanala, josta voisi saada kanoja. Täytyy miettiä. En tiedä ihan täysin millaisissa hinnoissa kanat pyörivät, joten tein vähän tutkimusta foorumeilla. Tavallisia maatiaisia voi ilmeisesti saada 15-35e hintaan suunnilleen. Sitten erikoisemmat rodut voivat maksaa 50e ja enemmänkin.

Keitetiin kahvit ja syötiin porkkanakakkua isännän kanssa pihamaalla. Kyyhkynen kujerteli kuusiaidassa, linnut sirkuttivat ja kuivaan kuuseen lensi tikka, joka ryhtyi lempeästi naputtelemaan puuta. Ihana oli kuulla kevään ääniä, sirkutuksia ja pirinöitä ja nakuttelua. Eilinen sadekin on sulattanut pihatien aika hyvin. Oikein ihmettelin kun kävin viemässä roskat, että äskenhän tässä oli vielä paksu jää. Mutta sieltä se kevät tulee!

Siivosin tänään sisältä eteisen komeron, jossa oli vielä rempan aikaista röhnää. Sain sen kuntoon ja vein kaikkia tavaroita ulkorakennukseen sieltä. Siivoilin vähän vanhaa saunaa piharakennuksessa samalla ja totesin, että ulkonakin on jo paljon hommia aloiteltavana. Marjapensaat voisi jo leikellä, oksia pitäisi kerätä jne. Meillä on myös aika kiva lautojen pilkkomisprojekti kesken. Vanhan saunan ja kylppärin laudat odottavat (suurin osa) edelleen pilkkojaa. Kovin tylsää vaan tehdä sellaista yksin, kun isäntä on päivisin töissä. Mutta huomenna jatkan hommaa taas. Pikkuhiljaa sitten vaan. Meillä on sellainen saha/sirkkeli joka seisoo jalkojensa varassa. Sillä on kätevä pätkiä lautaa. Ei se pätkiminen olekaan mikään ongelma, enemmän hommaa on pinoamisessa ja naulojen taittamisessa lyttyyn. Onneksi on aikaa.

Löytyi ne kadoksissa olleet muoviruukutkin sieltä vanhan saunan styroksien alta.... Aarteita! Minulla on myös yksi laatikko täynnä keramiikkaa ulkorakennuksessa. Olen ajatellut ripustaa keraamisia päitä johonkin ulkorakennuksiin tai ehkä talon seinään oviaukon viereen. Pääsee sitten nekin näkyville sieltä pölyttymästä.

Minulla on kauhea hinku kunnostaa iso vanha akvaario kaloille. Meillä on sellainen jemmassa tuolla vanhassa saunassa. Siitä tulisi aika mahtava, kun laittaisi oikein hienoksi. Pitäisi rapsutella vanhat silikonit pois ja laittaa uudet ja testata tiiviys. Lisäksi isompi suodattimemme on lainassa toisessa akvaariossa juuri nyt...

Nuhrukin voi ihan hyvin, ilmeisesti pakki taas toimii kun ruoka maittaa. Olen antanut edelleen kissanmallasta ja kaurapuuroa voin kera ruoan joukossa. Vaikea kytätä hiekkalaatikoitakaan, kun on neljä kissaa eikä aina tiedä kuka siellä on nyt käynyt. Pitäsi oikeastaan tehdä kaurapuuro/voiseosta ja pakastaa vaikkapa jääpalamuotteihin. Saisi sitten sopivia pikkuannoksia sieltä naksautettua sulamaan samalla kun ottaa kissoille ruokaa pakastimesta.

Mukavaa sunnuntaita ja alkvaa viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Mulla loppuu aina siivous inspis alakertaan, pitää yläkerran makkari siivota erikseen joku toinen päivä...valitettavasti sen siivous aina venyy, kun se on siellä piilossa :)
    Mekin ollaan kanoja ajateltu..enemmän tai vähemmän tosissaan...saa nyt nähdä tuleeko siitä totta...tai sitten ei.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Sesse: siis siivousinspiraation lopahtamista on ilmassa muillakin... Sit vaan ärsyttää kun yläkerrasta vierii kaikki karvapallot alakertaan jos ei sitäkin heti siivoo... Meillä kana-asia etenee hitaasti mutta varmasti.

    VastaaPoista