tiistai 14. toukokuuta 2013

Hedelmätarhan muodonmuutos + ruusupenkin laajennus

Hedelmätarha alkaa pikkuhiljaa näyttää hoidetulta viheralueelta. Isäntä höyläsi tänään sen ruohonleikkurilla, mikä oli ollut aikamoisen työn takana, mutta tarkoittaa vain sitä, että sen _pystyy_ ajamaan ruohonleikkurilla. Jee! Se jo edesauttaa asiaa hurjasti, kun saa kasvuston pysymään kurissa pensaiden ympäriltä. Nyt enää se rekkakuorma multaa... Jätin yhden vaahteran keskelle tarhaa. En tiedä onko se kovin viisasta, aika paljon lehteähän siitä tulee jatkossa syksyisin. Toisaalta, sen voisi vaikka hurauttaa ruohonleikkurilla ja jättää pensaiden juurelle? Mutta varjostaisiko se liikaa pensaita? Ehkä jos sitä leikkaisi? Haaveilen aitaa tähän hedelmätarhan ympärille. Tänään sain luumun taimia, jotka pitäisi istuttaa. Ajattelin laittaa ne tuonne hedelmätarhan taakse rivitaloille päin. Saisivat kasvaa sitten aidanteeksi rajaamaan hedelmätarhaa.

talvi2012 432
Lähtötilanne hedelmätarhan kanssa. Kuivaa heinää ja pensaissa paljon leikattavaa.

kevät 2013 027
Tilanne tänään, hedelmätarha talolta päin kuvattuna....

kevät 2013 025
Hedelmätarhaa pellolta päin kuvattuna. Oikealla näkyy tuota heinän määrää jonka harasin puskien alta...

Toinen projekti joka tulikin jo päätökseen oli ruusujen kunnostus. Sain kaveriltani ruusuja. Ennestään tuossa hopeakuusten alla onkin jotain ruusuja, muistaakseni neilikkaruusua ainakin ja jotain muuta. Olivat vähän hoitamattomia, vaikka viime kesänä neilikkaruusu ainakin kukki aika nätisti. Istuttelin uudet ruusut laajennusosaan, jonka teossa isäntä auttoi. Laitoin vähän uutta multaa ja vanhoille ruusuille hevosenpaskoo. Päälle vielä kuivuneesta kuusesta oksamuhjua. Siihen päälle paksu pinkka sanomalehteä jonka kastelin (pysyi paremmin paikallaan, ei lähtenyt tuulen mukana). Siihen päälle haketta reilu kerros. Kolme kottikärryllistä tähän alueeseen. Ja ruusunoksasta silmään palkinnoksi puutarhurille. (miten minä aina onnistunkin tunkemaan silmäni johonkin oksaan...)

kevät 2013 024
Tässä tuo ruusujen paikka jo vähän perkailtuna.

kevät 2013 030
Tässä laajennettuna, ruusut istutettuna ja sanomalehdet rikkaruohoja estämässä.

kevät 2013 031
Valmis penkki!

kevät 2013 033
Myyräperspektiivi.

Käytin tuohon reunukseen rempasta jääneiden liuskekivien palasia. Saatiin niitä sellainen muovilaatikollinen kaupan päälle, pieniä paloja. En tiedä mahtaako reunus toimia ruohonleikkurin kanssa vai hajoaako laatat, osa kyllä oli paksujakin. Katsotaan käytännössä. Vanhoista kiuaskivistä tein virran tuohon keskelle pensaita. Tuli nekin käytettyä. Yhden keramiikkatyön heivasin keskelle, tuon ruskean lehtilautasen. Olen kovasti tyytyväinen lopputulokseen ja toivon, että ruusujen kukinta palkitsee aherruksen :)

5 kommenttia:

 1. Siistin mäköistä on! Olen iteki harrastanut tuota sanomalehti katetta, haketta ei vaan ole mulla ollut. Aika tarkkaan saa ajella reunat leikkurilla, tai parempi ois trimmerillä ajella, ettei leikkurin terät kolise ;)
  Aika paljon on pensaita sulla, saa ahkeroida kerätessä.

  VastaaPoista
 2. Hienoja keramiikka juttuja. Taidat itse niitä tehdä !

  VastaaPoista
 3. Kiuaskivet kierrätykseen..kannatan! Itse reunustin penkkejä vanhoilla kiuaskivillä ja rikki menneiden tiilien palasilla :)Eli otetaan sitä mitä on.

  VastaaPoista
 4. Emilie: kiitosta, kyl se siitä pikkuhiljaa muotoutuu :) Meillä ei oo trimmeriä/siimaleikkuria, joudutaan tyytyy käsipeliin ja ruohonleikkuriin (seki aatamin aikanen...)
  leenajapojat: kiitos, juu vääntelen keramiikkaa!
  Sesse: minustakin oli kätsy idea kierrättää noi vanhat kivet, ei menneet hukkaan nekään :)

  VastaaPoista
 5. Vaahtera vie kasvaessaan voimaa marjapensailta, joten sen taimen ehkä voisi siirtää marjatarhan reunamille?
  Toivottavasti saat vielä luvan kanoille. Meillä on tällä hetkellä 7 kanaa ja kukko, monenlaista iloa (myös harmia) on niiden kanssa koettu. Mutta kanaterapiaa saa riittämiin!

  VastaaPoista