keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Lunssaa, loistoa ja sen sellaista

Emäntään iski pienoinen kesäflunssa reissun jälkeen, joten nyt ehtii taas blogiinkin päivittelemään. Aika tahtoo muutoin kulua pihamaalla, joten päivitykset on jääneet vähemmälle.

Olin nelisen päivää reissussa maamme pääkaupungissa ja aivan hurjasti oli sillä aikaa tapahtunut. Kun tulin kotiin, kaikkialla oli niin rehevää ja vihreää ja kukkivaa <3 Ihan uskomaton muutos muutamassa päivässä. Oli kyllä sadellutkin, joten se varmaan vielä edesauttoi asiaa. Omenapuissa (naapurin) on triljoona kukkaa, kultatyräkki kukkii, valkoinen ja violetti syreeni aloittelevat kukintaa, samoin tulikellukka, iiris, esikot, patjarikot (voikukat...) ja kielot.


kevät 2013 098
Eve ja esikot.


kevät 2013 097
Patjarikot, pinkkiä ja punaista yllärinä :) Ihanat! Toivottavasti ne valloittavat koko penkin reunuksen!


kevät 2013 093
Violettiakin puutarhassa...
Koska sain mansikan taimia kahdestakin eri lähteestä, piti miettiä mihin ihmeeseen ne lykätään. Koska en halunnut laittaa niitä kasvimaalle, eikä ole ollut aikaa kunnostaa lisää maata rikkaruohoilta, kekkasin perustaa väliaikaispenkin isoihin perunalaatikoihin. Meillä on tuolla ulkorakennuksen vintillä noita puulaatikoita ja kirkasta muovia, joten tein tämmöisen minimansikkamaan. Kaivoin pellosta multaa pohjalle, vähän hevonkakkaa ja orgaanista ainesta alle, päälle ihan säkkimultaa. Sitten istutin mansikat ja päälle vielä haketta. Hyvä tuli! Mansikoita jäi kyllä vielä... Tarvinneeko hakea vielä kolmas laatikko?kevät 2013 076
Mansikkamaat!
Kurpitsat röhöttää ja näyttävät voivan hyvin lämpöpenkissä. Rikkaruohoja ei ole puskenut katteesta läpi. Alle laitoin vielä sanomalehtipinkat. Pienoisen shokin saivat kyllä alkuun, tuuli ja porotti sen jälkeen kun siirsin kesäkurpitsat pihalle kertaheitolla. Yhdestä meni varsi poikki, sen tilalle istutin tänään uuden yksilön. Muuten ovat lähteneet kivasti kasvuun.


kevät 2013 078
Kesäkurpitsa.
Kasvimaa on vielä vaiheessa. Istutin kuitenkin sipulit ja valkosipulit jo. Retiisin taimet odottavat istutusta, basilikat kasvavat parvekelaatikossa kasvihuoneessa. Korianterin siemeniä olen turvottanut vedessä ja pitäisi nekin heittää maahan. Samoin punajuuret ja salaatit ja porkkanat. Jaa maa-artisokkaa saan ystävältä! Jee! Meinasi pukata jo ressiä, mutta sitten päätin, että teen juuri niin paljon tai vähän kuin huvittaa ja jaksan. Kaikki muu on turhaa. Siihen loppui puutarharessi.

Pappa oli eilen auttelemassa, että saatiin kissatarhaa eteenpäin. Tänään olen (ihan rauhallisesti, lepäämisen välissä vain...) sutinut öljyä kissatarhan puuosiin ja isäntä on maalannut viimeisiä maalattavia osia. Nyt enää tarvitsee laittaa lattialaatat kiinni, viimeiset puupalkit kiinni ja sen jälkeen onkin enää sisustettava ja kissat pääsevät nautiskelemaan kesästä! Ihanaa!

Eilen, ennen kuin tämä lunssanpoikanen iski, ehdin vähän (liian vähän...) perkailla ja istutin tummakeijuangervojen juurelle suikeroalpia. Toivottavasti se leviää pensaiden alle, eikä rikkaruohot valloita tyhjää tilaa pensaiden alta, joka on mulloksella. Siirsimme siis raparperit siitä pois jo aiemmin. Tein myös yhden kesäkukkaistutuksen. Niitä en aio tehdä kovin paljoa, ehkä ostan pari amppelia kun kissatarha valmistuu. Siinä on sopivat palkit, joihin ripustan koukut ja amppelit. Minun kesäkukkaistutukseeni tuli sellainen jänskä pajuhörkötin, jonka juurelta mustasilmäsusanna saa nousta. Omat kasvatit, pelakuut pääsivät ruukkuun. Iskinpä samaan satsiin yhden mansikan ja laventelinkin.

Mustat tulppaanit kukkivat! Ne ovat ihania, Black Beauty nimensä mukaisesti. Ensi syksynä on istutettava lisää tulppaaneja. Ja paljon. Tykkään kovasti.

kevät 2013 083
Emäntäkin sattui kuvaan.


kevät 2013 089
Tulppaani "Black Beauty"

5 kommenttia:

 1. Ihana tuo Eve esikkoineen ja mansikkalaatikot! Kurpitsoita en ole vielä uskaltanut kasvimaalle viedä, ovat yhä purkeissaan kuistilla ja välillä vähän ulkoilevat. Voisi kai jo rohkaistua seuraamaan sun esimerkkiä...

  VastaaPoista
 2. Oi, kun paljon kaikkea kivaa puutarhassa ja oot niin ahkerana ollut.
  Kissat ihastuu tarhaansa ! Saavat siellä turvallisesti nauttia ulkoilmasta. Meillä tarhan rakennuspuuhat ihan alkuvaiheessa mutta kokemuksesta tiedän että siitä tulee suosittu paikka :)
  Pikaista paranemista sinulle.

  VastaaPoista
 3. Hitunen: kiitos! Itse lykkäsin jo tosi aikaisin tomaatitkin kasvihuoneeseen, ajattelin että torjutaan sitten hallaöitä harsoilla yms. Toistaiseksi on ollut lämpöstä täällä laidalla suomea :)

  leenajapojat: tuntuu, että tää tauti verottaa nyt paljon tehokkuutta. Onneksi isäntä kastelee luumupuut pyynnöstä. Saadaankohan kissat tarhaan jo tällä viikolla!! :) Kiitos, koitan parantua mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
 4. Hienot laatikot ja kuinka iso kesäkurpitsa. Mulla ihan kääpiöt vielä. Olen yrittänyt varjella niitä paahtavalta auringolta.

  VastaaPoista
 5. Emilie: joo, huomasin että oli aika shokki heittää kurpitsat suoraan sisältä ulos paahteeseen. Mutta sitkeitä ovat mokomat! Nyt olen pitänyt harsoa päällä suojana.

  VastaaPoista