sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Pellonperällä tapahtuu

Taas on tapahtunut hurjasti puutarhassa sitten viime postauksen! Tänne on tullut kesä, kaikki on vihreää, vaahtera kukkii ja kimalaiset pörrää kukkasissa. Mustat tulppaanit on viittä vaille auki, kirjopikarililjat availevat herkkiä nuppusiaan, kasvihuoneessa kasvaa kohisten ja olen siirtänyt jo kaikki taimet sinne ikkunoilta. Mm. ananaskirsikka on virkistynyt hurjasti päästessään pihalle, vaikka kasvihuoneessa on vähän liiankin kuuma näinä päivinä. Paljon vettä kuluu.


kevät 2013 036


kevät 2013 054
Kirjopikarililja on avautunut!


kevät 2013 051
Yksi oma kasvatti Pelargonia "Super Hybrid Mix"

Aloiteltiin tekemään kissoille tarhaa. Isäntä ja pappa (=appiukko) siinä olivat päällepäsmäreinä ja saatiinin kehikko pystyyn. Enää maalaus ja verkotus, oven tekeminen ja sisustaminen. Sitten kissat pääsevät ulkoilemaan! Olen hurjan tyytyväinen tulokseen tähän asti. Tarhasta tulee iso ja turvallinen ja nättikin. Aion naamioida sen kasvillisuudella ja taidanpa laittaa sinne tuolin itsellenikin istuskelua varten. Aika mahtava olisi terassinakin, mutta nyt se on tarkoitettu kissoille. Uskon, että ne viihtyvät siellä tosi hyvin ja tulevat viettämään paljon aikaa "pihamaalla" tarhan valmistumisen jälkeen :)


kevät 2013 063
Kissatarhaa.
Me saatiin kasvimaa! Toki vielä on paljon harattavaa ja perattavaa, mutta pappa hoiti suurimman homman jyrsimellä. Tuossa reunassa on yksi kanto, se saa toimittaa sitten levähdyspaikan virkaa. Aion laittaa kasvimaalle ainakin yrttejä, maa-artisokkaa (jos saan sitä jostakin...) punajuuria, ehkä porkkanaa? Perunaa en aio laittaa ainakaan kovin paljoa, ehkä pari soiroa. Katsotaan mitä nyt innostuu. Tällä hetkellä kiinnostaa yrtit kovasti. Papuja haluaisin myös viljellä, mutta en vielä tiedä niistä kovinkaan paljon. Pitäisi kerätä tietoutta ensin.

Tuossa kasvimaan takana on se kestomuovipeite. Tavoitteena tappaa pimeydellä rikkaruohot ja kaikki alla kasvava. Pappa yllätti ja toi vanhan päältäajettavan ja huristeli puolet pellosta sillä! En uskonut, että sitä pystyisi ajamaan, siellä täällä oli vattuja pystyssä ja muuta heinää, monttuja yms, mutta kylläpähän vaan onnistui. Olin valtavan tyytyväinen ja innoissani kun huomattiin, että puolet pellosta saa todella ajettua leikkurilla ja pidettyä näin rikkaruohot kurissa! Voi olla, että otamme muovin pois ja huristelemme vaan leikkurilla tämän kesän.


kevät 2013 064
Kasvimaa, "kenttä", oikealla kurpitsojen lämpöpenkki ja raparperit.


Rykäisin kesäkurpitsoille tämmöisen lämpöpenkin. Maan alle kaivoin lapiollisen uran, jonne tuli hevosenpaskoo, sen päälle oksamuhjua, haketta, oksia, maata, heiniä ja multaa. Sitten istutin taimet multaan ja laitoin paksun sanomalehtipinkan päälle ja sen päälle vielä haketta. Vähän on arvailun varassa paljonko nämä tarvitsevat vettä, toistaiseksi ovat olleet hiukan shokissa siirrosta pihamaalle ja auringosta, mutta olen koittanut kastella niitä nyt runsaasti. Toivottavasti ne siitä toipuvat ja lähtevät kasvuun! Luin netistä, että yksi taimi per perhe riittää, meillä taimia on nyt kuusi. Ehkä hukumme kesäkurpitsoihin?

kevät 2013 065
Kurpitsat lämpöpenkissä.

Sain ystävältä luumupuiden taimia, jotka istutin tuonne hedelmätarhan laidalle. Nyt siellä olisi tulossa 7 luumupuuta. Tosin osaan laitoin kaksi tainta per monttu, että varmasti joku lähtisi kasvuun. Olen kuskannut niille reilusti vettä nyt, että juurtuminen lähtisi hyvin käyntiin. Muutaman lahjoitin naapurille, kun loppui hartiavoimat kesken kuoppien kaivamisen suhteen. Meinaan kattaa juuret sanomalehdillä ja hakkeella, että rikkaruohot pysyisivät kurissa. Ehkä tuohon tarvitsee vielä laittaa lisää multaa. Ja tietysti tukiseipäät. Toivotaan, että tästä tulee hieno luumupuuaidanne!

kevät 2013 069
Luumut.kevät 2013 068
Luumupuut + tarhuri itse.
Vieläkin olisi paljon istutettavaa: mansikan taimia, valkosipuleita (ne menevät kasvimaalle. Vinkki! Isännän äiti on saanut myyrät pidettyä pois mansikkamaalta istuttamalla valkosipuleita ympäri mansikkamaata.) tarha-alpia ja muita perennoja. Ongelmana lähinnä on maan kunnostus, joka on totaalista kokovartalotreeniä.

Seuraavat puuhat on:

* muutaman marjapensaan kaivaminen ylös omenapuiden välistä
* luumupuiden tukeminen
* perennamaan kunnostus
* kissatarhan viimeistely
* kasvimaan haraaminen ja perkaaminen juurista yms
* kasvimaalle istuttaminen
* ananaskirsikoiden istutus kasvihuoneeseen
* kesäkukkien istuttaminen
* vadelman taimien nosto ylös ja vadelmapenkin teko
* löhöily.

ps. kana-asia on edelleen vaiheessa ja siitä on jo koitunut turhan paljon pahaa mieltä. Harmittaa, että tämän projektin täytyi mennä näin. Toivon silti vielä, että lupa muutamalle kanalle heruisi kuitenkin.

pps. onko kukaan kiinnostunut perennojen vaihtopäivistä kesällä? :)

4 kommenttia:

 1. Oho! Onhan maisema muuttunut sitten viime näkemän :). Kirjopikarililjoja en ole kuunaan nähnyt livenä, ne on kyllä hienoja. Mahtava terassi kissoille tulossa, oikein luxusta karvakorville.

  VastaaPoista
 2. :) Nuo pikarililjat on kyl kauniita! Tykkään. Ei malttais odottaa, että kissat pääsee tarhaan :)

  VastaaPoista
 3. Jos kaikki kurpitsat lähtevät kasvuun todella saatte antaa niitä kaikille tutuille ja syödä itse. Mulla on ollut 4 tainta ja ihan hirveesti on saanutsyödä ja laitella pakkaseen ja kuivata niitä ;) Nyt aattelin laittaa vain kaksi kesäkurpitsaa, saa nähä onnistuuko. Kiva tarha kissoille! Ja onhan tuota puuhalistaa sielläkin rustattu ;)

  VastaaPoista
 4. Emilie: pitää ruveta jo ettimään kaikkia kesäkurpitsareseptejä! Ollaan nyt grillattu makkaran lisukkeena kesäkurpitsaa ja paprikaa yms. Hyvää on :) Joo, lista vaan pitenee, mut piti laittaa tuo löhöilykin tuonne, ettei vallan unohdu!

  VastaaPoista