maanantai 6. toukokuuta 2013

Urakkaa pukkaa

Huhhuijjakkaa. En tiedä miten iso kuppi kahvia ja miten iso pulla auttaisi tähän harmitukseen. Päätös kanojen suhteen venyy ja kevät etenee, emmekä voi rakentaa kanalaa. "Onneksi" on muitakin hommia tehtävänä. Tänään tosin piti ottaa lepopäivä olkapään suhteen, sillä viikonloppu on paiskittu töitä kaadetun puunrungon parissa ja muutenkin pihaa kunnostaessa. Niinpä olen viettänyt tätä vapaapäivää sohvalla jäisen hernepussin (ja kissojen) kanssa, katsellut pari elokuvaa ja vastaillut niille raukoille, jotka soittelevat ja kyselevät millainen nettiliittymä meillä on. Ja minäkun en oikeasti osaa vastata niitten kysymyksiin. En edes tiedä paljonko puhelinlaskuni on ollut viimeisen kolme kuukautta. Olen surkea noissa asioissa, jotka eivät "kiinnosta". Haluan vain että puhelin pelaa ja netti toimii.

Ulkona on ihana auringonpaiste ja varmaan +14 lämmintä, mutta jäätävä tuuli. Mitä iloa on lämpimistä päivistä jos tuulee niin, että pää irtoaa? Kävin sentään syömässä lounassalaattini pihamaalla.

Ostaa rykäisin kirppikseltä sellaisen 150 litraisen vesialtaan pihamaalle. Sillekin täytyisi kaivaa kuoppa. En ole vielä päättänyt mihin kohtaan pihaa vesiaiheen laittaisin. Toisaalta haluaisin iskeä sen vaikka keskelle perennapenkkiä, jotta kasvillisuus sen ihanasti sitten reunustaisi, toisaalta kovin lähellä pensaita ja puita allas tulee olemaan aina täynnä röhnää. Vai onko se kuitenkin aina täynnä jotakin, riippumatta paikasta ellen laita sitä täysin yksin keskelle pihaa?


talvi2012 432
Hedelmätarhan kunnostus aloitettu...


Hyökkäsin sitten vihdoin tuonne hedelmätarhaan. Olin ehkä vähän vältellyt sitä hommaa, mutta nyt nappasin leikkurit, haravan ja haran mukaan ja suuntasin rohkeasti keskelle työmaata. Kuiva heinä peittää pensaiden aluset ja osan pensaistakin. Aloitin sitten haravoimalla ja repimällä heinät mäkeen, sen jälkeen olen leikannut pensaita. Kyllä tuntuvaa muutosta tapahtuu ja toivokin virisi, että kyllä tästä vielä ihan hyvä tulee. En tiedä miten saisin nuo pensaat kaivettua ylös, jotka ovat omenapuiden alla. Siinä on ainakin karviaista. Sen leikkasin jo alas. Myös vatukko on levinnyt aika hyvin omenapuiden alle. Mietin, mihin laittaisin vattumaan, kun nyt olisi hyvä kaivaa vadelmien juurakoita ylös ja istuttaa uudelleen. Pellolle tietysti, mutta maan muokkaaminen täysin käsipelillä on aika kova haaste. Raparpereille kunnostamamme alue vei varmaan tunnin kahdelta ihmiseltä... Toisaalta vadelmaa on niin paljon, että voisi repiä surutta nuo juurakot omenapuiden alta ja lahjoittaa naapurille / heittää mäkeen, mutta kun on niin hentomielinen, ettei raaskisi. Tietysti siitä saisi nyt helppoja alkuja otettua. Täytyy vähän makustella tätä ongelmaa ja koettaa toimia järkevästi.

talvi2012 433
Suurin osa pensaista näyttää tältä...


Hedelmätarha on myös kovin epätasainen. Ainakin kuoppiin ja monttuihin pitäisi saada maata, jotta jatkossa voisi hedelmätarhan heinikon pitää kurissa ruohonleikkurilla. Nyt enää tarvitaan säkillinen rahaa ja rekallinen multaa...


talvi2012 435
Kuiva kuusi kaadettiin, tolppa jäi!
Viime viikonloppuna kaadettiin sitten vanha kuusi tuosta pellonlaidasta. Pappa oli sitä kaatamassa, kiipeili tikkaille ja jätettiin parimetrinen tolppa, jotta voin istuttaa köynnöstä siihen. Minä ja isäntä ja isännän äitee vedettiin köydestä, jotta saatiin kuusi kaatumaan pellolle. Ei mennyt edes minun raparperin alkujen päälle :) Hyvin oli papalla homma hallussa, vaikka itseäni hirvittikin!

Isännän kaveri haki parin metrin pätkän kuusesta, muutoin laitettiin halkomakone tulille ja tehtiin halkopino tuonne vuorimännyn taakse, tulevan "kanalan" nurkille. Ihan kiva pino siitä tulikin. Pappa otti myös pyynnöstäni vähän vaahterasta kuivaa/halkeillutta runkoa pois ja siitäkin saatiin pölkkyä. Vielä jäi vähän halkaistavaa ja pinottavaa. Oksia tietysti, jotka pitäisi surautella sahalla poikki ja pinoon. Kyllä niilä muutaman kerran taas sauna lämpiää.

Oksamuhjua jäi aika reilusti tuohon pellolle. En tiedä mitä sille tekisi, varmaan kärrään tuonne pellon laidalle. Kuusen alla oli paljon kuorta (palokärjen hommia) sitä kärräsin tuonne marjapuskain alle. Saa toimia katteena. Hyvää tavaraa olisi ollut kompostiinkin, mutta liian paljon sitä on sinne tunkea. Vielä on työmaata siivota kuusen jälkiä tuolta.

Papalla oli myös oksasilppuri, johon tungettiin oksia ja saatiin niitäkin pinoja pienentymään. Hyvää haketta on kasalla nyt pellolla, sitä täytyy raijata sitten pensaiden alle. Tuollainen haketin pitäisi kyllä itsekin ehdottomasti saada. Sen verran kätevä peli oli ja hyvää tavaraa tuli oksista.

Haluaisin tehdä pienen käytävän tuosta etuoven laatoilta, tuonne kuusien alle. Mietin miten sitäkin pitäisi lähestyä. Haluan käytävän vierelle pitkän perennapenkin, joka saa jatkua aina koko käytävän matkan sen vierellä. Pitäisi saada ehkä hiekkaa tai soraa tai kivituhkaa. Alle paksu sanomalehtipinkka. Tukahtuisi nurmikko. Reunat pitäisi saada jotenkin järkevästi erotettua nurmikosta. Se ottaa pattiin jos nurmikkoa ajaellessa sohlaantuu käytäväkin tai jää tuppaita. Siksi pitäisi keksiä jokin maahan upotettava reunussysteemi. Meneeköhän liian vaikeaksi. Ehkä vaan kaivan nurtsia pois ja perustan kukkamaan. Kun ei tuota lapiokuntoa vielä olkapäässä liiemmin ole. Ihmeen vähän se on kyllä kipeytynyt hommista, tämä päivä oli ehkä ihan viisasta ottaa rauhallisesti.

Kylvin kasvihuoneeseen harson alle vielä siemeniä. Siellä on leijonankitaa, salviaa ja basilikaa tulossa. Saas nähdä itääkö. Eilen sain ystävältä unikon alkuja, jotka jäivät pussiin portaalle. Aamulla oli nollassa. Paleltuivat varmaan. Kaikkea ei ehdi tai jaksa. Pitää välillä vaan olla.


talvi2012 402
Hyvää kevättä!

3 kommenttia:

 1. Sulla on pikkasen puuhaa pihapiirissäs. Tommosta oli meilläkin 6 vuotta sitten, eikä kyllä oo vielä yhtään helpottannu. ;D

  Meinaatko laittaa jotakin näppärää marjapuskien juurelle? Minäkin kunnostan muutaman vanhan marjapuskan ympäristöä, kun niiden alla tursuaa heinät. Ostin jo uusia pensaitakin, mutta niitä ei voi vielä istuttaa, kun vierestä kaadetaan ensin 100 vuotiaat kuuset. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Harmi jos tuo kanala homma ei teillä onnistukaan. Tympeää se on jos yksi ihminen voi estää koko homman, jotkut vielä ihan kiusallaan ovat kaikkea vastaan. Sinulle olisi kuitenkin tunnustus blogissani :) http://vihreampiakkuna.blogspot.fi/2013/05/sai-hiljattain-no-okei-on-siita-jo.html

  VastaaPoista
 3. Nettimartta: Joo, ei ne työt tekemällä lopu ;) Meillä on tosiaan tuommoista heinittynyttä tuo marjapuskien ympäristö. Heivasin puskien juurelle nyt tuosta kaadetusta kuusesta jäänyttä haketta ja on tuossa ihan tuoreenakin tehtyä haketta. Se vaan kun sitten on ikävä ajaa nurtsia tuosta ympäriltä kun katteet ropisee leikkuriin.

  Nannukka: joo, tässä neuvotellaan. Toivottavasti kompromissi löytyy, ainakin me on jo tultu vastaan luopumalla kukosta. Toivotaan parasta! Oi, kiitos tunnustuksesta! Pitääpä nappailla kun joutaa :)

  VastaaPoista