sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Ystävälliset jänikset ja krepatut krookukset

Olen tehnyt viimepäivät uuvuksiin asti hommia pihamaalla. Vähän liikaakin, myönnetään. Huomenna tulee ehkä "pakollinen" huilitauko muutaman asian takia. Ehkä se on ihan jees.

Hedelmätarhan kunnostus on jatkunut. Olen nyt leikannut yli 40 marjapensasta (siis kaikki) sekä harannut kaiken kuivan heinän pois hedelmätarhasta. Palkkana siitä uupumus ja rakko oikean käden peukalonhangassa. Ei haittaa menoa. Tosin rikoin minun isot Fiskarsin leikkurit. Se vähän ottaa pattiin. Ahneella on...tiedätte kyllä millainen loppu. Niin oli minullakin, kun yritin liian paksua oksaa.  Rattaasta meni nysty poikki. Harmittaa kun olin niin pöllö! Onneksi suurimmat leikkuu-urakat on jo tehty...

Tänään kävin kaivamassa kaverin puutarhasta ruusuja. Europeanaa ja ties mitä lajiketta. Istutettiin ne entisen ruusujen viekkuun, laajennettiin aluetta vähän isännän kanssa. Kova työ on ottaa nurmikkoa pois ja istuttaa jotain tilalle. Meinaan laittaa ruusuille vielä hevosenpaskoo lannoitteeksi ja päälle nivaskan sanomalehteä ja sen päälle  hakkeen. Rikkaruohot toivottavasti pysyvät hetkisen poissa. Toivottavasti ruusujen kukinta palkitsee sitten ahertajat.


kevät 2013 003


Isäntä osti meidän kompostiin lisärenkaan. Nyt siinä on lisää tilavuutta, joten ei pitäisi heti loppua kesken. Tosin siitä tuli vähän hassun muotoinen. Enää se ei ole niin söpö muna. Mutta komposti on oltava kunnollinen, niin intohimoinen kompostoija minusta on tullut. Isäntä osti myös tuollaisen "halppiskompostorin", jonne lapioitiin vanha komposti oksa/kuorimössön kanssa jatkokompostoitumaan. Tuli täyteen. Se saa nyt vuoden lepäillä siellä. Katsotaan sitten syksyllä tai joskus mikä on tilanne.


kevät 2013 020


Pumppukaivo on myös nyt korjattu. Isännän ansiota sekin! Tiiviste piti vaihtaa tuonne jonnekin ja sitähän Isäntä joutui metsästämään kissojen ja koirien kanssa, mutta löytyi onneksi! Nyt tulee kasteluvettä puutarhaan. Jee! Nokka katkesi siinä rytäkässä, mutta fiksattiin sekin.


kevät 2013 006


Ostin köynnöshortensian tuohon kuusentolppaan. Sille on monttua jo kaivettu, mutta en voinut istuttaa vielä kun ei ollut multaa. Toivottavasti huomenna pääsen istutuspuuhiin. Hyvin selvisi talvesta myös viime kesänä istuttamani hevoskastanja, vaikka en edes sitä suojannut jänöiltä. On kuulema jänisten herkkua. Ihme juttu, etteivät popsineet napaansa. Ehkä meillä on ystävällisiä jänösiä? Ostin myös loistojasmikkeen (Philadelphus Lewisii "Tähtisilmä") jonka istutin yhden marjapuskan tilalle. Katsotaan miten se viihtyy.


kevät 2013 005

Kaikenlaista muuta istutettavaa löytyy myös, sekä pajua näpertelyyn. Tarkoitus olisi tehdä pikkarainen pajumaja pihalle, jos taitoa löytyy. Kävin jo naapurissa kyttäämässä sellaista. Hieno oli. Olisi kiva, jos se lähtisi kasvuun. Sain mansikan taimia nyt jo kahdelta eri immeiseltä ja tarkoitus olisi niitä istuttaa johonkin, että saa mansikkaa. Ongelmana ei ole tilanpuute, vaan lähinnä se, että kuka ja miten kunnostaa pellosta maata taimille. Saadaan kuitenkin jyrsintä lainaan naapurista, jee! Sillä luonnaa vähän kivemmin kuin käsipelillä tuo maan muokkaaminen. Kasvimaa ja vadelmille paikka pitäisi kunnostaa. Ehkä laitan mansikat valeistutukseen täksi vuodeksi. Ainakin parvekelaatikoihin päätyy mansikkaa. Hellämielinen kun on, ei mitään raaskisi heittää pois. (no pari marjapuskan alkua lähti kyllä autuaammille maille, mutta niistä ei kyllä ole pulaa...) Meinaan muuten istuttaa tuohon tuoliin mansikkaa :)


kevät 2013 002


Mustat tulppaanit nousee. Krookukset on jo osa kukkineet. Onkohan kylmä krepannut krookuksien lehdet vai onko jokin tauti iskenyt? Tuli tunne, että joudun ehkä laajentamaan tätä istutusta piakkoinkin...Toin keramiikkaa myös värjöttelemään pihalle. Kukaan noita pyttyjä ja patsaita näe varastossa laatikoissa... Nuo tolpat on aurinkokennolla syttyviä valoja. Ihan kivoilta näyttävät pimeässä.


kevät 2013 016

Tuommoinen pino tuli puuta siitä kuivuneesta kuusesta. Nyt on nekin halkaistu ja pinolla (kuvassa vielä näkyy pihlajan takana halkaisemattomia) Isännän kaveri otti kuusesta parin metrin tolpan, niin helpotti meidän hommaa sekin. Kauheasti sitä oksamuhjua tuli. Olen kärrännyt sitä tuonne pellonlaitaan ja ottanut talteen kompostia varten. Kyllä se siitä tulee siivottua. 

Nurmikkokin alkaa jo vihertää siihen malliin, että pian on ryhdyttävä ajamaan. Kissatarhan rakennus ja kanalan rakennus olisivat vielä tämän kesän hommia. (kanajuttu on jäissä edelleen...) Kesä on täällä, hiirenkorvat puissa, pienoinen kurkkukipu eilisen viiman jäljiltä, t-paita kelit, pihakahveet...

Muistakaa levätä pihahommien välillä ja nauttia keväästä! (yhtä paljon tämä muistutus teille, kuin itsellenikin...)

4 kommenttia:

 1. Paljon ovat kevätpuuhat edenneet siellä Pellonperälläkin! Tuo kuusentynkä ei ole hassumpi, kun siihen saa kauniin köynnöksen kiipeämään. Meillä on pieni männyntynkä, jonka päälle laitan aina kesäkukka-amppelin. Mukavia puuhailupäiviä sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hitunen: kiitos kannustuksesta :D Itestä tuntuu että "ei ne työt tekemällä lopu", mutta jotain saa aina valmiiksikin. Tänään varmaan istutan köynnöshortensian tuohon tolppaan. Siinä vieressä kasvaa pikkuinen balkanin hevoskastanja, sitten joskus tuo tolppa jää sen varjoon tyystin, iso puu tulossa viereen :) Iloisia kevätpäiviä sinnekin!

  VastaaPoista
 3. Jestas, kun olet ollut ahkera !
  Hieno tuo teidän pumppu, makee.
  Mulla on mielikuva kotinne sijainnista...paikkakunnan olen hoksannut kyllä...mahtaakohan pitää paikkansa.
  Mä olen kotoisin Peipohjasta.
  Muista nyt levähtää myös välillä ja rapsutella kissoja.
  Olen siis se entinen anonyymi ( Leena ja Pojat).

  VastaaPoista
 4. leenajapojat: on tässä jottain tullu tehtyy :D On kiva ku saa pumpusta kasteluvettä, vaikka aika paljon käytän sadevesitynnyreistäkin! Taitaahan sun arvaus lähelle osua ;)

  VastaaPoista