keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Keskiviikon pihapuuhia

Eilen kun menin kasvimaalle, pääsi melkein itku. Kaikki se jyrsitty alue on täynnä juolavehnää. Se pirulainen!!! Jyrsiminen ei tainnut olla alun alkaenkaan yhtään hyvä idea. Noh. Sain eilen kuitenkin istutettua maa-artisokat, perattua sen osan kasvimaata missä jotain (pitäisi... ehkä...) kasvaa. Alkaa tuntua siltä, että kateviljely on minun juttu. Tekaisin sipuleille katteen sanomalehdestä, päälle haketta ja kuivaa heinää. Sipuliparat pilkistelevät sieltä väleistä. Hake loppui, sitä tarttis saada lisää! Istutin myös kolme ruohosipulia, jotka sain naapurilta. (jos sitä voi istuttamiseksi edes sanoa, kaivetaan monttu ja heitetään sipulit sinne ja tallataan vähän päältä...) Tänään kävin katselemassa josko olisi yrttejä ollut kaupan. Niin olivat pieniä ja vaatimattomia, että en ostanut. Basilikaa ja salviaa on tulossa kasvihuoneessa, nyt ruohosipulia kasvimaalla. 

Sain perennoja naapurilta ja mietin mitä oikein teen. Muutamasta paikasta pihalta pitäisi muutenkin siirtää perennoja toisiin paikkoihin. Meillä kasvaa tuossa maahan upotetun öljysäiliön ympärillä kasa vuorenkilpeä. Ajattelin, että helpompaa on raivata tilaa siihen uusille istutuksille, kuin ruveta kääntäämään nurmea kukkamaaksi. Joten ei kun lapio kauniiseen käteen ja repimään. Nyt on kasat vuorenkilpeä tunkiolla. Ilmoittelin niistä kyllä Facebookissa, jos joku tahtoo tulla hakemaan. Ei ollut ehkä parhain mahdollinen idea näillä lämpöasteilla ryhtyä riehumaan. Kun olin hetken huhkinut piti tulla sisälle pakoon itikoita ja kuumuutta. Aika hyvin ensinnämainitut minut söivätkin. Tavoittelen edelleen hyttysimmuniteettiä. Oli pakko kipaista suihkuun ja sen jälkeen lykkiä aloe-geeliä pistoksiin. Auttaa! Ei kutita yhtään. Nyt tankkaan nesteitä, keitän kahveet ja syön pullat ja siirryn jatkamaan hommaa kun voimat palautuvat. Onneksi päivän kuumimmat hetket on jo takanapäin ja iltaa kohden voi olla miellyttävämpi tehdä hommia. Niin ja lorotan pullollisen hyttyskarkotetta päälleni ennen kuin pistän nenäni ulos ovesta.

Meitin kaikkea hullua, mitä noilla ylimääräisillä vuorenkilvillä voisi tehdä. Rajaisinko niillä kasvimaan? Tunkisinko niitä pellon laidalle kasvamaan pitkäksi riviksi? Vaihtoehtoja olisi. Vuorenkilpi on kyllä siitä kiitollinen, että se kasvaa melkein missä vain ja pitää rikkaruohot allaan. Vaatimaton ja helppo. Tosin ehkä vähän myös tylsä. 

Ideat alkoivat heti jyllätä tuon kukkamaan suhteen. Ainakin siihen päätyvät tarha-alpi, jonka ajattelin rajata juurimatolla tai vastaavalla, ihana hento roosan punainen akileija, kurjenmiekat... Suikeroalpia olisi myös runsaasti. Ehkä siirrän myös pionit samaan penkkiin, tosin toinen kukkii nyt. Siirto täytyisi kai ajoittaa syksymmälle, mutta enhän minä ikinä usko mitä sanotaan kun kyse on puskista. Sain papalta kuorittuja tolppia, joista piti rakentaa aitaa, mutta rupesinkin miettimään, että jos niistä nikkaroisi jonkun nätin köynnöstuen ja ostaisikin penkin taustalle kärhön. Taidanpa laittaa loput mansikatkin ihan suosiolla kukkamaahan. Olen aina kannattanut ajatusta hyötykasvit koristekasvien joukkoon.

To do list- sen kun kasvaa. Eilen sain sentään ostettua kissanhiekkaa useamman säkin. Onneksi isäntäkin pian palailee reissuloistaan, josko ehtisi auttelemaan hommissa. Kastelujakin tarvitsisi tehdä, onneksi taivaaltakin on nyt tullut vettä avuksi. Tarvitsisin pari kättä lisää, puhtaat poskiontelot ja muutaman apulaisen puutarhaan. Näin aluksi :D

Nyt sitä kahvetta...

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen siirrellyt vuorenkilpeä rajaamaan vähän sitä sun tätä. Sen vierestä on hyvä ajella leikkurilla ruohokin - mitä nyt joskus vähän lehtisilppua ilmenee... Kasvimaa on meillä myös rajattu toiselta sivulta vuorenkilvillä!
  Mukavia hetkiä istutuksen parissa nyt jo vähän viilenneessä säässä!

  VastaaPoista
 2. riitanpuutarha: kiitos kommentista! Tuota vuorenkilpeä on nyt niin tuhottomasti, että pakko sitä johonkin on upottaa. Ehkäpä sitten vaikka siihen kasvimaan reunaan, jos kerta muillakin ;) Hyvää kesää sinnekin :)

  VastaaPoista
 3. Pionien siirrosta aina varoitellaan, mutta minulla kävi näin: jaoin vanhan huonosti kukkineen pionipuskan kahtia, kunnostin vanhan paikan ja pistin osan siis takaisin. Jakamisesta (keväällä) on nyt kaksi vuotta ja vanha pioni ei edelleenkään ole tehnyt yhtään nuppua edes, mutta uudessa paikassa aukeaa kohta ainakin 10 kukkaa! Teoriat toimii eri tavalla kuin käytäntö näköjään, joten siirtele vaan pionia ihan vapaasti. Se joko tykkää tai sitten ei;)

  VastaaPoista
 4. Hitunen: joo, sille käy kuten käy! Kuitenkin on sellaisessa paikassa, ettei voi siinä kasvua jatkaa, joten muualle on siirrettävä :) Kokemus ja kokeilut opettaa itsellekin monta asiaa puutarhassa :)

  VastaaPoista