maanantai 10. kesäkuuta 2013

Mullistuksia pihamaalla

Tänään on ollut taas varsinainen puuhapäivä! On tullut tehtyä yhtä jos toistakin. Olen ahkeroinut tänään tuolla etupihan uuden perennamaan kimpussa. Jatkoin tuota perennamaata, jota olen perustanut tuohon vuorenkilpien paikalle. Sain papalta tuommoisia kuorittuja seipäitä, niistä askartelinkin isännän avustuksella tuen kärhöille (jotka on vielä kaupassa...) Seipäät sai nokkaansa päitä vielä toistaiseksi ;) Altaan ympärille istutin iiriksiä, maksaruohoa ja nyppykurjenpolvea. Tuolla toisessa laidassa on tarha-alpi, jolle tein oman kankaalla vuoratun istutuskuopan, jottei leviäisi ihan tuhottomasti. Sen vieressä on nyt sitten tuolta tuijan alta siirretty pioni. Olisin ottanut sen kokonaisena könttänä, mutta sehän mureni osiin lapiolla kaivellessani, joten nyt se on jaettu. Paransin maata hevonpeellä ja mullalla ja koetin olla istuttamatta liian syvään. Saa nähdä miten käy. Vielä on tyhjä kohta tuossa keskellä, ehkä huomenna saan istutettua sen täyteen ja ehkä laskettua altaaseenkin veden? Vielä uupuu kiviä ja hiekkaa altaan ympäriltä. Ainiin ja onhan tuolla yksi roosan värinen akileijakin joukossa. Toivottavasti tästä alueesta tulee hieno sitten loppupeleissä. Nyt näyttää vielä tyhjältä. Olen silti aika ylpeä, ainakin tuosta säleikkötuesta. 

kesä2013 017
Vuorenkilvet revitty osaksi ja allas jo kaivettuna maahan...

kesä2013 031
Tässä tuo uusi istutusalue ja kärhösäleikkö päineen!

Perustin vielä yhden mansikkamaan. Nyt meillä on kolme mansikkamaata! Mansikat kukkivat, hyvin näyttivät kukkivan vaikka olivat väliaikaisessa astiassakin, johon aina ohikulkiessa lurautin vettä. Vielä jäi muutamia taimia, jotka koitan upottaa johonkin. Taisi tulla vähän isompia taimia tuohon viimeisimpään laatikkoon!

kesä2013 034
Mansikkamaat.

Kasvimaalla kasvaa nyt sipulit, valkosipulit, maa-artisokat, porkkanaa, punajuurta, salaattia, korianteria ja timjamia, laventelia, iisoppia ja kärsiviä samettikukkia. Tänään käytiin viemässä kaupungin kompostiläjään juolavehnän juuria ja siellähän oli ruohonleikkuujätettä. Minä sitten innolla kauhoin jätesäkin täyteen - siitähän saa katematskua kasvimaalle! Nyt enää uupuu niitä sanomalehtiä... Täytyy varmaan lähteä naapureilta kyselemään pian! Perunat on vielä laittamatta, mahdanko laittaakaan. Basilikaa ja salviaa kasvaa parvekelaatikossa, en tiedä laitanko maahan vai annanko olla siellä. Kasvimaa taitaa alkaa olla nyt siinä. Ehkä pinaattia vielä laitan, kun löytyi pussi siemeniä.

kesä2013 035
Vielä vähän ankean näköistä kasvimaalla...

Kasvihuoneessakin tapahtuu. Kirsikkatomaateissa on jo raakileita! Jee! Toivotaan parasta. Ensi viikon lopulle luvattiin jopa yöhalloja uutisissa! Hui. Pysykää poissa hallat, hus! Ananaskirsikat on kasvaneet hurjasti päästyään kasvusäkkeihin. Toivon niistä satoa. Olen lahjoittanut muutamia taimia tuttaville.


kesä2013 037
Ananaskirsikat, siemenestä kasvatetut!
kesä2013 010
Kirsikkatomaatin raakile, jee!
Isäntä on leikannut nurmet, tänään se ajeli taas vähän laajemman alueen pellosta ruohonleikkurilla. Nyt pitäisi luumupuutkin olla paremmin näkösällä eikä pusikossa. Hoidettu viheralueemme laajeni taas muutamalla kymmenellä metrillä! Ehkä vielä joskus koko pelto on pihaa... Katsotaan. Isännän tämän päivän hommiin kuului myös ulkorakennuksen rännien putsaaminen ja ilmalämpöpumpun muovikoteloiden asentaminen.

Kissat viihtyy tarhassa. Hassuja poseerauksia taas. Laitoin vihdoin ne amppelikoukut kiinni palkkeihin. Amppeleissa omakasvattamat samettiruusut "Kobold Mix". Kauniisti kukkivat!


kesä2013 029
Vasemmalta Misaki, Nukka ja Nuhru.
kesä2013 006
Amppelit kissatarhan edustalla.
kesä2013 004
"Kobold Mix"
Käytiin kivoissa kyläpaikoissa isännän kanssa lauantaina ja saatiin taimia. Nyt on muutama tammen taimi, yksi sembramänty ja luumu odottamassa istutustaan. Yhden luumun jo istutinkin. Nyt rivissä on kaikkiaan 8 luumupuuta istutettuna. Toivottavasti edes joku niistä jää henkiin. Ovat ötökät vaivanneet. Tammille pitää keksiä paikat, samoin sembralle. Istutin jo puiden alle varjopaikkaan mahoniaa. Toivottavasti ne lähtevät kasvuun. Jännää seurailla.

Sitten vielä iltapuhteiksi tiskasin ja siivosin talon. Isäntä lämmitti saunan ja kissoillakin on nyt puhtaat hiekkalaatikot. Nyt toivotaan vähän sadetta, että istutukset juurtuvat eikä tarvitsisi niin kovin kantaa vettä jatkuvasti.

Öitä ja mukavaa alkavaa viikkoa!

ps. tehtiin eilen raparperijuoma muhimaan sankoon. Laitan ohjetta myöhemmin jos juomasta tulee hyvää!

2 kommenttia:

  1. Kivalta näyttää. Nuo laatikot on musta niin ihania, haluaisin niitä koko kasvimaan täyteen, no melkein. Mies ei vaan vanhana maanviljelijänä ymmärrä sellasta.

    VastaaPoista
  2. Emilie: tykkään itsekin ja luulisin, että mansikat menestyy oikein hyvinkin noissa laatikoissa. Vähän mietin kaivanko pienempiä perunalaatikoita vielä esim. yrteille. Meneehän noihin kyllä multaa aika paljon...

    VastaaPoista