keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Raparperin huumaa!kesä2013 039
Nuhru ja Misaki suosittelee raparperijuomaa kaikille kesälomalaisille!
Tehtiin isännän kanssa raparperijuomaa. Löytyi ohje, jossa ei tarvitse keitellä mitään, joten ei kun testiin. Saatiin monta pullollista ihanaa vaaleanpunaista hellejuomaa! Todella helppoja yksinkertainen ohje. Suosittelen erittäin lämpimästi tämän reseptin testaamista. Helppo tapa hyödyntää rapsuja jos tuntuu, että jäävät vaan kasvamaan penkkiin. Mikä parasta, raparperit jotka ensin ovat juoman raaka-aineena, voi hyödyntää vielä herkullisena hillona. Resepti on napattu täältä.

 7 l kylmää vettä
1,5 l raparperin paloja
1-2 kokonaista sitruunaa
0,5 kg sokeria

Napsi raparperinvarsia ja huuhtele ne. Pilko paloiksi ja heivaa 10 l sankoon. Lisää 7 litraa kylmää vettä. Pese sitruuna, purista mehu siitä sankoon, pilko ja heivaa sitruunakin sankoon mukaan. (me laitettiin 2 sitruunaa, tuli aikas sitruunaista mutta hyvää!) Lisää puolisen kiloa sokeria ja hämmennä. Laita kansi päälle ja anna olla huoneenlämmössä pari vuorokautta. Sekoittele välillä. Siivilöi parin vuorokauden kuluttua raparperit ja sitruunat pois, pullota mehu. Nauti jäiden kanssa kylmänä :)

Itse noukin sitruunat biojäteastiaan, mutta raparperit heitin kattilaan, joukkoon puoli desiä sokeria (raparperit on jo juomassa imeneet itseensä sokeria, joten sitä ei tarvita välttämättä kovin paljoa. Toki myös säilöntätavasta riippuu. Pakastettaessa ei tarvitse käyttää niin paljon sokeria kuin kellaroitaessa.) ja desin verran vettä. Annoin kiehua ja sekoittelin välillä. Kun näkyvä vesi oli haihtunut laitoin kannen päälle ja annoin muhia ykkösellä jonkin aikaa. Lopuksi surautin hillon sauvasekoittimella hienoksi.

Teinpä vielä hillostakin heti smoothien. Tässä vielä siihenkin resepti! (voit toki korvata raparperihillon millä tahansa muullakin hillolla/ marjoilla)

1 banaani
n. 1,5 desiä hilloa tai marjoja (tuoreita marjoja voi laittaa reilumminkin)
1 prk rahkaa tai maustamatonta jogurttia reilu loraus
leseitä
Loraus maitoa

Surauta tehosekoittimessa hienoksi. Tarkista maku. Sokeria ei tarvitse lisätä, jos hillossa/marjoissa on sokeria. Nauti välipalana, aamupalana tai iltapalana :)

Minusta tuli aivan raparperifani näiden kokeilujen jälkeen! Lapsena taisinkin syödä raparperiä suoraan raakana, kuten purjoakin...


***

Tämän päivän hommat:

* uuteen perennapenkkiin istutin akileijoja, valkoista ja punaista patjarikkoa ja jotain ihanaa keväällä punaisena/pinkkinä kukkivaa esikkoa, jota sain naapurilta (joka oli saanut sitä naapurilta...) Eilen istutin säleikköä pitkin kiipeilemään lumikärhön
* ostin tallilta 4 olkipaalia, sain katettua sanomalehdillä ja oljella&ruohonleikkuujätteellä osan kasvimaasta mm. maa-artisokat ja sipulit on nyt kokonaan katteen ympäröiminä
* tuin osan luumupuista tukiseipäin ja tervanarun sijaan käytin jo hyväksi havaitsemaani marttavinkkiä: matonkudetta
* isännän kanssa siivottiin auto sisältä (olkia oli jonkin verran...)
* raparperimehun pullotus + hillotus + hypetys :) 
* istutuin loput mansikantaimet vanhan tuolin istuinosaan. Kuvaa myöhemmin.

Huomenna jos on säätä...

* tammien, sembran ja yhden luumupuun istutus
* kanadanpiiskuille paikka
* ukonhatun myrkytys
* kasvimaan käytävien kattaminen (jos saan sanomalehtiä jostakin lisää)
* viranomaisille soittelua kanojen tiimoilta (olen saanut kuulla nyt monelta taholta, ettei naapureiden lupaa tarvittaisi jos laumassa ei ole kukkoa. Tämän asian setviminen työn alla siis...)

6 kommenttia:

 1. Tuota mehuohjetta pitää pikimmiten kokeilla -
  hyvä juttu.

  VastaaPoista
 2. Soili: suosittelen lämpimästi, erittäin hyvä ohje. Itsellä kun ei vielä säilömisestä eikä mehuista ole paljon kokemusta, niin tämä oli kyllä niin helppo että onnistuu keneltä tahansa! :)

  VastaaPoista
 3. Tykkään tuosta mehusta; pitääkin tehdä sitä, kun kaikki paikat pursuu raparperia.

  Kanalaluvat ovat kai kuntakohtaisia, niin että omaan kuntaan soittamalla selviää. Eri puolilla on erilaisia käytäntöjä lupa-asioissa. Toivotaan parasta! (Olisi se kukkokin kiva, ainakin kanojen mielestä.)

  VastaaPoista
 4. Keskeneräinen: juu, on soiteltu jo. Naapurin kirjalliset luvat tarvitaan... Yheltä naapurilta vaan kun ei olla saatu vastausta :/ Kukkoajatuksestakin on jo luovuttu. Nyt vaan odotellaan mitä terveystarkastaja sanoo.

  VastaaPoista
 5. Ihan liian ahkera-meininki täällä, hengästyy lukiessa! :)
  Pitää kokeilla tuota smoothieta itsekin!

  VastaaPoista
 6. Norppa: no joo, pitäs itekin osata vähän rentoutuu välillä. No, ens maanantaina töihin, sit ei paljo ehi enää ahkeroimaan pihamaalla... Paitsi viikonloppuisin ;)

  VastaaPoista