lauantai 22. kesäkuuta 2013

Sihinämaisteri Myrtti-Yrtti Von Mutkanen

Perjantaina meistä tuli käärmeen omistajia! Meille rantautui luonnosta löydetty viljakäärme, joka oli 15 vuorokautta löytiksellä, kunnes me sen kävimme lunastamassa lemmikiksemme. Viljakäärmeet ovat yleisimpiä lemmikkikäärmeitä ja aloittelijoille sopivia. Niillä ei ole myrkkyhampaita, sillä ne ovat kuristajakäärmeitä. Käärmeet syövät hiiriä (kuolleita, pakasteesta sulatettuja) muutaman viikon välein, käärmeen iästä riippuen.


kärmes
Myrtti.

Kun menimme noutamaan Myrttiä kotiin, minua jännitti vähän. Olin tankannut netistä tietoutta ja olimme sisustaneet vimmalla suurta akvaariota asumukseksi käärmeelle. Kuitenkin jatkuvasti oli vähän huoli siitä, onko kaikki nyt varmasti oikein laitettu, lämpötilat sopivia jne. Olen joskus aiemmin pidellyt ja koskenut käärmettä eläintarhoissa, mutta silti se vähän jännitti. Käärmeen nahka tuntuu miellyttävältä, suomuiselta ja sen vartalo on aika voimakas. Löytölässä sain Myrtin heti suoraan käteeni ja se vähän kiepautti itseään käsivarteni ympärille ja katseli siinä rauhallisesti ympäriinsä kieltään lipoen. Sitten se koitti mennä taskuuni! Hurmasi minut tietysti rauhallisella ja suloisella olemuksellaan! Pari päivää mietittiin ankarasti nimeä, sillä emme tiedä käärmeen sukupuolta. No, lopulta siitä tuli Sihinämaisteri Myrtti-Yrtti Von Mutkanen koko nimeltään, lyhyesti vain Myrtti.

Kun tultiin kotiin ja isäntä otti Myrtin kuljetuslaatikosta, jossa se oli möyrinyt sanomalehden väliin, jännitti vähän mitä se mahtaa tykätä uudesta terraariostaan. Myrttiäkin taisi jännittää, sen verran hitaasti se solahti terraarioonsa ja vetäytyi välittömästi isännän tekemään luolaan terraarion lämpimään päähän. (isäntä teki liuskekivestä ja luonnonkivistä hienon luolan. Tietysti hioi timanttilaikalla ensin liuskekiven reunat, ettei jäisi teräviksi. Siitä tuli aika luonnollisen ja kivan näköinen luola)

Siellä Myrtti on nyt majaillut luolassaan. Varmaan sitäkin vähän jänskättää uusi ympäristö ja isompi terraario. Eilen yöllä juhannuksen kunniaksi se kävi vähän katsomassa tekemässäni keraamisessa juurakossa, että olisiko siellä kivempi loikoilupaikka. Tänään aamulla näin myös Myrttelin kun se oli puoliksi luolan alla, katseli minua hetkisen ja veti sitten päänsä takaisin luolaan. Käärmeet ovat hämäräaktiivisia ja viihtyvät omissa oloissaan. Ne ovat katselulemmikkejä, eli niitä pidellään vain ruoan antamisen yhteydessä tai terraarion siivoamisen yhteydessä. Huvin vuoksi niitä ei tule pidellä, etteivät ne stressaannu.


kesä2013 046
Myrtin terraario on rakenneltu vanhasta akvaariosta.kesä2013 048
Myrtin lämmittelypaikka, liuskekiviluola ja aitoa kultaköynnöstä taka-alalla. Lämpömittari on hyvä löytyä, meillä on niitä itseasiassa kolme terraariossa. Yksi lämpöpaikassa, yksi etulasissa ja yksi viileässä päässä terraariota.
Omasta puolestani näin vähäisellä kokemuksella, voin kuitenkin jo suositella lämpöisesti käärmettä lemmikiksi, jos olet valmis kuulemaan myös ihmisten suoria mielipiteitä lemmikkivalinnastasi. Ymmärrän aivan täysin, että joku voi tosissaan pelätä käärmettä ja kärsiä fobiasta. Jokaisella ihmisellä on myös oikeus omaan mielipiteeseensä, sen voi toki esittää hyvin monin eri tavoin. Kuitenkin se on myös jokaisen ihmisen oma valinta, haluaako lemmikiksi koiran, hevosen, minipossun tai kenties sen matelijan. Emmehän me (toivottavasti!) kommentoi ihmisten lemmikkivalintoja negatiivisessa sävyssä muutoinkaan, jos kyseessä on vaikka se koira, jos emme sattuisikaan koirista tykkäämään. Asialliselle keskustelulle on aina sijaa, mutta tuomitsijat voivat pitää mielipiteet ominaan. Meillä on ollut lemmikkinä myös rottia, jotka mursivat monen läheiseni ennakkoluuloja rotista (mm. äitini! Voitkin tunnustaa rakkautesi Haisuliin kommenttilootaan ;) ja inho kääntyi aivan toisenlaiseen tunteeseen.

Tietysti kehoitan jokaista, minkä tahansa lemmikkieläimen ottoa harkitsevan, miettimään tarkoin, onko resursseja sitoutua eläimeen ja sen hoitoon moniksi vuosiksi eteenpäin. Lemmikki on elävä, tunteva otus, joka ei voi puolustaa itse itseään, joten ne hommat jäävät meidän ihmisten tehtäväksi. Mikä tahansa lemmikki vaatii aikaa, rahaa, huolenpitoa ja perehtymistä. Mitään eläintä ei tulisi ottaa hetken mielijohteesta. 

Rohkaisen kaikkia suhtautumaan kuitenkin avoimin mielin, sillä käärme ei ole lainkaan inhottava tai ällöttävä lemmikki. Kenenkään meillä vierailevan ei tarvitse jättää kyläilyä väliin käärmeen takia, sillä suurimman osan ajasta se viettää piilossa omassa terraariossaan, joten syytä pelkoon ei ole. Eikä käärmeen kanssa tarvitse olla missään kosketuksissa, todennäköisesti et edes näkisi sitä meillä käydessäsi vaikka haluaisitkin, ellen ottaisi sitä esille terraariostaan. Koska meillä on neljä kissaa taloudessa, onkin käärmeen syytä pysytellä omalla alueellaan, sillä kissat todennäköisesti tappaisivat käärmeen jos joutuisivat nenäkkäin sen kanssa.

Kaikesta huolimatta kärmes vaikuttaa todella mukavalta otukselta ja suhteellisen helppohoitoiselta lemmikiltä joka sopii myös allergiaperheisiin. Omasta puolestani minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa käärmeistä, päinvastoin kiinnostus lajia kohtaan sen kun kasvaa ja koen pelkkää iloa uudesta lemmikistä ja aluevaltauksesta!

Hyvää juhannusta tasapuolisesti kaikille, vaikka et kärmeksistä tykkäisikään :) Eläimille myöskin, jotta eivät joutuisi meidän ihmisten törttöilyistä kärsimään! Koetetaanhan eleillä rinta rinnan kaikkien Jumalan luomien otusten, niin ihmisten kuin niiden eläintenkin kanssa :) 

7 kommenttia:

 1. Vau, kaunis kaveri tämä Myrtti:)

  VastaaPoista
 2. Kerran käärmenäyttelyssä nuorimmaiseni sai pitää viljakäärmettä kaulallaan ja minäkin "silitin" sitä , oli ihan lämmin ja pehmeä :)
  Onnea Myrtille uudesta kodista! Ja hyvää Juhannuksen jatkoa teille!

  VastaaPoista
 3. Upea Myrtti. Hyvä että terran kannen päällä on painoa,ettei saa nostettua kantta..

  VastaaPoista
 4. Kiitos kivoista kommenteistanne. Lämmittävät mieltä! Elsa: joo, oon ihan neuroottinen ettei se vaan pääse karkuun! Kivilaatat estää aika tehokkaasti. Myrtti on tänään jo uskaltautunut vähän liikkuakin terraariossa. Taitaa olla vähän jänskä uusi iso terra. Huisin kiva otus!

  VastaaPoista
 5. Ja Sesse: jussin jatkoja sinnekin :) Kiitos toivotuksesta!

  VastaaPoista
 6. Moi! Hyvä kirjoitus. Käärme on sellainen symbolieläin, jonka kohtaaminen on varmasti vähän kuumottavaa. Ja sitten on meitä, joita ne ovat aina kiehtoneet.

  VastaaPoista
 7. Vai ! Hieno eläin tuo Myrttinne ja vielä taitaa vähän ujostella.
  Onnittelut uudesta perheenjäsenestä !
  Ja hyvää juhannuksen jälkeistä!

  VastaaPoista