perjantai 9. elokuuta 2013

Pohdintoja pihamaalta

Jonkinlaisen flunssan kourissa ehtii taas pohdiskella asioita ja summata kulunutta kesää. On hyvä miettiä, mitä on tullut tehtyä pihamaalla ja kasvimaallakin ja punnita, onko se ollut järkevää, voisiko ehkä jotakin tehdä toisin ensi vuonna?

Havainto nro. 1. Kasvimaa ja siihen liittyvät asiat.
- kasvimaan hoito on jäänyt työkiireiden vuoksi, mutta ihmeen hyvin siellä näyttäisi porkkanat nousevan ja punajuuretkin olisivat varmaan korjuukypsiä. Enemmän perkausta olisi saanut suorittaa. Kylvämäni kesäkukkamix availee kukkasiaan, se oli hyvä juttu. Täytyy hakea maljakkoon kukkasia sieltä.
- salaatteja on oikeastaan turha kylvää. Tai no, en vai aivan niinkään sanoa, että turha, mutta saman asian ajaa kaupasta ostetut salaatit, jotka istutin maahan. Näin saa nopeasti erilaisia lajikkeita paljon ja hyvin ovat kasvaneet. Osa kylvetyistä salaateista on mennyt etanoiden mahaan, en ole ehtinyt syödä niin paljon kuin kylvettyä salaattia on tullut. Jonkin verran (enemmän olisi saanut...) on tullut haettua kasvimaalta erilaisia salaatteja ja yrttejä ja niistä tullut tehtyä hyviä salaatteja. Tuntuu tyydyttävältä hakea puhdasta ravintoa omasta maasta, ei ole tarvinnut kesän aikana ostaa salaattia kaupasta. Oikeastaan kesäkurpitsa on korvannut kurkun, joten sitäkään ei ole tullut ostettua. Tomaatin osto on vähentynyt, nyt kun kasvihuoneesta on saanut tomaattia. Onhan se jo jotakin, luomua ravintoa pihalta pöytään.
- ensi vuonna lisää sipulia, eri laatuja, kuten punasipulia. Helppohoitoisia ja hyviä.
- retiisejä ei tullut syötyä juurikaan
- ehkä perunaa ensi vuonna, edes vähän

Havainto nro. 2. Puiden istuttaminen.
- istutushommat voisi jättää suosiolla syksymmälle, ainakin puiden taimien, sillä vettä saa olla kuivana kesänä kantamassa selkä vääränä. Vaikka olenkin kastellut aika vähän (loppupeleissä) niin silti, 9 luumupuun taimen kastelu on aika urakka, kun vesi täytyy kuskata kastelukannuissa. Syksymmällä istuttaminen vähentäisi kastelu-urakkaa. Tai sitten tarvitaan 100 m lisää letkua ja pari tuntia lisää vuorokauteen, kiitos.

Havainto nro. 3. Nautiskelu.
- enemmän nautiskelua ja oleilua puutarhassa ensi kesänä. Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti