sunnuntai 11. elokuuta 2013

Sairastuvalla ja vähän kasvimaalla


Sibbet.

Pellonperästä on tullut sairastupa. Isäntä on kuumeessa toista päivää, eikä tuo omakaan olo vielä niin kummoinen olo. Yskä röykyttää ja nenässäkin on tavaraa. Toivottavasti molemmin tervehdytään pian! Olen leikkinyt hentoa valkoista sisarta ja kuskannut milloin lämmintä, milloin kylmää juotavaa, särkylääkettä ja käynyt vaihtamassa kylmää rättiä otsalle. Menee se viikonloppu näinkin.

Keittelin eilen maijallisen mehua palkkaamani naapurin tyttöjen keräämistä marjoista. Olen niin kiitollinen noille tytöille! Poimivat ahkerasti marjoja ja helpottivat arkeani kummasti. Ensin sain 7 rasiaa vattua pakkaseen, sitten maijallisen punamustaherukkaa. Ajattelin jos saisin vielä karviaista, niin voisin tehdä hilloa. Sen jälkeen on tämä marjarumba ohitse. Nyt alkaa jo stressi marjojen suhteen helpottaa. Nyt on mehullekin käyttöä (tosin viimevuotisia tässä vielä juodaan...) kun sairastetaan.

Sain sen verran tänään aikaiseksi, että kävin nostamassa sipulit ylös. Osa varsista oli laonnut ja ajattelin, että eiköhän se jo ole aika. Ihan hyvän kokoisia mollukoita sieltä nousi. Kuvassa siis vain osa sipuleista, kokonaisuudessaan niitä on vielä toinen mokoma. Sipulit oli helppoja kasvatettavia, suosittelen ensikertalaisillekin. Aika oman onnensa nojassa kasvoivat minullakin. Olkikate oli muuten hyvä kasvimaalla, paitsi nyt siellä kasvaa paikoitellen kauraa :) Karrikkeet (mitä ne piikkiset rikkaruohot nyt onkaan) tunkevat silti itsensä sanomalehden ja katteen lävitse. Sitkeitä ovat. Jotenkin on tunne, että meillä ehkä syödään ensi viikolla sipulikeittoa...

Valkosipulini olivat kadonneet rikkaruohojen joukkoon. Lisää perkaamista siis ensi vuonna... Yhden valkosipulin löysin ja nyppäsin ylös. Ihan hyvä mollukka sielläkin oli pohjalla.

Nostin myös punajuurta jonkin verran ylös. Nekin ovat nyt vähän kuivahtamassa ja sen jälkeen siirtyvät kellariin odottamaan jatkokäyttöä. Varret tietysti katkon. Ihan hienolta tuntuu saada vähän omasta maasta. Mietin, että kesäkurpitsaa ainakin on tullut hyödynnettyä aika hyvin keittiössä. En ole kovinkaan paljon ostanut kaupasta muita kasviksia.

Iskin maahan joskus heinäkuun puolella kesäkukkaseoksen. Kasvimaalle siis. Sieltä on alkanut putkahdella nyt kukkasia. Ruiskaunokkia näyttäisi ainakin nousevan, jotakin valkokukkaista yms. Pitää napsia niitä maljakkoon. Maa-artisokka on varmaan parimetristä valehtelematta. En ole katsonut mitä sieltä juuresta löytyy, kukkia ainakin on tuloillaan.

Sain anopilta Goji-marjan, joka oli heillä kituuttanut pari vuotta ehkä. Talvella paleltui kokonaan, mutta juuresta tuppasi aina uutta. Laitoin senkin kasvimaalle, kun muutakaan paikkaa en siihen hätään keksinyt. Pari kertaa muistin kastella, sen jälkeen on ollut oman onnensa nojassa. Tänään revin vähän rikkaruohoja ympäriltä ja totesin, että on sekin kasvanut aika hurjasti! Uutta kasvustoa on tullut rutkasti.

Paljon olisi tehtävää pihamaallakin. Katsotaan taas ensi viikolla tilannetta...

Leppeätä sunnuntaita kaikille!

3 kommenttia:

 1. Sipulikeitolla luulis flunssapöpöjenkin lähtevän ;)
  Gojimarjat paleltuivat meillä, eikä noissa näy elonmerkkejä, vaikka istutin ne parempaan paikkaan kasvimaallle, kalliinpuoleinen kokeilu oli.

  VastaaPoista
 2. Emilie: sipulikeitosta tuli ihan hyvää mutta sillä on vähän epäsuotuisia sivuvaikutuksia :D Niistä ei sit enempää... Mä oon ihmetelly miten tuo Gojimarja on ihan oman onnensa nojassa tuolla lähtenyt kasvuun. Katsotaan miten selviää talvesta...

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti flunssapöpöt ovat hellittäneet! Iloisen näköisiä sipuleita (jos niin voi sanoa, mutta kuva on jotenkin sellainen). Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista