keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kesäkurppaa ja omppuja

Isäntä teki kesäkurpitsakeittoa siitä "jättiläisen" puolikkaasta. Ohje saatiin isännän äiteeltä, alkuperästä ei ole tietoa, ehkä jonkun lehden sivuilta napattu? Keitosta tuli hyvää, ei kauhean täyttävää pidemmän päälle, mutta kylkeen leipää ja raejuustoa niin saa täyttävämpää. Ulkomuoto muistutti erehdyttävästi pinaattikeittoa, joka lukeutuu inhokkeihini lapsesta lähtien, joten olin vähän ennakkoluuloinen. Kuitenkin keitto oli hyvää, kannattaa kokeilla!

Kesäkurpitsakeitto

1 kg kesäkurpitsaa
yksi purjo
öljyä tai voita
mustapippuria
basilikaa
1 paketti Koskenlaskijaa
Kermaa
13 dl kana&kasvislientä

Pilko kesäkurpitsa & purjo ja paista voissa tai öljyssä. Laita kattilaan ja lisää joukkoon vesi + liemikuutiot. Anna kiehahtaa ja mausta. Surrauta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita kattila uudelleen liedelle ja sulata joukkoon paketti koskenlaskijaa. Lisää viimeisenä kerma (käytettiin ruokakermaa) Kiehauta. Nauti!

kesä2013 277
Nams!


kesä2013 275
Talviomenaa omista puista. Koossa ei ole moittimista!

Kerättiin isännän kanssa viime omenat pois. Valtavan kokoista talviomenaa oli oksat pullollaan kahdessa puussa. Muumioita löytyi myös joukosta, mutta paljon oli puussa hyviä, isoja omppuja. Kerättiin pahvilaatikoihin ja lajiteltiin sisällä parhaimmat laatikoihin kellariin, kääräistiin paperiin. Yhtään lommoiset tai muuten rupiset jätettiin sisälle, osa viilutettiin kuivumaan pannuhuoneeseen peltien päälle. Katsotaan saadaanko niistä tällä tavalla kuivattuja omppuja. Osasta tekaisin omena-puolukkahilloa, joka meni pakastimeen säilytykseen. Isäntä teki myös nopeata kaura/omenaherkkuja uunissa. Sehän maistui jäätelön kanssa. Nyt ihmetellään mitä lopuille omenille tehdään...

Olen ollut pari päivää kahvilakossa! Kofeiini vaikuttaa vähän epäsuotuisasti kahvissa minuun, joten taas kerran olen vieroituskuurilla. Päätä särkee! Kokemuksesta tiedän, että muutaman päivän päästä helpottaa. Juon kyllä teetä ja näin syksyllä tee alkaa taas maistumaankin. Kesällä on liian kuuma juoda kuumaa.

Viikonjatketta!

5 kommenttia:

 1. Waltava omppu!

  Minä en pystyisi olemaan ilman kahvia, aivan kauhea ajatus... Oon varmaan viisvuotiaasta asti kahvia juonut joten varmaan aika syvä riippuvuus on vuosien kuluessa päässyt syntymään. Töissä joskus kyllä tykkään mieluummin keitellä teetä, mutta kyllä päivässä varmaan se 3-4 mukillista tulee kahvia juotua, tosin maidon kera.

  Mutta tsemppiä lakkoiluun siitä huolimatta, eihän se kofeiini aina hyväksi ole...

  VastaaPoista
 2. Eija: joo, omenilla oli kyl kokoa!

  Kukin tavallaan kahvin suhteen :) Itselle tuntuu tällä hetkellä huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta kahviton elämä. Mua närästää helposti ja tulen jo parin päivän kahvinjuonnista riippuvaiseksi, joten kolmantena särkee päätä ellei kahvia ota. Aika hyvin tämä sujuu, pahin päänsärkykin on jo hellittänyt. Kävi tälläkertaa nopeampaa kuin aikaisemmin kun olen itseni kahvista vierottanut!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kesäkurpitsareseptistä, täytyy kokeilla joskus! Ei ole tullut kyllä itselle mieleen moinen ruoka kesäkurpitsasta, mutta uskoisin, että on hyvää tuon Koskenlaskijan ja kerman kanssa. Mukavaa syksyä sinne Pellonperälle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Hitunen :) Kannattaa koittaa, ei pöllömpi sapuska!

  VastaaPoista
 5. Kiitos reseptistä. Pitääkin muistaa se ensikesänä.

  En ole juonut koskaan kahvia säännöllisesti. Joskun kahvilassa tilaan suklaamokkakahvin, mutta siinäkin kahvin osuus on pieni. Tuntuu vain tulevan enemmän ja enemmän tutkimustuloksia kahvin hyvistä puolista. Aion kuitenkin pysyä kahvista erossa. Se ei ole koskaan maistunut, enkä ajatellut opetella sitä juomaan. Minuakin helposti närästää, joten ei se taitaisi minulle sopiakaan. Tsemppiä lakkoiluun!

  VastaaPoista