lauantai 21. syyskuuta 2013

Syystöitä puutarhassa

Tänään löytyi virtaa pitkästä aikaa puuhata myös kotipihassa. Syystöitä onkin syytä jo aloitella, lehtiä on tippunut aika paljon maahan, tosin niitä tulee vielä lisääkin. Pihakalusteet on vietävä suojaan talven tieltä, allas tyhjennettävä, sipulikukkia istutettava, kuihtuneita perennoja leikattava alas ja pääsipä yksi mongolianvaahtera vielä maahankin. Ensin tihutteli vähän vettä, josta puutarhuri ei toki pelästynyt, vaan jatkoi hommiaan ja tulihan se ihana auringonpaistekin sieltä vielä. Keli oli hieno tehdä pihatöitä ja isäntäkin tuli auttelemaan haravoinneissa. Kottikärryt ovat aivan liian pienet yrittää survoa isoja vaahteranlehtiä sinne ja kärrätä kompostiläjään, joten otettiin vanha pressu, jolle oli helppo haravoida lehdet ja siitä käydä kippaamassa haluttuun paikkaan. Toimiva ratkaisu oli se.

Kesäkurpitsapenkistä löytyi jättimöhkö! Siitä tulee varmaan kurpitsakeittoa. Sitä en ole vielä koettanutkaan tehdä kesäkurpitsasta. Hilloa löytyy jo kellarista ja yksi purkki on syötykin. Erittäin hyvää ja voin suositella lämpimästi. Uskoisin, että kesäkurpitsahillo sopisi erinomaisesti esim. juustokakkuun. Viimeiset kesäkurpitsat onkin jo syöty jääkaapista pois. Onneksi tuli käytyä kurpitsapenkissäkin, niin löytyi tuo jättikesäkurpitsa eikä jäänyt sinne ököjen syötäväksi.


kesä2013 243
Size does matter?kesä2013 262
Maa-artisokat kasvimaan reunalla. Samettikukat oikein röhöttää!

Ihana kukkasekoitus on kukkinut jo jonkin aikaa kasvimaalla Olen lähinnä ihastellut kukkia penkissä ja napsinut kuvia, yhden kukkakimpun nappasin, mutta leikkokukilla ei ole kauhean pitkä ikä kissataloudessamme. Kissat kun tuppaavat närppimään ja maistelemaan kukkasia. En tiedä tarkalleen mitä kaikkia nuo kukat ovat, ruiskaunokkia ainakin, kukontöyhtöä ja jotain muuta. Ihania kuitenkin. Ensi vuonna on laitettava lisää kukkasekoituksia!


kesä2013 260
Mikä viehättävä kukkanen! Aivan kuin keskellä kukkaa olisi pieniä keltaisia kukkasia ympyrän muodossa.

kesä2013 258
Ihana roosa väri...

kesä2013 259
Karvainen nuppu, ihastuttava tämäkin!

kesä2013 261
Upea väri.
Kastelin luumupuut vielä kerran. Tämä syksy on ollut aika kuiva! Sade  kastelee vain pinnan, eikä siitä ole juuriston kostuttajaksi. Pahimmassa tapauksessa kasvin juuret hakeutuvat pintaan hakemaan kosteutta, eivätkä syvälle maahan, jonne niiden kuuluisi hakeutua. Luumupuut ovat lähteneet ihan kivasti kasvuun, yksi taitaa olla vainaa. Joskus tulevaisuudessa on siis odotettavissa luumuja.


kesä2013 265
Näkökulmaa läpi laventelin.
Viikonloppuna on myös paikalliset rompepäivät taas kerran. Kävin jo tekemässä löytöjä. Ostin pienen puisen hyllykön keittiöön, johon tarkoituksena on laittaa esille hienot peltipurkkini (mm. Twiningsin eriväriset peltiset teepurkit, joita olen keräillyt sieltä sun täältä kirppareilta yms) Hintaa hyllyllä oli 10e ja tinkasin sen 8e, joten hyvä kauppa tuli! Lisäksi löysin suunnitteilla oleviin keraamisiin juttuihini lasihelmiä/kristalleja (en tiedä kumpia ovat?) joista olin myös todella innoissani! Hyviä löytöjä, kerrankin. Välillä kirppareita kierrellessä tuntuu, että kaikki on jo nähty eikä mitään enää edes tarvitse.

Siivosin viime viikolla paikkoja ja tungin kaikki lasiset kynttilälyhdyt ja tuikut tuonne kirjahyllyn baarikaappiin maljakoiden seuraksi. Eivätpähän pölyty (?pölyynny?) siellä. Otan ne esiin sitten kun siltä tuntuu! Pahvilaatikollinen keramiikkaa lähti myös vintille säilöön. Kaivelen niitäkin esille sitten kun huvittaa. Pari keraamista, pään muotoista tuikkulyhtyä otin esille ja isäntä saa ripustella ne seinään. Jätin vain harvoja valittuja esineitä esille. Jotenkin olo, että kaikki pölyä keräävä on rasittavaa. Onneksi tavaroita voi vaihdella ja ottaa esille sitä mukaa kun siltä taas tuntuu. Iso kassillinen tavaraa lähti myös kirppikselle. Nyt on taas tilaa kaapeissakin. Vielä edessä on kesävaatteiden inventaario + pussitus vintille säilöön ja talvivaatteiden esiin kaivaminen. Kaipasinkin jo villaneuleita ja lämpimiä pusakoita. 

Semmoista Pellonperälle! Mukavaa viikonlopun jatkoa!

3 kommenttia:

 1. Leikkaa kesäkurpitsasta poikittais siivuja,paista voi/rasvalla mausta,nam

  Markan serkku

  VastaaPoista
 2. Kyllä olet olut ahkerana! Kirpparilla käydessä on kyllä samoja aatoksia, kun katselee kaikenlaisia tavaroita, monesti ylihintaisia. Kauniita kukkia siellä vielä kukkiikin.

  VastaaPoista
 3. Markan serkku: joo, kesäkurpitsaa on tungettu jokaiseen ruokaan kaikissa eri muodoissa! Meinaan koittaa kesäkurpitsakeittoa tällä kertaa. Emilie: kiitosta! Kyllä sitä paljonkin saa aikaan, kunhan löytyy se rako, että ehtii/jaksaa puuhailla. :)

  VastaaPoista