perjantai 1. marraskuuta 2013

Maa-artisokan nosto + jatkokäyttö ja muita kuulumisia

Nostin keskiviikkona maa-artisokat ylös. Jäi vähän viimetipalle ja tietysti innoissani nostin ne kaikki ylös. Pienimpiä mukuloita tungin takaisin maahan, jotta ensi vuonnakin tulisi maa-artisokkaa. Ilmeisesti maa-artisokka tykkää savisesta maasta ja katteesta juurella. Maanpäälliset osat olikin aika mojovat. Luin netistä, että maa-artisokka kasvattaa mukuloidensa kokoa syksyllä, joten sato kannattaa kerätä syksyllä tai sitten vasta keväällä. Jos olisin ollut kovinkin fiksu, olisin jättänyt puolet maahan ja nostanut vasta keväällä. Maa-artisokka ei kuulemma säily kovin pitkään kellarissa. Noh, eilen tehtiin maa-artisokkakeittoa joka oli todella hyvää (tulihan siihen kermaa...) ja netistä kaivelin muita ohjeita, esim. uunissa paahdetut maa-artisokat sekä maa-artisokkalaatikon ohjeen. Jääkaapissa löytyy jo aineet laatikkoon, joten sitä on tarkoitus tehdä lähipäivinä. Maa-artisokkaa voi laittaa myös esim. perunamuussin joukkoon antamaan makua. Käyttääpä toiset sitä raakanakin salaateissa. Maa-artisokan makua on vaikea kuvailla, se on niinkuin peruna, mutta ei sinnepäinkään. Maku on pehmeä, omalaatuinen, kuitenkin juures. Hyvää se jokatapauksessa on ja terveellistä.

Olen luopunut akvaariostamme. Itse akvaario fyysisesti menee äiskälle, jonka kalat pääsevät pikkuakvasta isompaan ja kalat lähtivät tänään uuteen kotiin tuttavalle täältä samalta paikkakunnalta. Harmitti hiukkasen, koska olen tykännyt akvaariosta, mutta koetan panostaa enemmän muihin eläimiin ja niiden hyvinvointiin akvaarion hoidosta jääneellä ajalla. Sekin helpotti vähän "tuskaa", että tiesin kalojen pääsevän 300 litraiseen akvaan. Eli huomattavasti isompaan asumukseen.

Ollaan vähän laitettu Myrdiksenkin terraariota uuteen uskoon. Lannoittamattoman turpeen sijaan, pohjamateriaaliksi otettiin nyt lehtipuuhake. Se ei pölise läheskään niin paljon kuin tuo turve ja onhan se myös sievän näköistä. Hommattiin myös lämpölamppu, kun tuo lämpömatto tuntuu lämmittävän vain terraarion pohjaa ja yleislämpö jää matalaksi. Lamppu on aika tehokas, joten se on ajastettu olemaan välillä päällä, välillä sammuksissa. Näin lämpöpaikassa pysyy n. +30 asteen lämpö lähes kokoajan. (täytyy vielä ratkaista miten sen yöllä saisi laskemaan muutaman asteen, mutta ei liikaa...) Viileässä päässä lämpö on +24-25 astetta. Myrdeli on voinut hyvin. Pelättiin, että sillä olisi ummetusta, mutta kakka olikin hautautunut turpeen joukkoon. Ehkä bongaamme jatkossa ulosteetkin paremmin hakkeen joukosta.

Tämän kesän puutarhuroinnit on nyt pulkassa. Enää ihmetellään opetuksia ja keväällä taas tarhurointeja. Nyt jää melko paljon vapaa-aikaa, jonka toivottavasti osaan käyttää jotenkin järkevästi. Ainakin olen viimepäivinä koittanut panostaa omaan jaksamiseen ja hemmotteluun. Tänään kävin hakemassa uusia vaatekappaleita (sanotaanko, jotta naisille sellasia melko välttämättömiä kamppeita!) ja huomenna olen menossa ratsastamaan pitkästä aikaa ja illalla ystävän luo saunailtaan. Olen taas pikkuhiljaa löytänyt musiikin kuuntelemisen ja kirjojen lukemisen. Molemmat tuottavat iloa elämään.

Kotona olen tehnyt pikkuhiljaa inventaariota kaiken maailman rojuista ja tavaroista. Jonkin verran tavaraa on lähdössä kirpparille, jotakin olen myynyt eteenpäin ja edelleen koetan hankkiutua eroon joistakin tavaroista ja huonekaluista. Mukava on saada välillä vaihtelua ja nyt olen päättänyt hankkiutua eroon parittomista kupeista ja astioista. Loppujen lopuksi ihminen ei tarvitse kolmea eri kahvikuppisarjaa - se vaan on fakta. Ellei juo tosi paljon kahvia ja kahvittele ihmisiä runsaasti.

Semmoista tänne Pellonperälle! Mukavaa viikonloppua kaikille. Ja Pyhäinpäivää.

4 kommenttia:

 1. Laitatkos sitten sen maa-artisokkalaatikon ohjeen meidän tumpeloidenkin iloksi.
  Kasvisruokajutut (maa-artisokka) on mulle vielä osittain uusi juttu ja vasta opettelen tekemään/syömään vain kasvisruokaa.

  VastaaPoista
 2. Soili: rohkeesti kokeilemaan vaan. Uusi tuttavuus oli minullekin maa-artisokka, mutta kiva oppia uutta. Tässä osoite Kotilieden sivuilla olevaan reseptiin: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/maa-artisokkalaatikko

  VastaaPoista
 3. Maa-artisokka on meillä kasvanut kasvimaan laidassa toistakymmentä vuotta samalla paikalla, tosin vähän laajentuen joka vuosi. Alkuun olin innokas sosekeittojen tekijä, mutta nyt se on vähän jäänyt, kerran vuodessa ehkä - yleensä keväällä. Uudet reseptit voisivat tuoda uutta intoa tuon hyvän kasvin käyttöön. - Samaan tulokseen olen tullut minäkin noitten astioitten suhteen. Vähemmälläkin pärjää ja parittomien hävittämisestä (kirpparille) on hyvä aloittaa. Tsemppiä raivauspuuhiin!

  VastaaPoista
 4. Hitunen: joo, ens vuonna osaan ehkä ottaa vähän rauhallisemmin maa-artisokan kanssa :D Ja kiitos tsempityksistä, sitä tarvitaan raivatessa!!

  VastaaPoista