lauantai 15. maaliskuuta 2014

Operaatio Pupula

Lauantaita lukijoilleni!

kevät 2014 065
Näitä on tarvittu viime päivinä paljon!

Niin on ollut kiirusta viime aikoina, jotta huh huh! Nyt ehdin vähän laittamaan kuviakin kanilan etenemisestä. Vielä se ei ole valmis, mutta enää puuttuu muutamia ovia ja väliseiniä. Ulkoilutarha tehdään kesällä sitten, sen kanssa ei ole vielä kiire. Ensimmäinen asukki muuttaa tiistaina kotiin, joten sitä ennen pitäisi saada asumus valmiiksi!

kevät 2014 047
Seinät levytettynä jo filmivanerilla. Valittiin keltainen puoli ulospäin, jotta tila vähän valaistuisi samalla.
Tässä rakennusprojektissa minua on yllättänyt työn määrä. Olin ajatellut, että äkkiäkös se häkki tekastaan, mutta eihän se aivan niinkään mene. Aloitimme tyhjentämällä huoneen roippeista, mitä siellä sattui olemaan. Keinua, puutarhapöytää, kesärenkaita, ruohonleikkureita jne. Sen jälkeen lakaistiin tila ja suurimmat hämähäkinseitit veks seiniltä. Sen jälkeen levytimme seinät filmivanerilla. Kaikki puuhommat on tehty käsin sahaten, koska sahamme on epäkunnossa tällä hetkellä. Olkapääkipua on ollut siis ilmassa!

kevät 2014 064
Alapuolen pohjat jo valmiina...

Levyttämisen jälkeen tehtiin häkkien kehikko ja se nousikin aika nopeasti pystyyn. Sitten tehtiin vanerista pohjat ja ruuvattiin ne paikoilleen. Sitten tehtiin katto, joka on tehty verkosta + puutavarasta. Ehdottomasti isoin homma on ollut ovien vääntäminen. Koska häkit ovat niin leveät, päädyimme ratkaisuun, jossa yhdessä häkissä on yhteensä 4 ovea. Siis yksi pitkä häkki, jonka voi tarvittaessa jakaa kahteen häkkiin väliseinällä. Eli yhteensä meidän pitää tehdä 8 ovea.


kanijuttu
Jo kolme ovea paikoillaan!

kevät 2014 071
Tämmöiset ovet on kanilassamme. Tarvittaessa voi siis avata vain toisen oven, jos haluaa vaikka täyttää ruokakuppeja tai tarkistaa jonkun kanin kunnon.
Minulla tietysti on ollut myös hieman kosmeettisia toiveita hieman häkin ulkonäölle. Tietysti tärkeintä on pupsien viihtyvyys, häkkien toimivuus ja tila, mutta toki se on kiva, kun se on silmällekin ilo. Käytäntö sitten näyttää oliko suunnitelmamme hyvä. Kuvissa tila näyttää pienemmältä kuin onkaan. Yksi häkki (jakamattomana) on nyt noin metrin syvä ja reilut toista metriä leveä, korkeudessakin piisaa niin, että riemuloikkaa pystyy tekemään. Eli tilaa on! Tuntuu hyvältä, että kanit saavat reilusti tilaa. Vielä täytyy jatkaa rakennushommia ainakin yhden päivän ajan, jotta kaikki on valmista. Ehkä huomenna?

Vielä siis täytyy:

- tehdä alapuolen ovet
- tehdä pois otettavat väliseinät
- hommata ruokakupit ja vessalaatikot (juomapullot on jo tilauksessa)
- hommata sapuskaa (kauraa on jo hommattuna)
- hommata heinää (kuivikkeeksi tulee olkea, jota on jo parin paalin verran sekä kutteria tilattuna)
- askarrella pari pesäkoppia
- kutsua sähkömies laittamaan lamppu + pistorasia Kanilaan
- hakea pupsit kotiin!

Ylimmästä häkin ikkunasta tulee kulku tarhaan sitten, kun se joskus valmistuu. Näin kanit pääsevät ulos ja jaloittelemaan isompaan tilaan myös tulevaisuudessa! Se tuntuu hyvältä ajatukselta. Haluaisin, että ulkotarhassa kaneilla olisi mahdollisuus myös kaivautua. En tiedä vielä, miten se käytännössä toteutetaan niin, ettei kanit kuitenkaan kaiva itseään pois häkistä. Olen kuullut ohjeita, että verkkoa pitää haudata n. puoli metriä maahan reunoista. En haluaisi verkottaa koko pohjaa, sillä silloin kanit ei pääse kaivelemaan. Ehkä kärrään maata tarhan johonkin nurkkaan rutkasti ja saavat siinä kaivella? Katsotaan.

kevät 2014 053
Villipetoja Pellonperällä havaittu.
Hienot kevätilmat on antaneet myös mirreille mahdollisuuden päästä jaloittelemaan ja kovasti ne on tarhassa viihtyneetkin. Olen todella iloinen tuosta tarhasta! Kissat tykkäävät olla siellä. Ne kiipeilevät puunrunkoa pitkin ja ottavat spurtteja. Välillä ne kököttävät styroxlevyn päällä tuolin alla ja tarkkailevat. Ne ovat tyytyväisiä, eivätkä pyri pois häkistä. Niillä on turvallista ulkoilla siellä ja viihtyvät hyvin. Ja tarha on vieläpä silmille ilo. Mikä sen parempaa? Win- win- situation!

Mukavaa viikonlopun jatketta kaikille!

6 kommenttia:

 1. Hieno pupula siitä tuleekin! Puuseppää aina tarvitaan....

  VastaaPoista
 2. Joo, isännässä on puusepän vikaa kyllä :) Jee, nyt se on valmis!

  VastaaPoista
 3. Olipas mukava teksti ja kuvat :D

  VastaaPoista
 4. Aika lailla samantapaiset kanilan suunnitelmat on täällä. Ei vaan olla noin pitkällä vielä...

  VastaaPoista
 5. ^ No niin, voin sit kertoa oliko toimiva ratkaisu :D Itse en ole kovin pitkä, joten joutunen käyttämään jotakin koroketta apuna sitten kun kaneja täytyy metsästää tuolta häkin pohjalta. Kuitenkin ajattelin, että mieluummin käytän jakkaraa kuin että kaneille tulee pienemmät tilat. Kurotellaan... :)

  VastaaPoista