keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Pää täynnänsä versovia, vihreitä ajatuksia

Heippa!

Olen vaihtanut kaikkiin viherkasveihin mullat! Apua, miten ne aina laajenee mullanvaihdon yhteydessä? Ennen minulla oli vain yksi kaktus, nyt minulla on kaksi. Ennen oli vain yksi Amazoninlilja, nyt on kaksi. Ennen oli pienempiä kasveja nyt isompia ja ruukutkin vievät tilaa! Tietysti piti ottaa myös pistokkaita. Tulossa isoposliinikukkaa ja kiinanruusuja, jos jotakuta kiinnostaa, näitä voi saada itselleen sitten jossain vaiheessa. Kiinanruusun pistokkaat ovat vaaleanpunaisia ja muutama keltainen joukossa. Jos ne vain juurtuvat ja onnistuvat. Katsotaan. Laitoin pistokkaat kivoihin lasisiin limsapulloihin veteen juurtumaan ja ripustin pullot rautalangalla korkeammalle ikkunan eteen. Kissojen hamapiden ulottumattomiin. Toimii! Ja näyttääkin kivalta kun valitsee pullot huolella.

2014-04-16 12.48.24
Uusi ruukutuspöytä toiminnassa. Ruubensin vehka oli kasvattanut ruukun täyteen juuria! Nyt se on isommassa ruukussa ja uudessa mullassa kultaköynnöksen kanssa. Terveiset vain kukan tuoneille ;)


2014-04-16 13.11.17
Kevään ekat ulkokahvit :) Kuva lipsahti nurinpäin, mutta sovitaan että se on taidetta.

Muistatteko postauksen, jossa kerroin, että aloitin/lopetin puutarhatyöt joulupäivänä? Silloin aloitin raivaamaan tuota pahuuden vallassa ollutta kukkapenkkiä marjakuusen ja syreenipensaan välissä. Sain putsattua joulupäivänä jonkin verran aluetta. Tarkoituksena on siis nostaa kaikki penkissä kasvava ylös ja laittaa siihen jotain muuta. Nyt siinä kasvaa sekalainen seurakunta villiintyneitä syreeninalkuja, palavaa rakkautta, jotain liljoja, kultatyräkkiä, akileijoja ja joukko muuta perennaa sulassa sovussa pajun, vadelman ja rikkaruohojen kanssa. Usch!

Homma on kova, mutta sain sitä tänään eteenpäin suunnilleen saman verran, kuin joulupäivänäkin. Ajattelin toteuttaa tämän penkin myös kateviljelyn oppeja soveltaen. Ei siis kitkentää (kovinkaan paljon) vaan katetta juurelle rutkasti. Jos vaikka aika tänä kesänä menee tiukille enkä ehdi tähän paikalle mitään istuttaa, niin sekin on jo rutkasti eteenpäin, jos saan alueen putsattua ja katteelle. Istuttaa ehtii ensi vuonnakin. Enkä ole edes vielä päättänyt mitä tähän paikalle tulee. Haavelen isosta pionipenkistä, joka olisi näyttävä ja runsas. Tai sitten  istutan tähän muutamaa erisorttista ruusua. Mitä sinä istuttaisit tuohon paikalle? Pensaat varjostavat jonkin verran sivuilla, mutta aurinkokin siihen paistaa. Maa on muhevaa multaa. Periaatteessa mahdollisuudet ovat laajat. Voinhan pyhittää penkin vaikkapa yrteille tai hyötykasveille jos haluan!

Aikaisemmassa postauksessa pohdin, että lannoittaisin omenapuut Puutarhan Keväällä, jota töissäkin tulee käytettyä. Tänään asiaa pohtiessani tulin siihen tulokseen, että luomutarhurin on käytettävä sitä, mitä omalta tontilta parhaiten saa ja tällä hetkellä lannoitukseen sopivin tavara on kaninpapanat. Olen lueskellut, että kaninpapanat on varsin hyvää lannoitetta, sillä sitä voi heittää sellaisenaan puskien juurille eikä se polta kasveja. Kani käyttää niin tehokkaasti hyväkseen annetun ravinnon, että sen papanat eivät ole kovin jytyä kamaa. Ja voin kertoa, että kaksi kania tuottaa papanaa suht kivasti pitkin viikkoa, joten tavarasta ei tule pulaa. Pitäisi siis olla oivallista materiaalia ja sitä tulenkin tänä kesänä testaamaan. Raporttia seuraa loppukesällä.

Niinpä putsattuani alueen juurista, perennoista ja syreenintaimista, käänsin multaa ja ripottelin sinne kaninpaskaa suoraan kanilasta haettuna ja päälle kippasin olkea, haravointijätettä ja viime syksyn lehteä. (naurettavaa on se, että viime syksynä sitä lehteä raijattiin selkä vääränä tuonne pellon puolella olevalle "kasalle" ja nyt raijaan sitä selkä vääränä takaisin kateviljelykohteisiini, kuten kasvimaalle ja perennapenkkeihin...) No ensi syksynä olen viisaampi. 

2014-03-31 18.20.38
Tässä lannantuottajamme nro 1 aka Mammeroinen. Mamman pitäisi olla nyt tiineenä. Laskettu aika osuisi toukokuun toiselle viikolle. Toivotaan, että meillä on silloin uusi sukupolvi patapupuja kasvamassa.

2014-04-16 15.11.47
Kivet, jotka ovat tähän mennessä nousseet tästä perennapenkistä! Penkki kuvattuna pellolta päin, tuo olkiläjä on siis sitä katemateriaalia. Tuolta alueelta on siis perennat nostettu ylös ja kaikki muukin irtoava, juuret ja syreeninalut yms kaivettu ylös. Huh!

2014-04-16 15.12.00
Sama alue talolta päin kuvattuna, kuva tiukkaa kännykkälaatua. Vielä samanlainen alue käännettävänä ja katettavana. Onneksi istutustyön voi jättää syksyyn tai vaikka ensi vuoteen. Vähän päivässä, paljon viikossa motolla mennään!

2014-04-16 15.36.54
Nämä ihanaiset suorastaan hehkuvat auringossa, etupihan krookukset.


2014-04-16 15.33.51
Lentoon lähteneen kasvihuoneen kohdalle on hyvä istuttaa nyt jotakin. Yhden melko ison syreeninalun ja pari kultatyärkkiä tökkäsin maahan tänään 16.4. joka on virallinen puutarhahommien aloituspäivämääräni tänään. Tähän onkin hyvä siirtää joitakin perennoja tuolta toiselta alueelta, joita haluan säästää.

Olen kovasti tyytyväinen tämän päivän saldoon pihahommissa. Ehdin myös leikata norjanangervoa tänään ja eilen vedin yhden angervon kokonaan alas, se kasvaa tuolla kuusten läheisyydessä varjoisassa kohdassa. Ihmettelin millä energialla se on siellä ylipäätään kasvanut. Pian saa sekin vähän kaninlantaboostausta, josko lähtisi siitä versomaan kunnolla. Tuli myös leikattua vai sanotaanko sahattua syreeniä tuolla perennamaan laidalla. (tämä siis eri perennamaa, kuin tuo yllä mainittu) Tämä syreeni on kipeästi nuorentamisen tarpeessa joten pari isoa oksaa sahasin mahdollisimman alhaalta pois. Kaninlantaa, kaninlantaa...

Tutkailin silmuja pensaissa ja puissa. Mongolianvaahterakin (se viime syksynä häthätää istutettu) näyttäisi olevan elossa! Hurraa! Pilvikirsikan silmut myös paisuvat lupaavasti. Enpä olisi uskonut, että niin surkealla juurella varustettu taimi lähtee kasvuun! Paljon sitä en edes kastellut istuttamisen jälkeen, olin varma, että se kuolee. Tiinan antamasta balkaninhevoskastanjasta jouduin katkaisemaan latvan, se nimittäin oli lahonnut. Epäilen, että taimi pääsi loppukesästä kuivahtamaan liikaa ja kärsi sen takia. Tosin kovasti muurahaisetkin hääräsivät silmuissa. Toivotaan, että se lähtisi kuitenkin kasvuun.

En ole poistanut vielä talvisuojauksia luumuilta ja muilta. Jäniksiä on tässä yömyöhällä näkynyt roikalehtavan pihapiirissä. Jokohan nuo kohta tohtisi kuoria pois...

Mutta postauksen päätän tänään runoon, joka syntyi kun tulin väsyneenä sisälle pihalta. Tässä olkaapa hyvät!

Puutarhurit
viralliset sellaiset
tai amatööritkin (kaikella kunnioituksella heitä kohtaan!)
ovat niitä
jotka päivän päätteeksi
nukahtavat hymyillen
sydän lämpimänä
pää täynnänsä
versovia, vihreitä ajatuksia
nukahtavat
lihakset kipeinä
kädet rakoilla
väsyneinä ja onnellisina
isänmaata
kynsiensä alla.


5 kommenttia:

 1. Ihana runo! Osui ja upposi minuun. Siellä näyttää kevät edistyvän kivasti, tällä on vielä maa jäässä, ihan pintamaata lukuunottamatta, ensimmäisiä kevätkukkijoita siis vielä hetki pitä odotella.

  VastaaPoista
 2. Paljon on sulla hommia. Kevätkin siellä ehkä vähän pitemmällä, kun täällä.

  Ihanan poikkitaiteellinen kuva kahvihetkestä :)). Runokin aikas mukava. Ihania lämpöisiä pääsiäispyhiä sinne!

  VastaaPoista
 3. Voi saispa tuollasen fiiliksen kuin runossa, sydän lämpimänä, pää täynnänsä vihreita ajatuksia. Ei ole vielä. Olen vasta haravoinut nurmikkoa, no vähän ajatuksia on tullut kyllä.
  Jos mulla ois omenatarha. laittaisin puiden alle olkipaaleja, ne maatuis hissukseen ja lannoittais ja omput tippuis pehmeisiin olkiin eikä rikkoutuis. Ainakin jos ois sellanen vanha omenatarha. Mut ei oo...
  Hienoja krookuksia! Hienoa pääsiäisen aikaa sinne pihapuurtajalle :)

  VastaaPoista
 4. Maelka: joo hommat ei tekemällä täällä kyl lopu... Mukavaista pääsiäistä sinnekin :) Emilie: Nuohan oli vihreitä ajatuksia omenatarhasta ja olkipaaleista ;) Ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 5. Runosuoni kukkii :) kiva runo! Paljon on isossa pihassa puuhaa mutta se on mukavaa ja palkitsevaa.

  VastaaPoista