torstai 1. toukokuuta 2014

Vapun puuhat

Eilen oli hieno päivä. Isäntä ja Pappa rakentelivat minun kasvihuonettani tuonne ulkorakennuksen taakse. Se tehdään vanhoista ikkunoista. Saattaapi tulla melkosta hieno ja aika iso kasvihuone. Mahtuu tomaattia ja kurkkua sun muuta. Saivat kehikon valmiiksi, rakentaminen jatkuu lähipäivinä jos kelit sallii.

Minä ja isännän äitee sitten tehtiin muita hommia. Tuli heitettyä pari riviä pottua mahaan katteen alle. Tein niin, että haravoin katteen pois maan pinnalta ja kuokin pienen uran maahan. Sinne potut ja päälle sen verran multaa kuin sattui siitä urasta irtoamaan. Siihen päälle katetta reilusti. Katteena on nyt syksyn lehtiä, olkea, purua ja tavaraa kanilasta (papanaa lannoitteena) neulasia ja muuta muhjua mitä mistäkin on sattunut irtoamaan sekä kaislaa. Tarkoitus on lisätä jotain "tuoretta" heti kun sitä jostakin irtoaa. Ruohonleikkuujäte olisi hyvää tavaraa.

Päällystettiin raparperipenkki ensin sanomalehdillä ja sitten hakkeella. Saatiin Papalta haketta reilut puoli peräkärryä. Se upposi kissatarhan edustalla olevaan kuunliljapenkkiin, niille raparpereille ja luumupuille. Luumupuiden alla minulla oli olkea ja sen alla sanomalehdet. Ihan hyvin pitivät rikkaruohot loitolla paitsi juolavehnän. Sitähän ei pysäytä muu kuin dynamiitti. Laitettiin nyt lisää sanomalehteä ja haketta reilusti päälle. Tuli kyllä melko hyvännäköinen. Jotain sinistä kevätkukkijaa oli yhden luumupuun mukana tullut. Oli iloinen yllätys kun sieltä juurelta pilkotti sinistä. :)

Lykkäsin maahan sinne syreenin ja kultatyräkin viereen (sen vanhan pois-lentäneen kasvihuoneen kohdalle) tiikerinliljan alut ja vähän verikurjenpolvea. En tiedä jäävätkö sinne vai onko tuo vain väliaikaisistutus. Katsotaan.

Paljon olis hommia pihamaalla mutta nyt on kurkku kipeä ja otettava vähän rauhallisemmin hetken aikaa. Ei ne kukkamaat sieltä mihinkään karkaa. Linnunpöntötkin saatiin puihin. Ne ovat nyt niin, että keittiön molemmista ikkunoista näkee pönttöihin. Toinen on marjakuusessa aika lähellä taloa, sitä onkin hyvä seurailla ikkunasta. Toinen pönttö on kauempana pihan toisella laidalla vaahterassa. Toivotaan, että jotkut lintuset ryhtyisivät niihin pesimään. Olisin onnellinen! Täytynee viritellä jonkun vanhan untuvatakin sisältö verkkopussiin ja puun oksalle. Siitä linnut saisivat pesänrakennukseen materiaalia. Toki kissoista irtoaa sopivaa matskua myös. Tänään näin muuten kirjosiepon tuossa lintulaudan tolpalla.

Mamman laskettuun aikaan on 6 päivää. Toki synnytys voi tapahtua tästä vielä 5 päivää eteenpäin, jos astuminen ei ole tapahtunut heti ekana päivänä. Jännittää. Mamma on ollut oma itsensä, eikä ole vielä aloitellut pesänrakennusta. Välillä mietin onko se tiineenä ollenkaan. Aika näyttää. Toissapäivänä siivottiin häkit hyvin ja Mamma osoitti mieltä nakkelemalla minun kakkalapiotani pitkin häkkiä. Sitten se luimasi koppiinsa ja kurkki sieltä välillä kärttyisenä. Se on niin <3 Mamma <3 Pitää lähipäivinä virittää Sysille alakerta kuntoon. Mamma ja poikaset saavat sitten koko pitkän häkin omaan käyttöönsä.

Kanit on saaneet joka päivä vähän vihreää pihalta. Voikukka ja ruoho maistuu. Kätevää kun saa pihamaalta sapuskaa elukoille. Oksia ne mussuttavat mielellään myös. Eritoten Mamma.

Meillä ei vietetä vappua. Tai viettotavat lähinnä ovat joko sohvalla löhöämistä ja leffojen katselua, kanien paijausta tai puutarhahommia. (eli ei mitään normista poikkeavaa) Vanhana vapun vihaajana minua on vapussa eniten kiinnostaneet sima ja munkit. No, en hankkinut simaa, mutta sain naapurista työkaluja palauttaessani koko kasvihuoneenrakennuspoppoolle vasta paistetut munkit ja rosetteja <3 Kyllähän ne maistuivat hyvältä ja ilahduttivat. Kiitos vain naapuriin!

Tekisin lihakeiton tänään. Lähden sitä särpimään. Hauskaa vappua sitä viettäville!

5 kommenttia:

 1. No nyt niitä mammauutisia! Mitä sinne kuuluu?

  VastaaPoista
 2. Laskettu aika meni eilen (tai se eka mahdollinen tiinehtymispäivä, uroksen kanssa oli 5 päivää) ja vielä ei oo poksahtanut. Pesä on jo rakennettuna. Jännittää!

  VastaaPoista
 3. Ahaa, että teilläkin rakennellaan kasvihuonetta vanhoista ikkunoista. Mielenkiinnolla odotan, millainen teidän kasvihuoneesta tulee. Meillä on vasta piirustukset ja erinäistä vääntöä siitä, mihin kohtaan se rakennetaan. Mutta tänä kesänä pitäisi tulla valmista!

  VastaaPoista
 4. Teillä elelläänkin nyt jänniä aikoja! Toivottavasti Mammalla sujuu hyvin. Joko linnunpöntöt ovat löytämässä asukkaita?

  VastaaPoista
 5. Hitunen: kasvihuone tulee tosiaan kanilan takaseinää vasten ja siitä tulee ihan kunnon kokoinen! Laitan kuvia jahka se joskus valmistuu. Isompi projekti mitä luultiin! Kaikista isoin homma on raappia maalit ja uudelleen pinnoittaa ne ikkunat :[ Minna-Liisa S: kirjosiepot on pyörineet linnunpönttöjen lähellä, mutta vielä ei ole pesimään kai ruvettu. Ja Mamma pyöräytti toissayönä mukulat pesään, vielä en ole uskaltanut paljon häiritä!

  VastaaPoista