lauantai 31. toukokuuta 2014

Varoitus! Postaus voi aiheuttaa vakavia hellyyskohtauksia!

Heitin tänään sipulit maahan. Ostin punasipuleita ja sellaisia hauskoja suipposipuleita, tosin kaikki eivät mahtuneet pikkuruiselle kasvimaalleni (laajennuksen paikka?!). Kuokin katemateriaalia sivuun maan päältä ja heittelin sipulit maahan. Kasasin katetta vain vähän sipulien päälle, koska mietin, etteivät ne välttämättä jaksa tunkea läpi paksun katemateriaalin. Katetta on maalla aika reilusti nimittäin. Tuotti myös hankaluutta tehdä rivejä lähekkäin, koska katemateriaalia oli niin paljon. Ehkä olisin saanut vielä yhden rivin sipulia mahtumaan, mutta en jaksanut ruveta vetämään uudelleen vakoja. Nyt toivotaan, että ne lähtevät kasvuun. Pottukin on jo "piällään", eli yksi peruna oli ainaskin jaksanut ponnistaa katteen alta! Jee! Ehkä ne muutkin sieltä vielä nousevat. Niin ja goji-marjakin on talvehtinut. Hurraa! Sieltä pukkaa lehtiä varsiin. En ole hoitanut sitä kovin hyvin, mutta siellä se pellolla kasvaa "oman onnensa nojassa". Yksi kuolleeksi luulemani luumukin on tehnyt uutta. Tai siis istutin samaan kuoppaan kaksi tainta varmuuden vuoksi, toinen niistä kuoli, toisessa on uutta kasvua. Jesh! Eli yhdeksästä luumusta 8 on sittenkin hengissä. Isäntä ruiskutteli kirvoja mäntysuopa/öljyseoksella niistä. Toivottavasti kaikkosivat. Katsoin, että kirsikkapuukin tuottaisi jopa muutaman hedelmän tänä vuonna. Kirvoja on siinäkin. Missä kaikki leppäkertut on?!

kesä2014 048
Tässä me ollaan ruokakupilla. Tai siis ruokakupissa. Toi yks ainakin!
Käytiin isännän kanssa tänään vähän puutarhalla ja ostin sieltä hiukan kukkasia. Minulla on koukut amppeleille kissatarhan edessä ja tykkään istuttaa valitsemani kukat itse amppeliin, enkä ostaa valmista jättimäistä amppelia, koska usein amppelin ruukku on jo täynnä juuria ja turve kuivaa ja kökkäreistä. Kasvia saa kastella jatkuvasti, enkä muutenkaan tykkää kamalan isoista amppeleista. Minulle riittävät pienemmätkin. Siispä ostettiin murattia, ihanaa tummanviolettia verbenaa ja muutama oranssi samettikukka väriksi. Istuttelin kukat amppeleihin ja ne jäivät vielä vanhaan saunaan odottelemaan kivompia ilmoja. Lykkäsin muuten amppelien pohjalle kaninpapanaa. Pellonperän puutarhan lannoitus perustuu aika vahvasti nyt kaninpapanalle! Jää nähtäväksi kukoistaako kaikki vai vai onko vaikutus päinvastainen.

kesä2014 012
Vessalaatikossa on hyvä makoilla. Mamma ei oiken ole fotogeneettinen :D
Kanivauvelit kasvaa hurjaa tahtia! Meillä on siis kolme vauvaa. Tänään siivosin ekaa kertaa perusteellisemmin häkkiä ja löysin vielä yhden kuolleen poikasen pahnoista. Eli 7 poikasta, joista 4 kuoli. Ei kovin hyvä luku. Onneksi kolme niistä voi hyvin ja kasvaa hyvää tahtia. Nyt poikaset rupeavat olemaan 3 viikkoisia ja maistelevat jo itse ruokaa. Sukupuolista ei ole vielä varmuutta, pari kertaa on niitä katseltu, mutta vielä ei osaa varmaksi sanoa. Jatkamme tutkimista.

kesä2014 049
Me ollaan pieniä ja söpöjä ja omasta mielestämme jo tosi isoja kaneja ja maistellaan kaikkea jo kovasti. Niinku esim. häkin seiniä, oksia ja silleen.
Laitoin tänään kaneille kopin, jonka väsäsin vanhasta perunalaatikosta. Kaikilla kaneillamme on sellaiset kopit. Kovin pikkukanit ihmettelivät koppia ja pompahtelivat sen ympärillä. Hyvinhän nuo tuntuivat sen hyväksyvän mökikseen ja vilahtivat sinne peräkanaa.

kesä2014 041
Tässä mä yritän nisälle ja taisin onnistuakin... ainakin hetkeksi :)
Istutin tässä joitain päiviä takaperin viisi valkoisen syreenin alkua pellon laidalle. Pitää siirtää vielä lisää alkuja, jahka ehtii. Nyt on kyllä hyvä keli juurtumiselle, sateista eikä niin kuumaa. Toivottavasti lähtevät kasvuun. Tavoitteena on saada suojaisuutta pellollekin, jahka laajennamme sinne pikkuhiljaa pihaa. Löydettiin vielä sattumalta meikäläisen mittainen (toim. huom. ei kovin pitkä) jalavan alku pensaiden keskeltä ja tarkoitus olisi koittaa siirtää sekin tuonne pellolle kasvamaan. Katsotaan mitä siitä tulee.

Kasvihuone on viittä vaille valmis! Huomenna se kaiketi valmistuu. (lupaan, kuvia sitten...) Sitä silmällä pitäen, ostettiin tänään isännän kanssa muurauspaljuja (2,5 e/kpl, ei paha) kaupasta. Jaa miksikö? No tietenkin siksi, että niihin voi pohjaan porata reijät ja laittaa multaa & yhden taimen per palju kasvamaan. Kurkku pääsi jo omaan paljuunsa. Voi olla, että joudutaan hakemaan vielä lisää paljuja, tomaatintaimia meikäläisellä on ainakin kymmenkunta. Laitoin sangon pohjalle kerroksen kaninpapanaa. Eipähän tarvitse ostaa lannoitetta kaupasta!

Ruukutin tänään tomaatintaimia isompiin ruukkuihin, laitoin kaksi chiliäni myös omiin ruukkuihinsa kasvamaan. Olen muuten kasvattanut ihan sellaiseen kaupan ananakseen juuria huvikseni vesilasissa. Hyvin on juuret kasvaneet, tänään istutin sen rönön multaan. Ihan jänskää seurailla millainen siitä kasvaa.

Paljon on hommia, mitä pitäisi vielä tehdä, mutta kuten todettu, ei ne työt tekemällä lopu ;) Siispä parempi olla ottamatta stressiä. Katselin kuitenkin tässä koneelta sitä kuvaa, kun olimme juuri muuttaneet tähän taloon. Pelto kasvoi meikäläisen mittaista (tässä tapauksessa melko pitkää) rikkakasvia ja marjapensaita ei melkein näkynyt. Viikatteella niitä etsittiin pusikosta. Eli on tässä melko paljonkin saatu aikaan :) 

Nyt on mukavan raukea, saunanjälkeinen olo. Se on lähdettävä tekemään pizzaa lauantai-illan kunniaksi ja tuijottelemaan telkkua isännän kainaloon.

Mukavaa viikonloppua kaikille! :) 

6 kommenttia:

 1. Nättejä pupuja. Tuo nisällepyristelykuva on hieno.

  VastaaPoista
 2. Kyllä aiheutti kohtauksen, oooooo....söpöjä! Puutarhahommelia varmaan riittää!

  VastaaPoista
 3. Keskeneräinen: on ne kyl niin lutusia. Saisvat vähän rumentua kasvaessaan ;) Markka: :) Joo, hommaa piisaa.

  VastaaPoista
 4. Kyllä ovat suloisia, katselin joku aika sitten lemmikkikaniblogia, niin ihan kamala himo tuli. Ihan järkyttävän ihania. Mut ei voi ottaa kanejakaan.
  Varmaan monta ananasta olen yrittänyt kasvattaa, ai vesilasissa juurtuu? Pitää vielä sekin kokeilla joskus :)

  VastaaPoista
 5. Emilie: on ne kyl södejä! Oletko allerginen? Ison rodun kani pärjää ulkosallakin kun on tuulensuojaa ja hyvä häkki ;) Meillä on kanila ulkorakennuksessa. Tein ananaksen kanssa niin, että otin alalehtiä hiukan pois, poistin kaiken hedelmälihan ja sieltä lehtien alta näkyy pienet vaaleat juuren nystyt. Neuvottiin laittamaan multaan, mutta laitoin lasiin niin, että vettä oli vain juuri vähän kannan päälle. Annoin siinä olla, niin johan lähti juuret kasvamaan. Nyt on mullassa, katsotaan miten käy...

  VastaaPoista
 6. Miten se kanin papana toimi lannoitteena?

  VastaaPoista