sunnuntai 31. elokuuta 2014

Ikkunaan kopsahtaja ja muita sunnuntain pähkäilyjä

Heips.

Kesä alkaa olla vääjäämättä lopuillaan. Tänään viimeinen päivä elokuuta. Jotenkin jälleen kerran aivan liian nopeasti on tämäkin kesä mennyt, lähinnä työn merkeissä. Hyvä tietysti niin, että työtä on ollut, mutta aina tunne, ettei ehtinyt täysin kesästä nauttia kotosalla.

Vedin surkean kokoiset sipulit maasta ja laitoin kuivumaan. Ne olisivat kaiketi tarvinneet enemmän katetta päälleen, jäivät todella pieniksi. Rikkaruohot ehtivät myös valloittaa maan kun kitkijä ei ollut hoitanut hommaansa. Huonolle hoidolle jäi kasvimaani kaikenkaikkiaan tänä vuonna. Huimaa satoa en kyllä odottanutkaan. Perunoita tuli ihan kivasti katteen alla ja osa oli todella isoja. Ne olivat helppoja ja hyviä kasvattaa. Maa-artisokat on vielä maassa ja aloittelevat kohta kukintaa. Niistä tykkään, mutta en aio ottaa kaikkia ylös tänä vuonna kuten viime vuonna. Ei ehditty syödä kaikkia millään ja säilyivät kellarissa huonosti.

Karhunvatukka on lähtenyt hyvin kasvuun ja tehnyt joitakin marjojakin tänä vuonna. Ne on sitten hyviä! Toivon että se kasvaa ja leviää runsaasti! Pitää vaan malttaa antaa marjojen kypsyä kunnolla, muuten ovat vähän kitkeriä. Pihlajan marjoja tulee runsaasti tänä vuonna. Tekisikö hyytelöä? Osa on kyllä kovin rupisen näköisiä. Omppujakin on kohtalaisesti, aika kitkeriä vielä. Kanit tykkää onneksi niistäkin.

Tämmöinen napsahti olohuoneen ikkunaan. Oli kuitenkin lähtenyt lentoon tuosta.

Ajelin eilen nurmikot kun sattui olemaan poutaa ja huristelin sitten tuolla "vatturyteikössä". Siinä ajellessa sain ahaa-elämyksen, että toinen puoli pellosta on ehkä aikoinaan ollut samanlainen marjatarha kuin toinenkin puoli, sillä siellä on monta marjapensasta. Ehkä vadelmat on päässeet vaan villiintymään ja kasvaapa tuolla ryteikössä vaahteroita (missä niitä nyt ei kasvaisi...) ja joku orapihlajan alkukin. Haluaisin kovasti saada tuon ryteikön raivattua, sillä en halua lehtokotiloiden sinne pesiytyvän (muutamia nähty) ja muutenkin siistiytyisi tuo pellon puoli. Ajattelin, että pääsen ehkä helpommalla, jos jätän isoimmat vaahteran alut pystyyn kasvamaan puiksi. Vadelman alkuja olisi tarkoitus siirtää vattumaaksi tuonne pressun paikkaan. Ja siirtää viherherukka marjatarhaan. Muuten raivata, raivata ja raivata ja alkaa keväällä pitää tuo pusikko kurissa ruohonleikkurilla. Oi, siitä tulisi hieno ja siisti <3 Ehkä ensi keväänä on siihen aikaa...?

Mammalle ja Pikku-Sylville omenapuun oksat ja lehdet maistuu!

Sysin maha on pyöristynyt ja luulen, että siellä on porukkaa. Jännittää miten iso poikue tulee ja miten Äkäpussi niiden hoidosta selviää ensikertalaisena. Osaako se hoitaa hommansa? Otettiin nyt pesäkoppi pois, jotta olisi helpompi tarkistaa pesä sitten kun se johonkin nurkkaan häkkiä ilmestyy.  Isännän kanssa taas pohdittiin onko Sysi kuuro ja voisiko se olla kiukkuisuuden syy. Yhtenä päivänä isäntä oli mennyt kanilaan ja jutellut pitkät tovit kaneille, muut kanit olivat tapansa mukaan ovella hyppimässä ja kerjäämässä sapuskaa, Sysi oli ollut selin oveen ja isäntään päin eikä reagoinut mitenkään ääniin. Vasta kun isäntä oli heilauttanut kättä, niin Sysi oli hätkähtänyt. Voisiko se olla kuuro? En tiedä. Nykyisin aina kun vien ruokaa tai oksia häkkiin, se "hyökkää" kohti ja paukkaa etutassuilla. Tekee ns. valehyökkäyksen.

Pikku-Sylvi ja Mamma ovat nyt takaisin kanilassa sisällä. Luulen, että niiden seura verkon takana rauhoittaa vähän Sysiä. Toivoisin ainakin. Olisin ehkä laittanut ne samaan tilaan, mutta en sitten uskaltanut kun Sysin poikimisen aika lähestyy. Saattaisivat ne ryhmässäkin osata hoitaa poikasia, mutta en halua ottaa riskejä nyt.


Viimeisiä kukkijoita...

Eilen sain vähän pihahommia tehtyä. Heitin jo huonokuntoisia kesäkukkia pois ja perkasin uuden pionipenkin. (pionit eivät näyttäneet kovin hehkeiltä, toivottavasti juuresta pukkaa uutta ensi keväänä. Pioneiden alla on nyt paljon pelkkää multatilaa joka kerää rikkaruohoja itseensä. Tohtisiko jotain maanpeittokasvia siihen istuttaa? Pioni ei kyllä tykkää juuristollaan ylimääräisestä tavarasta...) Kerättiin omppuja kompostiin ja sekoitin kompostia. Hyvin nousi kuuma henkäys sieltä. Ihmeen paljon tuo pallo onkin vetänyt kaninjätöstä + purua tänä kesänä. Talvi voi tehdä vähän tiukkaa kun molemmat kompostit ovat suht täynnä. Ehkä täytyy västä tynnyristä kolmas talven ajaksi? Sekajätteeseen en halua mitään laittaa ellei ole aivan pakko!

Ainiin, istutin mahdollisesti juurivesasta lähteneitä kirsikkapuun alkuja 5 kpl pellolle. Toivottavasti ne lähtevät kasvuun. Ainakin kastelua on tullut taivaasta runsaasti!

Nuhru tykkäsi ystävän äidiltä saamastani pitsipeitosta!
Sain kaverin äidiltä todella kauniin pitsipeiton! Nuhrun mielestä se oli myös hieno ;) Ainakin käpertyi heti sängylle peiton päälle. Tuossa kuvassa näkyy se iso peili, jonka kehykset sain myös ystävältä. Se toimittaa sängyn päädyn virkaa ja on kyllä todella iso ja hieno. Jotain taisin siitä postata aikoinaan.

Nyt sunnuntain viettoon ja koitan lievittää kipeätä kurkkua kuumalla juomalla. Siunattua sunnuntaita kaikille, levätkää, puuhatkaa tai minkä tarpeessa olettekin :)

2 kommenttia:

  1. Samoja mieltelmiä täälläkin, enpä oikein kerennyt nauttia kesästä ja kukahan raivaisi kaikki ryteiköt kasvimaalta ja kukkapenkeistä?
    Viikko sitten mullekin tuli kurkku kipeeksi ja sitten se flunssa alkoikin. Toivottavasti sulla menee ohi pelkällä kurkkukivulla!

    VastaaPoista
  2. Emilie: voih, sielläkin samoja tuntemuksia kesästä! Välillä oikein pukkas stressin, kun ei millään ehdi tekee kaikkea mitä haluaisi :( Mutta ensi kesänä sitten taas uusin voimin talven jälkeen. Paranemista sinne <3

    VastaaPoista