tiistai 26. elokuuta 2014

Kissojen ruokavalion päivitystä

Totesin tässä, että kissojemme raakaruokavalio  kaipaa päivitystä. Ruokinta oli lipsunut hiukan siihen "mitä saatavilla on"- periaatteeseen. Liian paljon valmiiksi jauhettuja mössöjä kovan purtavan sijaan. Tutkiskelin yömyöhälle nettiä ja perehdyin taas kerran siihen, mitä ne kissat oikeasti syövät. Hiiri, jänis, lintu, matelija. Siinä lähtökohdat. Koko paketti, joka pitäisi sitten koettaa toistaa ruokinnassa eri ruhon osin. Suurin muutos ruokavalioon on nyt naudan ja sianlihan pois jättäminen kokonaan ja reilusti isompien palojen lisääminen ruokavalioon. Luulen, että siirrymme myös ruokkiman kissat kolme kertaa päivässä.

Tänään isäntä kävi ostamassa kanan maksaa, sitä olisi tarkoitus lisätä myös kissojen ruokavalioon. Leivontaosastolta löytyi myös psylliumjauhe, joka on hiilariton kissoille sopiva kuidun lähde ja kovan kakan estäjä. Laitetaan sekin tarjolle pari kertaa viikossa ja katsotaan mitä tapahtuu.

Suurin ongelma lienee raakaruoan saamisessa tänne periferiaan. Raakaruokaa kuskaavat autot eivät tietenkään pysähdy meidän kylällä ja lähikaupungeissakin keskellä työpäivää. No, ongelmat ovat tehty ratkaistaviksi, jos minä broilerin kaulaa tahdon niin minä broilerin kaulaa löydän myöskin!

Tuntuu hyvältä päivittää kissojen sapuskat nyt ja toivottavasti panostan niiden terevempään ja pidempään elämään tällä tavoin. Vaatiihan se perehtymistä ja vaivannäköä, mutta mieluummin terve, iloinen kissa kuin väärällä ruoalla ruokittu sairas eläin. Säästämme eläinlääkärikuluissa tulevaisuudessa ja ovathan karvaiset perheenjäsenemme sen ansainneet! Ne eivät voi itse valita ruokaansa, joten minulla on niiden omistajana vastuu ruokinnasta.

Mitäs muuta? Vettä sataa loikottaa. Ulkona on märkää ja ällöä. Kanit siirtyvät piakkoin sisätiloihin. Äkäpussin (aka Sysi) laskettu aika olisi syyskuun 8. Katsotaan mitä sieltä tulee vai tuleeko mitään. Brutaalina ihmisenä olen ajatellut ottaa muutamia poikasia päiviltä kissoille. Kanin poikanen olisi hyvä kokonaisuus yhdelle aterialle. Lihaa ja luuta, sisäelintä. Se on sitten eri asia mitä kissat tuumaavat kun lautaselle ilmestyy kokonainen kani. Nuhru-kolli vetelee sen napaan, sen tiedän mutta tytöt voivat olla lievästi järkyttyneitä.

Minua kiinnostaisi myös hiirien kasvattaminen käärmeelle ja kissoille ruokamielessä. Mutta siihenkin on perehdyttävä, hiirien tilavaatimuksiin ja ruokintaan jne. Ei voi tuosta vaan lähteä tehtailemaan. Katsotaan, jos aika antaa myöten. Halvemmaksi varmaan tulisi pidemmän päälle kuin hiirulaisten ostelu. Kallista huvia.

Nyt täytyy kiitää taas. Heips!

2 kommenttia:

  1. Hei vaan, brutaali ihminen! Saat kissoille enemmän lihaa, jos annat kaninpoikasten kasvaa vähän isommiksi. Sitten voi laittaa lautaselle vaikka koiven.

    Minun tekee aina välillä mieli ottaa taas kissa, mutta kun en enää syö tehotuotettua lihaa, en halua sitä kissankaan takia alkaa suosia. Siis pitäisi perustaa se hiirifarmi. Tai lisätä kaninlihan tuotantoa.

    VastaaPoista
  2. Keskeneräinen: hei hei vaan! Totta tuokin, että isommasta kanista saa enemmän sapuskaa kissoillekin. Jos he suostuvat syömään. Hiirifarmin perustamista olen miettinyt myös. Olispa jollain tutulla hiirifarmi, että voisi ostaa isomman satsin kerrallaan edullisesti. Kaikki pitää aina ite tehdä ;) No mutta, teillähän on kanoja ja kaneja, kyllä siitä yhden kissan ruokkii kivastikin. Kissan koko ruokavalion voi perustaa broilerille taikka kanalle.

    VastaaPoista