perjantai 31. lokakuuta 2014

Elukkalauman kuulumiset ja maa-artisokka

En tiedä näkyykö tämä, mutta olipahan tämä viisas kone tehnyt tällaisen videopätkän ottamastani sarjasta Myrtin kuvia!

Punasilmäiset Halloween-puppanat?

Mitäs papanoita täällä on?

Karvasta väkeä syöpöttelemässä.

Odottelen saunaa lämpiäväksi. Ulkona pakastaa, kävin juuri ruokkimassa kanit ja onpahan vaan perjantaifiilis. Päivä haravoitu ja tehty pihahommia töissä. Nyt voi levähtää. Saunan jälkeen kutsuu sohva ja hyvä kirja. Mikä sen parempaa!

Otin Myrtistä kuvia, kun se sattui olemaan liikenteessä. Oli sitten tullut tuommoinen hassu videopätkä niistä kuvista. Myrtti menee tänä vuonna talvilevolle 2-4 kuukaudeksi. Se on ollut paastolla kohta kolmisen viikkoa ja ulostanut viimeisimmän sapuskan, joten nyt ollaan viilennetty terraariota pikkuhiljaa. Pian valot ja lämpö laitetaan kokonaan pois ja Myrtti siirretään pienempään boksiin vesiastian kanssa ja viileään tilaan. Ajattelin ensin kellaria, mutta luulen, että siellä voi lämpö laskea liiankin alhaiseksi. Ehkä kellarin portaikko tai toiset suosittelevat jääkaapin alakertaa, viileäkaappia. Siellä lämpö olisi tasainen kokoajan, mutta toisaalta, eihän se luonnossakaan ole. Laitoin nyt lämpömittarin kellarin portaikkoon, jotta näkisin paljonko siellä lämpö on suunnilleen. Ehkä se voisi olla sopiva paikka Myrden talvilepoon. Siellä se saa sitten huilia muutaman kuukauden ja keväällä palailee taas asemiin entistä ehompana. Talvilepo on viljakäärmeille hyödyllinen, se lisää elinvuosia ja auttaa käärmettä sulattamaan kertynyttä rasvaa ja vaikuttaa positiivisesti lisääntymiseen. Meillä lähinnä tavoitteena terve ja hyvinvoiva, pitkäikäinen kärmes.

Kanit ovat nyt vieroitusiässä tai jo vähän ylikin, nyt 7 viikkoisia. Kiire ei ole niitä laittaa pois emon luota, joten olkoot vielä vähän aikaa. Tietysti emokin kaipaa varmaan jo omaa rauhaa ja huilia poikasten tekemisen jäljiltä. Tsekkailin sukupuolia ja aika moni poikasista näytti naarailta. Sikäli sukupuolella ei ole väliä, koska suurin osa on tarkoitus laittaa pataan. Yksi jää ehkä uudeksi emoksi. Hyvin ovat kasvaneet ja potraa porukkaa. Heinänkulutus tuntuu aika massiiviselta juuri nyt! Aina kun saa pari paalia jemmaan hommattua, ovat ne kohta jo syöty taas. Onneksi ollaan saatu nyt hyvälaatuista heinää, joka maistuukin kaneille.

Viritin kaneille avokupit talvea silmällä pitäen. Juomapullojen nipat jäätyvät helposti pakkasella, avoimessa astiassa vesi pysyy  vähän kauemmin sulana ja on helppo pullauttaa jääkimpale pois tai laittaa uusi kuppi pidikkeisiin kiinni. Toistaiseksi kanit ovat vaikuttaneet ihan innokkailta juomaan avoastioista. Mietin vähän, että mahtaako ne osata hommaa hoitaa lainkaan, kun ovat juoneet pulloista aina, mutta nopeasti hoksasivat idean. Katsotaan miten poikasilla pysyy kuppi seinässä. Mamma ja Sylvi ovat jo täysin avokupin käyttäjiä, otin pullon jo pois kun huomasin että se oli täynnä edelleen aamun täytöstä ja avokupista vesi oli kadonnut. Ehkä se on luontaista kanille, juoda avoimesta astiasta. Kaikkea röhnää tietysti menee kuppiin ja muoviastiat voidaan järsiä. Onneksi on jo varakupit hommattuna.

Olen nostanut vähän maa-artisokkaa ja antanyt sitä tuomisinakin ystäville. Tein keittoa maa-artisokasta ja perunasta. Tuli hyvää. Suosittelen kyllä kaikille, helpommaksi ei enää kasvatus voisi mennä. Mitään ei tarvitse tehdä, sen kun heittää artisokat maahan ja kerää sadon. 

Eipähän tässä muuta. Hyvää Pyhäinpäivää!

2 kommenttia:

  1. Kiva liikkuva kuva! En tiennytkään, että Myrtti tarvitsee talvilevon. Tahtoo maa-artisokkaa viljellä myös. Ensi kesänä kyllä kokeilen!

    VastaaPoista
  2. Markka: Ei sitä viljakäärmettä pakko ole laittaa talvilevolle, mut edistää se terveyttä ja säästää multa sähköä ja vaivaa, kun ei tarvii koettaa hehkuttaa terraarioon lämpöä kun muutenkin on pirtissä vilpoisempaa talvella. Nyt se on jo pari pvää totutellut viileämpään omassa terrassa, sitten siirretään boksiin ja kellarin rappuun. Katselin, että siinä olis sopivan vilpoisaa Myrdelle.

    VastaaPoista