maanantai 13. lokakuuta 2014

Syyspuuhia

Toimerruin tänään pihamaalle hommiin töiden jälkeen. Viime viikonloppuna ajelin ruohonleikkurilla maahan tippuneiden lehtien päältä. Aika paljon tuli silppua, osa jää nurmea lannoittamaan, osan haravoin kopmpostiin ja kasvimaalle. Kompostit oli aika täynnänsä, joten jatkoin samaa rytmiä mikä on tässä asuessamme jo muodostunut, eli tyhjäsin kompostit näin syksyllä. Ne menivät kasvimaalle ja lehtiä väliin + päälle. Josko siellä muhisivat loppuun asti. Aikalailla mustaa mullan oloista tavaraa oli jo tuon Globe kompostin pohjalla, joskin myös oli kovin märkää. Ihmeen paljon kompostit ovatkin vetäneet esim. kanilan tuotoksia, purua ja olkea ja papanaa. Avokadon kuoret eivät tahdo oikein maatua nopeasti. Niitä pitäisi kaiketi silputa pienemmäksi. Kananmunankuoretkin olen heittänyt kompostiin. Niitä kun rikkovat niin häviävät kyllä ajan kanssa sinne. Tuosta minun kasvimaasta on kyllä tullut enempi komposti kuin kasvimaa... Katsotaan miten kateviljely ensi vuonna onnistuu. Katemateriaalia ainakin on!

Tänään sitten haravoin ja puuhailin noiden kompostien parissa. Tuli kyllä hyvä fiilis, kun sain kompostit tyhjiksi ja siistittyä pihapiiriä. Vielä olisi perennan varsien katkomista, mutta katsotaan miten ehtii. Keväälläkin voi jatkaa... Mielenkiintoista nähdä, miten tuo ruohosilppu nurmikolla vaikuttaa. Kai sen pitäisi positiivisesti vaikuttaa eli lannoittaa. Mietin vaan, että jäikö sitä liikaa. Ettei ihan vallan tukahtuisi koko nurtsi. Haaveilen kyllä sammalesta tai jostakin maanpeitekasvista, joka hävittäisi nurmikon kokonaan. Se olisi kätevää ja loppuisi se ainainen ruohonleikkuu.

Puiden kohtaloa ollaan tässä mietitty. Tontilla kun on montaa erilaista puuta, osa aika vanhojakin ja niiden kuntoa olen miettinyt. Ensi keväänä kaatuu rajalla oleva jalava. Se tiputtelee naapurin puolelle lehtiä ja kuivia oksia. Viereen jää pienempi jalava, jottei ihan autioksi mene. Haluaisin kyllä istuttaa lisää puita tontille. Kaksi tammen alkua on elossa (Terveisiä Tuijalle!) mutta paikat ovat vähän huonot. Pitäisi vielä siirtää ja toivoa, että jatkavat elämää uusissa paikoissa.

Hirvittää vähän tuo puiden kaataminen, kun ei sitä raaskisi millään. Ovathan ne kauniita ja rajaavat ja suojaavat tonttia. Tykkään vaahteroistakin, vaikka niissä onkin iso lehti ja tulee paljon haravoitavaa. Kiva olisi saada erilaisia puita ja havujakin vielä tontille. Pikkuhiljaa...

Kanin poikaset kasvaa tuhotonta kyytiä. Kirjoittelin kirjanpitoon tässä vähän ja laskeskelin, että ovat nyt 5 viikkoisia. Sain siivottua häkin kunnolla tässä ensimmäistä kertaa sitten poikimisen. Tietysti vessanurkkaa siivoan 3 pvän välein noin. Pikku papanaa oli pitkin häkkiä ja siivosin karvapesänkin jo pois. Pikkuisilla on jo turkki ja pärjäävät hyvin. Olivat ihmeissään kun häkki tuli täyteen puhdasta olkea. Vielä saa onneksi pihamaaltakin kerättyä kaneille evästä. Kohta se loppuu kun talvi tulee. Sitten pitää pärjätä kuivalla, porkkanoilla ja havuilla. Kai sitä joskus heltyy ja ostaa jotain tuoretta kaupaltakin.

Haaveilen, että saisin vähän erilaisia pensaita myös pihamaalle. Tuonne rajan tuntumaan suojaa antamaan ja kaunistamaan. Haluaisin ainakin marja-aronian, jotta siitä saisi vähän marjojakin talteen. Japaninruusukvitteni ja japaninhappomarja olisi kiva saada johonkin kohtaan. Mongolianvaahteran syysväri oli aivan upea, miltei neonpinkki. Kunpa se kasvaisi äkkiä isommaksi! :)

Mitäs muuta? No, kissoilla on ollut vähän murhetta. Nukka teki kolme ohipissiä hiekkiksestä ja vein sen eläinlääkäriin - enkä turhaan. Kollilla oli pissatulehdus, johon sai kuurin. Ostin myös Feliway haihduttimen, kun ajattelin että niillä on stressiä kun joutuvat kesän jäljiltä olemaan taas enemmän sisällä. Hienoina päivinä olen päästänyt niitä tarhaan vielä. Kannattaa asennoitua kissojen ohipissaukseen vakavalla mielellä. Kyse ei välttämättä ole mielenosoituksesta, vaan taustalla voi oikeasti olla kivulias vaiva. Nyt ei ole ohipissejä tullut ja kontrollinäyte annetaan reilun viikon päästä - samalla kun rapsutetaan vähän hampaita. Muuten kissat voi hyvin. Olen muuttanut niiden ruokavaliota tässä jonkin verran. Nyt tuntuu, että löytyy balanssi.

Mukavaa syksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti