lauantai 18. lokakuuta 2014

Tunnistatko mysteerikasvin?

Kuva työmaalta, huurteinen aamu. Maksaruohot kimaltelivat!

Parina aamuna on ollut pakkasta vähän reilummin. Työmaalla oli jäistä ja huuruista. Lehdet vaan rapisivat haravoidessa. Haravointia onkin piisannut! Työmaalla on paljon isoja puita mm. tammia, vaahteroita, koivuja, haapaa, hedelmäpuita (luumuja, omenapuita, kirsikkapuita ja päärynöitä) jalava, lehmus, pari saarnea, isotuomipihlajaa, hevoskastanja, syreenejä runsaasti.... Siinä riittää haravoimista. Niskat on olleet kovalla koetuksella haravoinnista, sillä haravoidessa katsoo vähän sivuun ja alaviistoon koko ajan. Vaikeampi haravoida ja olla katsomatta mitä tekee! Jumpalla, voiteella ja kaurapussilla olen saanut jumia helpottamaan. Onneksi välillä on vähän jotain muutakin hommaa kuin haravointia. Nostin maa-artisokat työmaalla ja raivailin yrttipenkkiä uuteen uskoon. 

Huurretta...
Kotosalla sain tänään myös inspiraation puuhailla pihamaalla. Pätkin perennan varsia, osan jätin vaan kukkapenkkeihin maatumaan ja lannoittamaan, osan (siemenet lähinnä) vein kompostiin. Tuli aika siistin näköistä kun sai raivattua perennanrönttöjä veks. Haravoin pihlajoiden alta myös lehdet pois. Olivat nyt tiputtaneet vihdoinkin lehtensä. Hauskan näköistä kun on vaan marjat puissa. Koristeellista!


Mikä on tämä mysteerikasvi?
Tunnistaako joku yllä olevan kasvin? Sitä kasvaa valtoimenaan tuolla pellolla ja mietin, olisiko se kaneille sopivaa. Katselin eilen luonnonkasvikirjaa ja epäilisin, että kasvi on joku putki. Ettei vain hukanputki olisi? Se ainakin on myrkyllistä ja aiheuttanut lukuisia kuolemiakin persiljaa muistuttavana. Saattaa kyllä olla, että on pakkanen jo puraissut. 

Piti vielä maa-artisokat nostaa kotonakin ylös, mutta sinne saakka en toimertunut. No, vielä ne ehtii. Roudasin pihalla koristaneet keramiikat ulkorakennukseen suojaan ja laitoin kissatarhan eteen, kuunliljapenkkiin isot ruukut kanervia varten. Katkoin tuijasta ja kuusesta oksia valmiiksi purkkeihin, ovat lisänä koristamassa talven. Koristekaalitkin olisi kyllä kivoja talveksi. Katsotaan mitä tarttuu mukaan.

Käytiin tänään kirppiksellä ja löysin vihdoin yläkerran jalkalamppuun nätin varjostimen. Se oli hieman alaspäin levenevä, sinisellä kankaalla verhoiltu ja juuri sopiva, hyväkuntoinenkin! Hintakaan ei ollut paha, 2,50e. En tiedä miten sininen sopii kullanvärisen kanssa, mutta nätiltä se kuitenkin näytti ja paremmalta kuin vanha hapsuilla varustettu, ruskean sävyinen varjostin.

Ostimme naapurilta pakastimen tänään! Että voi tulla iloiseksi yhdestä pakastimesta! Olin jo tässä jonkin aikaa haudutellut ajatusta kissanruokien siirtämisestä omaan pakastimeensa. Vievät mokomat niin paljon tilaa omasta pakastimestamme ja jos ja kun jatkossa on tarkoitus kaniakin saada pakastettua - tarvitsemme tilaa. Onneksi naapurilla sattui olemaan myynnissä sopuhintaan vähällä käytöllä ollut pakastin, joka sitten tuosta tien toiselta puolelta roudattiin sisälle. Kätevää! Nyt saan sovitella kissanruoat sinne omiin astioihinsa, helpottuu tämä ruokintakin, kun tietää missä on mitäkin! Pakastin on myös strategisesti alakerrassa, joten ei tarvitse aina kipittää yläkertaan ruokien perässä. Jee!

Terveellinen välipala :)

Olen tässä jälleen kerran metsästellyt terveellisempiä elämäntapoja. Varmaan tuo aiempikaan elämäntapa ei niin huono ole ollut, mutta aina löytyy parantamisen varaa. Herkuteltua tulee vähän liikaa ja kahvin juontiakin olisi syytä vähentää. Liian helppo on korvata terveellinen välipala kahvikupilla ja pullalla.  Viikko sitten päätin että nyt riittää ja aloitin parempien elämäntapojen tavoittelun. Herkut on viikolla pannassa ja viikonloppuna sitten voi luvan kanssa pitää herkkupäivää. Hyvin on mennyt! Oikeastaan ei ole paljonkaan tehnyt mieli makeaa. Ollaan otettu smoothiet takaisin arkiruokavalioon. Perinteinen smoothiemme koostuu maitorahkasta, banaanista, joskus avokadon puolikkaasta, marjoista, maidosta ja leseistä. Ei lisättyä sokeria, banaani antaa riittävästi makeutta. On hyvää. Aineksia voi sitten vaihdella maun mukaan.

Olen tässä tämän pienimuotoisen lihakanikasvatuksen myötä ajatellut myös lihan syönnin vähentämistä. Siitä höpöttelin jo aiemminkin. Nyt olen jättänyt leikkeleen leivän päältä pois ja korvannut sen kasviksilla. On sekin jo pieni askel oikeaan suuntaan!

Avokadosta hyviä rasvoja, banaani vie makeannälkää.

Nukkis lämmittää peppua vedenkeittimestä.

Tunkua ruokakupilla!

Tästä päivästä jäi jotenkin mielettömän hyvä fiilis. Mitä tapahtui? Ei juuri mitään, tavallista arkista aherrusta. Kanien ja kissojen hoitamista, pihahommaa, pyörähtämistä kylällä ja asioilla... Ruoanlaittoa. Ilonaiheina pakastin ja lampunvarjostin! Pienistä asioista se elämä ja ilo koostuu. On siunaus nähdä kauneutta pienissä asioissa, kuten kuuran koristamissa pihlajanmarjoissa.

Siunattua viikonloppua jokaiselle!

2 kommenttia:

  1. Mysteerikasvisi näyttää kovasti koiranputkelta, mutta putkikasveissa on todellakin erehtymisen vaara. Haista, maista varovasti. Kanit tykkäävät koiranputkesta.

    http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/koiranputki

    VastaaPoista
  2. Oiskohan se sitten ihan vaan koiranputkea. Mistähän sen ja hukanputken erottaa... En taida uskaltaa antaa kun ei varmaksi tiedä.

    VastaaPoista