sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Lunta (ja papanaa...) tulvillaan, raikas talvisää...

Tyyppi fasaanien ruokintapaikalla!

Lumipallo?


Aamulla pihamaalla odotti valkoinen ilmestys! Lunta oli satanut yön aikana varmaan ainakin 18 cm. (en käynyt mittaamassa viivottimella, mutta mielessä kävi) Ruokin lauman ja painelin pihalle. Vein fasaanien ruokintapaikalle siemeniä ja pähkinöitä ja kahlasin lumen läpi vesipulloineni kanilaan. Annoin aamuheinät ja vedet kaneille ja lähdin kolan varteen. No eihän siitä mitään tullut. Kolaan oli jäätynyt vettä. (kerroinko jo, että toissapäivänä täällä ei ollut enää juuri yhtään lunta ja vettä lorotti taivaan täydeltä, nyt taas aivan päinvastainen keli!) Ja minulla oli vääränlaiset hanskat. No ei kun sisälle hakemaan kunnon hanskoja ja isäntäkin oli jo hereillä. Tuli sitten auttamaan, minä lykin lunta sellaisella pienellä lumentyöntimellä (muuten ois kiva, jos sillä vois työntää sitä lunta oikeesti, mutta kun se tökkää aina johonkin ruohotupsuun!) ja isäntä otti kolan käyttöön. Siinä sitten lykittiin ja yhtäkkiä huomasin, että orava lähestyi fasaanien ruokintapaikkaa. Ei se välittänyt meistä mitään, vaikka oltiin ehkä n. 10-15 m päässä siitä! Sanoin oravalle, että mee sinne ruokapaikalle vaan, siellä on sulle pähkinöitä ja se meni.

Kun lumet saatiin operoitua painuin takaisin kanilaan. Poikaset on kasvaneet hirveästi ja papanaa tulee sitä tahtia, että hyvä kun ehtii lapioimaan veks. Mamman ja Sylvin häkki on niin helppo siivota. Sen kun tyhjentää vessalaatikot ja vähän siitä ympäristöstä noukkii papanaa pois. Se on siinä. Samoin Metsänpoika tekee aika hyvin vessalaatikoihin tarpeensa. Kätevää kun ei tarvitse koko ajan vaihtaa koko häkin kuivikkeita, kuten poikasten kohdalla joutuu. Urospoikasille laitoin pari vessaa, toiseen ovat oppineet tekemään mutta tulee niitä hutejakin. Siinä siivoillessa pohdiskelin, että miten olisi järkevintä hoitaa hommat. Milloin pistetään kaneja veks, mitkä niistä, kaikki poikaset vai jätetäänkö uusia emoja ja milloin astuttaisin Sylvin. (ennen toukokuuta pakko jos meinaa) Tila myöskin mietityttää. Mamma ja Sylvi on niin hyvää pataa keskenään, etten haluaisi erottaa niitä. Mutta jos Sylvi saa poikaset samassa häkissä Mamman kanssa, saattaa Mamma tappaa ne. Toisilla ryhmäkasvatus onnistuu hyvin, toisilla taas ei. Josko astuttaisi molemmat, niin että molemmilla olisi poikaset yhtäaikaa? Mahtaisko tila sitten antaa myöten. En haluaisi erottaa Mammaa ja Sylviä, kun ne nukkuukin kylki kyljessä ja tuntuvat viihtyvän keskenään. Ja häkkejä on se 4 kpl edelleen. Kesällä tietty eri juttu. Mietin taas tunnejuttujakin. Olisko parempi ajoittaa teuraspäivä niin, että uusia poikasia on jo tulossa? Toisaalta ehtisi hetken nauttia vähemmästä siivoamisesta, jos kanien määrä olisi vähäisempi. Ja itse teurastus, missä se suoritetaan kun kaikkialla on lunta? Autotallissako? Monta asiaa ratkaistavana. Kaikkea sitä ehtii pohtia siivotessa.

Sain kanilan siivottua ja lievästi selkäkipuisena tulin sisälle ja lössähdin tähän koneelle. Isäntä laittoi juuri kahvit, menen tästä kohta sumppia särpimään.  Nukkis puskee naamaan ja toivoo rapsutuksia. Hakeudun karvaperheeni pariin <3

Hyvää sunnuntaita kaikille!

ps. meinasi unohtua tärkein uutinen! Myrtti Myrtsändeeros herätettiin eilen talvilevolta. Se on ollut paastolla nyt aika pitkään, kun paasto aloitettiin jo muutama vko ennen talvilepoon laittamista, että suoli ehtii tyhjentyä. Punnitsin Myrtin eilen eikä paino ollut tippunut kuin 3g. Sanoisin talvilepoa onnistuneeksi! Nyt pikkuhiljaa lisätään lämpöjä terraarioon ja muutaman päivän päästä on ensimmäisen aterian aika. Oltiin isännän kanssa iloisia kun saatiin taas Myrtti taas mukaan meininkiin. Nyt se lymyää kiviluolassa, mutta eilen jo katseli sieltä maailmanmenoa entiseen tapaan :)

1 kommentti:

  1. Ihania kuvia. On se kaunista tuo lumi vaikka sen kanssa saa taistella. Lumentyönnin on turha kapistus, ainakin jos lumi on nuoskaa. Kolakaan ei toimi märällä lumella, lapio paras!

    VastaaPoista