keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Pihamaan kukintaa, emännän epäkukoistusta

Kultatyräkki taustalla.
Olen ollut kutakuinkin lapaantunut tämän viikon. Aloitin tämän kesän puutarhahommat ja aloitus on ollut rankka, eikä kelitkään ole suosineet. Vettä on tullut, tuuli on tuivertanut ja lihakset on kipeinä tekemisestä. Käsittämättömän kova aamuahdistus ollut päällänsä. Toivon että se menee ohi pian.  Pitää vaan levätä vapaa-ajalla ja mennä aikaisin nukkumaan. Eipä ole ollut ongelmia noiden tiimoilta viime päivinä.

Ihana alppiruusukin kukkii.
Katson ikkunasta pihalle, aurinko paistaa pihlajan lehvästön läpi. Naapurin omenapuissa on valtava valkoinen kukkapilvi. Terälehtiä sataa maahan valkoisena kukkasateena. Kierrän pihan nopeasti kun tulen töistä ja näpsin kuvia. Etten missaa tätä kaikkea. Nurmikko pitäisi leikata, mutta ehtii sen huomennakin. Olen päättänyt olla ottamatta stressiä pihajutuista tänä vuonna. Alkukesästä olen ehtinyt tehdä kaikkea mitä olen halunnutkin tehdä.

Tulikellukka on avannut kukan.

Reunusta vaille valmis kukkamaa.
Sain reunusta vaille valmiiksi sen kukkamaan jota silloin joulupäivänä kiukuspäissäni töngin. Talon puolen reuna tuli jo viime vuonna laitettua kuntoon. Siirsin sinne kurjenpolvia, nyppykurjenpolvea jonka alun ostin kirpparilta ja verikurjenpolvea, jota sain isännän äiskältä. Siellä on myös tulikellukkaa, maksaruohoa ja harjateräkseen kipuaa kärhö. Siirsin myös tähtiputkea sinne. Rakastan sitä. Se on aivan mahtava perenna. Toivon että se leviää rutkasti. Tänne toiseen laitaan, pellon puolelle istutin kahdenlaista kuunliljaa. Keskellä kasvaa onnenpensas. Toisessa päässä on kultatyräkkiä, nukkapähkämöä ja raparperiä. En tiedä oliko se raparperin laittaminen kukkapenkkiin suuri virhe. Saahan sen kyllä sitten kaivettua ylöskin.

Kukkaloistoa.
Patjarikot kukkivat upeasti punaisina ja valkoisina. Valkoiset kukkavarret ovat vähän lyhyempiä kuin punaiset. Ihana kasvi, upea kukinta, leviää nopeasti. Tosin joutuu myös usein jakamaan ettei ränsisty keskeltä. Onneksi ottajia yleensä on. Tulppaanit ostin Lidlistä! Käsittämättömän kauniita kaksivärisiä. Ja ovat kukkineet jo pitkään. Ihania. Mustat tulppaanit avautuvat myös etupihan puolella. Siirsin talon päädystä ison pionin tuohon etupihalle. Paakku jakaantui kolmeen osaan ja mietin mahtaako koko kasvi delata, pioninhan sanotaan viihtyvän samassa paikassa pitkään. Mitä vielä! Alut on lähteneet hyvin kasvuun ja nuppuja on paljon. Odottelen upeaa kukintaa.

Eikö olekin kaunis?
Pionit.
Tuunasin myös kasvihuoneen vihdoin kuntoon. Siellähän kasvoi varmaan metrinen heinä. Niitin heinät ja laitoin alle muovit, päälle rehellisiä mattoja, joita sain ystävältäni. Pitävätpähän rikkaruohot kurissa. Istutin myös tomaatteja sankoihin. Ostin valmiit taimet. Siinä oli myös pihvitomaattia ja keltaista tomaattia tavallisen lisäksi, toivottavasti saan satoa. Ostin myös kesäkurpitsan taimet mutta en ole istuttanut niitä vielä.

Omenapuun kukintaa.
Jalavasta tuli vähän puutavaraa...
Paljon muutakin kirjoitettavaa kai olisi, mutta nyt ei jaksa eikä kykene enempään. Iloista ja aurinkoista kesän alkua kaikille!

ps. keiteltiin eilen illalla kuusenkerkkäsiirappia mutta se taisi jäädä liian lientoiseksi... Oisko vinkkiä millä sen saisi sakeammaksi? Laitoin sen lasipurkkeihin ja jääkaappiin mutta aika lillua on... Viime vuonna siirappi kovettui vaikka oli aika lientoista kun laitoin purkkeihin.

2 kommenttia:

  1. Keväällä on vaikeaa olla väsyttämättä itseään liikaa. Mä olen ollut viikon enemmän ja vähemmän kipeä, ja illat on aikapitkälle mennyt nukkuessa. Kokoajan takaraivossa jyskyttää, että pitäisi pitäisi ja pitäisi, mutta onneksi tiedän että ehtii sinne kasvimaalle vielä siemeniä laittaa. Ja multaa kärrätä.

    Jos ei tänä vuonna, niin ensivuonna sitten uudelleen. Ihminen ei ole kone, senkun aina muistaisi.

    Ihana kukkaloisto teillä!

    VastaaPoista
  2. ^ Niinpä niin Maija! Mä oon kyl pystynyt ihme kyllä asennoitumaan pihajuttuihin niin, että mitä en ehdi niin ensi vuonna. Ehkä sekin vaikutti että ehdin alkukesästä aika paljon istuttaa uusia kasveja ja laittaa perennamaita. Loppukesän voi huilia (kunnes koittaa marja-aika...) ;) Kiitos, ihailen meidän kukkaloistoa ja nautin siitä täysillä!

    VastaaPoista