lauantai 14. marraskuuta 2015

Joulu(?)raivaus


Joulusiivouksen sijaan alotettiin ihan (joulu)raivaus! Olen jo tässä tovin miettinyt, että nurkat pitäisi kompata läpi niin, ettei tulisi jemmattua vinttiin mitään turhaa tavaraa tai tavaraa mitä ei oikeasti tarvitse tai ei ole käyttänyt pitkään aikaan. En tykkää jemmata kamaa ajatuksella "joskus vielä tätäkin tarvitaan" jos sitä oikeasti ei ole tarvittu vuosikausiin. Kierrättäminen on tyydyttävää ja vaikka pidän esineistä ja tavaroista, niitä ihania ja tunnearvoa sisältäviä tavaroita voi olla vähemmänkin. Ja on myös kiva antaa jollekin tutulle tavara tai esine, jota hän ihailee tai haluaa tai peräti tarvitsee! 


Tuo kuvan hervoton laatikko, joka siis on todella syvä, (kuva ei aivan täysin anna oikeutta sille miten syvä tuo laatikko todella on!) on täynnä johtoja, laitteita ja kojeita ja jouluvaloja, jotka on rikki tai syystä tai toisesta tarpeettomia. Sekä isännän harrastelumateriaalia: tietokoneen osia, hiiriä, näppis, lisää hiiriä yms tietsikkaroinaa! Onpahan pohjalla yksi tulostin, parranajokone ja muutakin. Tuo laatikko painoi ihan tuhottomasti! Oli ihan mieletön tyydytyksen tunne saada dumpata se kierrätyspisteelle! (ja se rikkinäinen imuri myös...) Ihan kuin taakka olisi pudonnut hartioilta.

Nyt on käyty läpi:

- leffat ja pelit (Näistä tuli yksi iso laatikollinen kirppikselle kamaa!
- cd:t (kuunteleeko joku vielä cd-levyjä... Jätettiin nostalgisimmat, loput pistettiin kiertoon)
- jouluvalolaatikko (monet rikkonaiset lähti kiertoon, nyt on enää toimivat jäljellä)
- työhuoneen kaapit ja komerot 
- keramiikat (näistä lähti pikkusiskolle, myyjäisiin ja rehellisesti roskiin osa) 

Tämä on siis vasta alku, mutta kuitenkin alku! Itselläni kyllä menee kovin kausittain tämä hamstraaminen ja luopuminen ja täytyy sanoa, että ei meidän talouteen nyt ole mitään pommia pesiytynyt jos tavaramäärää ajattelee. Välillä tulee tehtyä (kirpparilta) hankintoja enemmänkin, sitten taas jossain kohtaa laitetaan rajummin kiertoon mitä ei tarvita. Esim. vaatekaapin sisällön käyn aika säännöllisesti läpi ja laitan pois vaatteet joita en käytä. Harvemmin jaksan ottaa kirppispöytää tai lähteä myymään tavaroita. Joitakin tiettyjä juttuja tarjosin tietyille ihmisille, joiden tiedän pitävän jostakin genrestä. Niin saa muutaman euron kotiinkin päin. Helpostihan sitä tulee kysymys, entäs se raha mitä tuotteisiin on laitettu? Onhan se totta, että en tule koskaan saamaan sitä summaa takaisin mitä olen sijoittanut. Toisaalta paljon meille on ostettu kirpputorilta, jopa saatukin. Olen myös kokenut hyväksi lahjoittaa hyväntekeväisyyskirpputoreille, yhdistysten hyväksi tuleville kirppareille ja seurakuntien kirppareille tavaraa. Siellä tietää, että raha menee hyvään tarkoitukseen ja tavara pääsee kiertoon. Kaikesta ei tarvitse saada rahaa itselle. Arvokkaimpia voi tietysti koettaa myydä nettikirppiksilläkin jos vaan jaksamista on. Meikäläisellä ei juurikaan ole. Kunhan pääsee tavarasta eroon.

Jos minulla on kolme kannua, voin laittaa niistä yhden (ehkä jopa kaksi) taatusti kiertoon. Sama pätee maljakoihin, kynttilänjalkoihin, tuikkukippoihin jne... Nyt olen sujuvasti jemmannut pikkusiskolle lähtevään laatikkoon omassa taloudessa tarvittavia esineitä sitä aikaa odottamaan, kun hän muuttaa omilleen muutaman vuoden päästä. Silloin on iloinen kun löytyy juustohöylä ja purkinavaaja, eikä tarvitse lähteä kauppaan niitä hakemaan. Ainakin itse olin aikoinani kiitollinen mummolle ja äidille tavaroista, joita he olivat jemmanneet. Paripuoli haarukat ja lusikat jne. Kuitenkin koetan myös kunnioittaa siskon toiveita. Eihän hän vielä tiedä mitä kaikkea tarvitsee ja osaa ajatellakaan, mutta kysyn mielipidettä ennen kuin laitan tavaran laatikkoon. Näin hän saa ainakin itse vaikuttaa mitä ottaa vastaan.

Koko tämä raivaus sai alkunsa valokuvalaatikosta. Katselin kuvia omasta rippikoulustani ja muita menneisyyden kuvia. Otin roskiksen vierelle ja heivasin menemään ne kuvat, joista en koskaan ole pitänyt (itsestäni) tai jotka koin ei-niin-tärkeiksi. Jätin tärkeimmät jäljelle ja vinon pinon kuvia lähetin tutuille ja siskoille ja ystäville, joissa he esiintyvät itse. Jotenkin oli puhdistavaa laittaa pois kuvia ihmisistä joihin välit on esim. katkenneet. Joitakin jätin muistoksi, ei tämä mikään "sururaivaus" ollut, mutta jotenkin tilanteen päivitys ikään kuin. Tärkeät kuvat jäi laatikkoon, kirjeet ja kortit on vielä käymättä läpi. Sekin aika ehkä tulee joskus.

Kaippa tällainen siivous on kuitenkin sitä sisimmänkin siivousta. Sitä vapautuu ikäänkuin sisältäpäin kun laittaa sitä turhaa ympäriltä pois. Kyllä se niin on, että tavara ei tuo ihmiselle onnea eikä hamstraaminen voi sisäistä tyhjiötä täyttää, vaikka hetkellisesti ehkä voi tuntuakin siltä.

Liian armoton en ole tavaroidenkaan suhteen. Meidän kodista ei koskaan tule askeettista ja on niitä keraamisia patsaita joista en tule koskaan luopumaan. Meidän ikkunoilla rehottaa aiva villi viidakko viherkasveja. Tulen aina pitkämään kauniista esineistä, tauluista, taide-esineistä, peileistä ja tekstiileistä. Tavaroita raivatessa löytyi monta muistoja herättävää esinettä. "Muistatko kun ostin tämän sinulle seurusteluaikoina?" Niistäkin karsittiin sopivasti pois. Myös isännällä on oma kokoelmansa omantyylisiä tavaroita, joille myös on tärkeää löytyä meidän kodista paikka, vaikka ne kaikki tavarat eivät omaan silmääni hivelisi. Kuitenkin tämä on meidän molempien koti. Seisoohan meidän työpöydän nurkassa sotilasmallinukke "Majuri" kaasunaamari päässään ja katossa roikkuu täytetty korppi!

Illoo viikonloppuunne! Tää emäntä painuu nyt sohvalle katselemaan televisiota ja kirja kouraan. Lepoa raivauspäivän päätteeksi <3 Ei huono.

4 kommenttia:

 1. Hienoa kun olet aloittanut jo joulusiivouksen. Ihmeen paljon tavaraa kertyy nurkkiin, varsinkin jos on sellainen asunto jonne mahtuu. Ihan hyvä olo tulee, kun saa jonkun komeron tai laatikon siivotuksi. Mukavaa lepopäivää kirjan ja television parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Taitaa olla ihan vuotuinen siivous, eikä niinkään joulusiivous. Hyvä kuitenkin heittää rojua pois välillä! Meillä on poskiullakot joihin kertyy kyllä tavaraa jos sinne rupeaa jemmailemaan. Kiva oli myös rentoutua kirjan äärellä :)

   Poista
 2. Nurkkien raivaus puhdistaa sekä ulkoisesti että sisäisesti :) Tuo jemmauslaatikko pikkusiskolla on hyvä idea. Kun lähtee itse ostamaan kaikkea pikkutilpehööriä kaupasta, niin lasku on yllättävän suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin puhdistaa! :) Ja kiva on kerätä pikkusiskollekin tarpeellista!

   Poista