torstai 12. toukokuuta 2016

Piharaportti

Piharaporttia pukkaa! Siis kevät. Kevät. KEVÄT. Oon niin kaikki aistit avoinna pihamaalla, nauttinut nyt vapaista ja puuhannut pihahommia. Kevät on parhainta. En vaan voi lakata hehkuttamasta tätä ihmeellisyyttä, miten se on niin uskomatonta, miten roudan ja kylmyyden jälkeen tulee kevät ja kaikki alkaa versoa, siitä samasta maasta, joka äsken vielä oli roudassa. Ihmettä on se. 

Nyt kukassa on kirjopikarililjat, rentukka (joka selvisi altaassa talven yli) kirsikat on viittä vaille kukassa, tuomi kukkii (ei tosin meidän pihalla) skopolia ja narsissit, esikot, helmililjat, idänsinililjat, krooukset jo lopettelee kukintaa. Vaahterat on olleet komeasti kukassa ja ihan yhtäkkiä koivuissakin on jo iso lehti. On se vaan ihanaa!

Skopolia vierellään tulppaani, joka jo vähän kurkistaa lehtien välistä :)

Nämä ketunleivät eivät valitettavasti kuki meidän tontilla, mutta ihania ovat työmatkankin varrella!
Tuosta ketunleivän kuvasta tuli mieleeni se Risto Rasan runo: "Antaisin sinulle kukan, mutta täällä on niitä niin vähän, vain oravalle marja ja ketulle leipä."

Mansikkamaa!

Niin, kunnostin mansikkamaan! Mullahan ei ole mitään "oikeaa" mansikkamaata, vaan nuo kolme laatikkoa, joihin olen lykkinyt mansikan taimia. Otin mansikat ylös ja laitoin yhteen laatikkoon paremmat muovit reunoille ja lisäsin kaikkiin multaa. Taimet takaisin ja laitoin hiekkaa juurelle, koska lehtokotilot. Toivottavasti lähtevät hyvin kasvuun! 

Hääpäivän kunniaksi 5.5. tehtiin keikaus paikalliselle taimistolle. Meillä on traditio ostaa aina joku taimi hääpäivänä. Viime vuonna ostettiin karhunvatukka, onnenpensas ja purppuraomenapuu. Tänä vuonna mukaan tarttui kuutamohortensia ja Suomen köynnösruusu. Ruusun sain jo istutettua, pistin sen sen kuolettumassa olevan omenapuun juurelle. Saa jäädä sittne köynnöstueksi. Hortensian paikka on vielä hakusessa. 

Nurmikonkin ehdin jo kerran ajella, kohta varmaan saa taas huristaa. Luumupuiden aluset perkasin ja laitoin sanomalehdet ja päälle haketta. Tuli hyvä siitäkin. Kasvimaa on vielä vaiheessa, juolavehnänjuuria olen perkaillut sieltä pikkuhiljaa. Istutin hedelmätarhaan yhden mysteeriomenapuun, jonka isäntä oli saanut enoltaan. Katsotaan mitä siitä kasvaa. 

Olen nauttinut ihan täysillä näistä vapaapäivistä. Mulla on vielä yksi kurssi ja sitten kuun lopussa alkaa puutarhahommat kaupungilla. Niissä merkeissä kutakuinkin tämä kesä, loppukesästä varmaan vielä lomaa. Kuitenkin, olen tehnyt juuri sitä mistä olen nauttinutkin: pönkinyt puutarhassa, juonut kahvia keinussa, käynyt kirpparilla ja urheillut, tänään siivosin kotona oikein reippaasti ja kuuntelin musiikkia. 

Ainiin ja poimin nokkosia ja kiehautin ja kuivatin leivinpaperin päällä saunan lauteilla. Hyvin kuivuivat rapeiksi. Pitäisi vielä lisääkin kerätä talven varalle. Nokkonen on pinaattiakin tehokkaampi rautapommi ja sisältää muutenkin paljon C-vitamiinia ja kalsiumia, superfoodia siis! 

Huippua kevättä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti